xcounter
#

Туреччина міняє європейські двигуни на свої: заплановано почати постачання власних моторів для Bayraktar TB3 та нових крилатих ракет

11522
Туреччина послідовно опановує нові технологій й заміщує закордонні вироби на зразки власного виробництва
Туреччина послідовно опановує нові технологій й заміщує закордонні вироби на зразки власного виробництва

Мова йде про перший турецький турбодизельний авіаційний двигун PD222ST для ударних БПЛА та початок постачання нового ТРДД KTJ-3200 для ПКР ATMACA та крилатої ракети "повітря-поверхня" SOM

Так, на фестивалі авіації та космічних технологій - TEKNOFEST-2021, що розпочав свою роботу 21 вересня 2021 року, був продемонстрований двигун PD222ST.

За інформацією місцевого видання Anadolu, розроблений TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) новий двигун на 5 кг менше масою й потужніший на 55 кінських сил, ніж перший турецький зразок турбодизельного авіаційного двигуна PD170, що був створений в рамках програми імпортозаміщення для безпілотника Anka-S.

Читайте також: Туреччина розробляє наземний комплекс з ракетою Atmaca: що можна запозичити для вдосконалення "Нептуна"
PD222ST
Турбодизельний авіаційний двигун PD222ST від компанії TEI / Фото: Anadolu

За словами генерального директора і голови ради директорів TEI Махмута Фарука Акшіта, новий двигун дозволить ударним безпілотникам Bayraktar TB3 злітати з корисним навантаженням зі злітно-посадкової смуги палуби першого в Туреччині універсального десантного корабля TCG Anadolu.

Bayraktar TB3
Bayraktar TB3 на палубі

"Цей двигун спеціально розроблений для забезпечення високої злітної потужності. Потужність була збільшена на 55 кінських сил - зі 170 до 225 кінських сил. Мотор здатний підіймати апарат на велику висоту, але, на відміну від PD170, втрачає тягу, досягнувши висоти 35-40 тис. футів", - зауважив Махмут Фарук Акшіт.

Глава компанії повідомив, що тривають роботи з удосконалення двигуна PD170 і його серійного виробництва. Двигуни цієї лінійки мають замінити в турецьких БПЛА австрійські мотори Rotax.

Генеральний директор і голова ради директорів TEI Махмут Фарук Акшіт / Фото: Anadolu

"В цілому ми виробили понад 60 двигунів. Велика частина була передана нашому головному замовнику TUSAŞ. Ми передали кілька двигунів компанії Baykar, частина яких буде використовуватися для Bayraktar TB3, а інша частина - для версії безпілотника Akıncı С. Цей двигун також встановлено на безпілотники Aksungur. Обсяг серійного виробництва розширюється, і зараз ми ведемо переговори про виробництво декількох сотень одиниць", - додав гендиректор TEI.

PD222ST
Турбодизельний авіаційний двигун PD222ST від компанії TEI / Фото: Anadolu

Водночас днями стало відомо, що були здійснені перші постачання нового турецького турбореактивного двигуна KTJ-3200 для оснащення протикорабельної ракети ATMACA (розроблена Roketsan) та крилатої авіаційної ракети SOM (розробка Tubitak-SAGE, виготовляється Roketsan).

KTJ-3200 у складі крилатої ракети SOM
KTJ-3200 у складі крилатої ракети SOM

Відповідні домовленості між компаніями-виробниками ракет та розробником двигуна - KALE R&D, були досягнуті в рамках виставки IDEF 2021.

ATMACA
Протикорабельна ракета Atmaca, що має дальність стрільби до 280 кілометрів, має замінити собою в складі турецьких ВМС протикорабельну ракету Harpoon, фото ілюстративне

Очікується, що перші пуски крилатої ракети SOM, оснащеної KTJ-3200, будуть проведені у 2022 році. Вважається, що KTJ-3200 покладе край залежності Туреччини від двигуна TR40 французького виробництва та в майбутньому буде інтегрований в різні нові крилаті ракети.

KTJ-3200
ТРДД Kale R&D KTJ-3200 / Фото: savunmasanayist.com

Відомо, що незабаром новим турбореактивним двигуном турецького виробництва планують оснастити щонайменше 400 нових крилатих ракет SOM.

Читайте також: Крила Anadolu: нові подробиці про морські ударні БпЛА MIUS та Bayraktar TB3 від розробника