xcounter
#

Туреччина розробляє наземний комплекс з ракетою Atmaca: що можна запозичити для вдосконалення "Нептуна"

3786
Наш "Нептун" поки що позбавлений можливості уражати наземні цілі
Наш "Нептун" поки що позбавлений можливості уражати наземні цілі

Якщо за прикладом турецьких колег із Roketsan наші конструктори створять "Нептуну" можливість стрільби по наземним цілям та випускати ракети "роєм", Україна отримає ще один елемент "ракетного щита" та асиметричного стримування агресора

Під час виставки IDEF-2021, що відбувалась в Стамбулі з 16 по 20 серпня цього року, турецька корпорація Roketsan презентувала свою нову розробку – наземну версію крилатої ракети Atmaca, котра отримала назву Kara Atmaca.

В публікації порталу European Defense Rewiew йдеться, що Roketsan показувала на виставці лише макет цього ракетного комплексу.

Читайте також: Як Росія застосує новий 14-й бригадний комплект ОТРК "Искандер-М": аналіз Defense Express
Саме так виглядав стенд, на якому Roketsan під час IDEF-2021 презентував ракетний комплекс Kara Atmaca

Однак, схоже, що корпорація Roketsan уже має і дослідний зразок наземної версії ракети Atmaca, інакше б не планувала початок її випробувань на 2022 рік. Якщо цикл випробувань пройде успішно та за графіком, наземний ракетний комплекс національної розробки збройні сили Туреччини отримають в 2025 році.

Макет машини з пусковою установкою Kara Atmaca на стенді корпорації Roketsan

Портал стверджує, що роботу над наземною версією ракети Atmaca - Kara Atmaca – корпорація Roketsan почала в 2019 році. Головна відмінність - Kara Atmaca стала багатоцільовою, та призначена не тільки для ураження кораблів, але й також наземних цілей, як то ракетні установки, укріплення чи вузли зв’язку, позиції військ противника тощо.

Ілюстративний рендер, що зображає запуск перспективної ракети Kara Atmaca із наземної пускової установки

Під "багатоцільове" призначення заточені тактико-технічні характеристики перспективної ракети Kara Atmaca. Її заявлена дальність стрільби – 280 кілометрів, але автори European Defense Rewiew назвали цю оцінку "консервативною".

Базові наземної версії цієї ракети від корабельної – більша довжина корпусу (6 метрів проти 5,2 метрів разом з прискорювачем у корабельної версії), більша стартова маса (890 кілограмів проти 750 кілограмів), більша маса бойової частини – 250 кілограмів проти 220 кілограмів.

Запуск протикорабельної ракети Atamaca із корвета типу Ada турецьких ВМС

Відмінності у бортовому обладнанні – протикорабельна ракета Kara Atmaca у наземній версії, на відміну від базової "корабельної" версії, отримала навігаційну системи TERCOM, що дозволяє летіти на низькій висоті, огинаючи нерівності рельєфу.

Також анонсується, що Kara Atmaca матиме опцію перенацілювання у польоті, а бортова апаратура ракети зможе збирати розвідувальну інформацію за маршрутом польоту, зокрема – для оцінки руйнувань, які були отримані після влучання попередньої ракети.

Протикорабельна ракета Atmaca, що має дальність стрільби до 200 кілометрів, має замінити собою в складі турецьких ВМС протикорабельну ракету Harpoon, фото ілюстративне

По суті, конструктори турецької оборонної корпорації Roketsan радикально вдосконалили свою крилату ракету Atmaca, серійне виробництво якої стартувало в цьому році: вони розширили спектр цілей, які може уражати Kara Atmaca, та по суті створили можливість випускати ракети цього комплексу "роєм", що може збирати під час польоту інформацію для оцінки результатів попереднього удару, і також – проводити перенацілювання під час польоту.

Машина з пусковими установками комплексу "Сапсан" під час репетиції параду на День Незалежності, 18 серпня 2021 року

Якщо наш ракетний комплекс "Нептун" отримає такого ж роду вдосконалення – тобто можливість стрільби по наземним цілям та випускати ракети "роєм", Україна отримає ще один елемент "ракетного щита" та асиметричного стримування агресора.

Версія "Нептуна" для стрільби по наземним цілям могла би доповнити собою оперативно-тактичний комплекс "Сапсан", і в перспективі – замінити собою ОТРК "Точка-У", поки що єдиний комплекс такого роду в строю Збройних Сил України.

Україна - поки що єдина країна, що змогла самостійно провести модернізацію тієї ж "Точка-У". Але пора здійматись на новий технологічний рівень
Читайте також: Президент затвердив Стратегію розвитку ОПК України, на ракети - більше 200 мільярдів гривень