xcounter
#

Танк Altay та САУ Firtina з українськими двигунами: Україна пропонує Туреччині навіть 6ТД-4

Українські двигуни 6ТД-2 та 6ТД-3 на виставці IDEF-2021 / Фото: ТСН
Українські двигуни 6ТД-2 та 6ТД-3 на виставці IDEF-2021 / Фото: ТСН
8192

Представники Заводу імені Малишева ведуть перемовини щодо оснащення турецької бронетехніки харківськими двигунами 6ТД-2 та 6ТД-4, про який згадують вкрай рідко.

В рамках міжнародної виставки IDEF-2021, яка проходила з 17 по 20 серпня ц. р. у Туреччині, на українській експозиції були виставлені двигуни сімейства 6ТД, двома версіями яких (6ТД-2 та 6ТД-4) пропонують оснастити турецьку САУ Fırtına Howitzer та танк Altay.

Цю інформацію кореспонденту місцевого видання Turdef повідомив генеральний конструктор за напрямком двигунобудування на ДП "Завод імені В. О. Малишева" Єгор Овчаров.

Читайте також: Туреччина міняє європейські двигуни на свої: заплановано почати постачання власних моторів для Bayraktar TB3 та нових крилатих ракет

За його словами, один з двигунів (6ТД-2 потужністю 1200 к.с.) може бути встановлений на модернізованій версії САУ Fırtına Howitzer (або T-155 Fırtına II) від компанії MKE.

САУ Firtina
Турецька 155-мм САУ Firtina створена на основі корейської K9 Thunder

"Цей двигун, який ми привезли на виставку, призначений для модернізації турецької САУ Fırtına. При цьому він вже застосовується у пакистанському танку Al-Khalid, у Таїланді у танку "Оплот", а також в українському Т-84. Оскільки він вже перевірений, ми можемо запропонувати його турецькій стороні", - розповів Єгор Овчаров.

Проте турецького журналіста більш зацікавив двигун для перспективного танка Altay - 6ТД-4 (потужністю 1500 к.с.), презентацію якого на виставці IDEF-2021 у липні ц.р. обіцяв гендиректор ЗІМ Василь Крилас. Однак на виставці цей двигун представлений не був.

6ТД-4
ТТХ нового 6ТД-4 потужністю 1500 к.с.

Як повідомив генеральний конструктор Єгор Овчаров, наразі турецька сторона отримала всі технічні характеристики цього українського двигуна й вирішує, чи розвивати спільний проєкт далі. При цьому він зауважив, що особливих технічних проблем з встановленням 6ТД-4 на Altay не бачить.

танк Altay
Перспективний турецький танк Altay на виставці IDEF

"Ми зараз на стадії об’єднання проектів. Оскільки танк Altay вже існує і двигун в металі теж існує, ми повинні поєднати дві ці речі. Якщо знадобиться, то ми з турецькими інженерами все це об’єднаємо. Це не складно", - зазначив Єгор Овчаров.

Цікаво, що про двигун 6ТД-4 згадується вкрай не часто - попри те, що його ТТХ представлені на сайті ДП СЗФ "Укроборонекспорт". Можна припустити, що йдеться про експериментальні зразки потужністю 1500 к.с., які розроблені в Україні і мають відношення до розробки танків нового покоління ще за часів СРСР за напрямком "Молот/Боксер/Нота", проте в них не застосовувались.

Головною візуальною відмінністю цього двигуна є більші габарити, ніж у двигуна 6ТД-3. Також цей двигун має збільшений діаметр циліндрів - до 140 мм у порівнянні зі 120 мм у двигунах 6ТД-1,2,3. Щоправда, на сайті ДП СЗФ "Укроборонекспорт" про 6ТД-4 написано, що цей дизель "використовується як силова установка в моторно-трансмісійних відділеннях для модернізації локомотивів і морських суден".

Разом з тим, є і інше тлумачення: 6ТД-4 - як удосконалена версія 6ТД-3. Так що інтрига зберігається...

двигун MTU
Початково турецький танк та САУ мали бути оснащені німецькими двигунами від компанії MTU

Варто додати, що інформація про можливість оснащення турецьких САУ та танків українськими двигунами поширується вже не перший рік. Основною причиною такого інтересу з турецької сторони є ембарго на постачання німецьких двигунів MTU Friedrichshafen GmbH потужністю 1500 к.с. (для Altay) та STX-MTU MT881Ka-500 (для Fırtına), якими мали бути оснащені ці машини у первинному проекті.

Танк Altay
Турецький ОБТ створений на базі корейського танка K2 Black Panther, однак суттєво важчий за нього - 65 тонн проти 55

Через це турецькі виробники бронетехніки вимушені шукати заміну німецьким силовим установкам, що, однак не робить українські підприємства єдиним можливим з постачальників.

двигун Batu
Рендер танкового двигуна Batu

Так, на початку цього року з’явилася інформація про завершення розробки власного турецького двигуна Batu для танка Altay. Крім того, на постачання силових установок для цієї машини претендувала й Південна Корея з двигуном Doosan Infracore DV27K.

Схожа історія і з САУ Fırtına. Навіть на IDEF-2021 був представлений зразок самохідної артилерійської установки з інноваційним гібридним двигуном потужністю 1300 к.с.

Читайте також: Baykar та "Мотор Січ" уклали угоду про співпрацю: турецькі безпілотники матимуть українське "серце"