xcounter
#

Турецький танк Altay у цьому році нарешті добереться до війська: наочний приклад скільки займає створення власного танка

Altay (фото: Mesut Er)
Altay (фото: Mesut Er)
9820

Назвати розробку танка Altay у Туреччині швидкою - доволі складно, як і дешевою, але це той шлях, які країни проходять для того, щоб самостійно закрити свою потребу у машинах та створити справжній каталізатор оборонної промисловості

Турецький проєкт створення власного танка планувався ще у 90-х роках як національна програма з розумінням усіх складностей та витрат, а також того, що це стане каталізатором для зусиль всієї оборонної промисловості.

Перший публічний концепт машини був опублікований лише у 2010 році, у 2012 році був зібраний перший прототип. І лише у травні 2023 року перші два танки Altay будуть передані збройним силам Туреччини на випробування, які будуть тривати до 2025 року після чого має розпочатися їх серійне виготовлення. Про це оголосив президент Туреччини Реджеп Ердоган, передає турецька інформаційна агенція Anadolu.

Читайте також: Штраф у півтора мільярда за "Адмирала Кузнецова" або як у РФ шукають "крайнього" за ще одну "Москву"

Ця заява була зроблена під час передачі партії з шести САУ Fırtına нового покоління, які отримали нову систему наведення та подачі боєприпасів. Одразу додамо, що турецькі збройні сили мають отримати 140 таких нових САУ.

Але, повертаючись до Altay, зазначимо, що цей танк цілком демонструє складність створення власного озброєння такого рівня. Розробка танка потребувала опанування турецькою промисловістю виготовлення танкової броні, гармат 120-мм калібру з довжиною ствола у 55 калібрів, ходової, системи управління вогнем, а також всіх інших систем та підсистем машини.

Altay танк
Танк Altay

І одразу треба зазначити, що Туреччина не працювала у повній ізоляції, а спиралась на допомогу закордонних компаній. Зокрема значну частку робіт було, у результаті, виконано у співпраці із корейськими компаніями. Наприклад, технологію виготовлення гармат та проєктування бронезахисту була отримана від корейських Hyundai, яка також брала участь у загальному плануванні, та Samyang Comtech.

А головною проблемою став двигун, який має бути розрахований на 65-тонну машину. Спочатку планувалось взяти німецькі 1500-сильні MTU з трансмісією RENK, що б дозволяло говорити про певну уніфікацією з наявними на озброєнні Leopard 2. Але ці двигуни через позицію Берліна щодо війни у Сирії підпали під ембарго. До речі, аналогічна доля спіткала співробітництво і з Францією, яке стосувалось бронювання, а корейська гармата фактично замінила Rheinmetall Rh 120L/55, яка буде виготовлятись на MKEK. До речі, автомату заряджання на Altay не передбачено і екіпаж складається з чотирьох осіб.

Танк Altay

У результаті чого спробували зробити ставку на національного виробника BMC, а паралельно велись перемовини відносно українських двигунів серії 6ТД. Але в результаті вибір був зроблений на користь Hyundai Rotem. У жовтні 2022 року було прийнято рішення, що на перших партіях буде встановлено 1500-сильного Hyundai Doosan Infracore DV27K та трансмісії SNT Dynamics EST15K. У подальших планах, вочевидь, локалізувати виробництво цього двигуна на потужностях BMC.

Таким чином всі компоненти Altay можливо вважати оформленими. Озброєння - ліцензійна версія 120-мм гармати CN08 танка K2 Black Panther, з нього ж силова установка, бронювання - Roketsan та Havelsan, система управління вогнем Volkan III, система активного захисту, інформаційна система, зв'язок та інші системи - Aselsan, всі інші системи - Otokar, який згодом замінила BMC, а загалом понад 200 підрядників.

Загальні плани випуску машини складають до 1000 одиниць, які будуть розбиті на чотири пакети про 250 одиниць, що дозволить у кожному з них вносити додаткові зміни та збільшувати частку локалізації. Тобто мова йде про багаторічну програму. Щодо вартості машини, то вже на рівні 2016 року фігурувала ціна у 13,75 млн доларів за одну машину, яка станом на початок серійного виготовлення у 2025 році може лише збільшитись.

Але у цьому випадку опанування технологій та компетенцій, а також можливість самостійно закрити свою потребу у танках для Туреччини важливіша за гроші.

Читайте також: Leopard 2 для України лише у "складчину": від яких країн чотирьох країн фактично залежить рішення