xcounter
#

Нависатиме над ворогом 24 години нон-стоп: Туреччина показала, на що буде здатен палубний Bayraktar TB3

12563
Ця інфографіка – фактично "спойлер" до нашої публікації
Ця інфографіка – фактично "спойлер" до нашої публікації

Турецький ОПК демонструє прогрес у роботі над першим своїм палубним БПЛА, який управлятиметься за допомогою супутникової навігації та зможе брати майже 300 кілограм бойового навантаження

Одна із найбільш очікуваних прем’єр на світовому ринку озброєнь 2022 року – це презентація перших екземплярів першого палубного безпілотного літального апарата Bayraktar TB3, "старшого брата" славетного Bayraktar TB2, над яким працює компанія Baykar Defence.

В соцмережах можна знайти ось такий коллаж турецьких авторів, стилізований під супутниковий знімок, і який зображає турецький легкий авіаносець TGG Anadolu уже в строю та з авіагрупою Bayraktar TB3 на борту. Це зайвий раз підкреслює, наскільки заявзято плекає Анкара свої "авіаносні" амбіції

Вперше інформація про розробку палубної версії "Байрактара" з’явилась у березні 2021 року. Тоді про характеристики цієї розробки було відомо небагато: що перспективний палубний дрон буде використовуватись для ведення розвідки на морі та ураження морських і берегових цілей, і також – для пошуку ворожих субмарин.

Читайте також: Купити і розібрати: Індія отримає від Франції вживані Mirage 2000 на роль "донорів запчастин"

Також закладався параметр, що у повітрі зможуть одночасно знаходитись не менше десяти Bayraktar TB3, які будуть управлятись із свого "корабля-матки" - TGG Anadolu. Яким буде зовнішній вигляд Bayraktar TB3 – на той момент було невідомо.

У тому ж березні 2021 року відбулась інша важлива подія - ВМС Туреччини успішно випробували свої Bayraktar TB2 на здатність уражати надводні цілі

Декілька місяців потому, 4 серпня 2021 року, відбувався он-лайн захід "Авіаційно-космічний саміт 2" у Технічному університету імені Гебзе, і під час цього заходу технічний директор компанії Baykar Сельчук Байрактар розкрив зокрема зовнішній вигляд майбутнього Bayraktar TB3.

Деталі з презентації Bayraktar TB3

І також – були розкриті очікувані характеристики: злітна маса – 1,45 тонн, тривалість польоту – до 24 годин. Ну і також – було окреслено формат посадки безпілотників на палубу TGG Anadolu: Baykar Defence запропонувала обійтись без троса-аерофінішера, і "ловити" Bayraktar TB3 у гальмівні сіті, які також використовуються на "класичних авіаносцях".

Мотив для такого технічного рішення - швидкість безпілотника при посадці буде відносно невеликою, а якщо обійтись без троса-аерофінішера, то можна уникнути ризику пошкодити хвіст та гвинт.

Тоді, в серпні 2021 року, у соцмережах циркулював ось такий графічний рендер, який зображав Bayraktar TB3 на палубі авіаносця TGG Anadolu

Сьогодні ж у відкритому доступі у Twitter з’явились більш детальні і якісніші зображення Bayraktar TB3, ну і також – більш детальні дані про ТТХ майбутнього безпілотника для першого турецького авіаносця TGG Anadolu.

Зокрема стало відомо, що при злітній масі в 1,45 тонн Bayraktar TB3 матиме бойове навантаження у 280 кілограм, тобто – майже удвічі більше, аніж у "молодшого брата" Bayraktar TB2.

Повторимо цю інфографіку, яка стала "афішою" нашої публікації

Розмах крил складатиме 14 метрів при довжині фюзеляжу в 8,35 метрів, тобто за своїми габаритами Bayraktar TB3 буде більшим за свого "молодшого брата" Bayraktar TB2 близько десь на 15%.

При цьому, як можемо судити за зовнішнім виглядом, Bayraktar TB3 матиме супутникову систему управління та навігації, та вцілому буде подібним до свого "молодшого брата" Bayraktar TB2.

Як можемо судити за цим слайдом, Bayraktar TB3 має нести рівно ту ж номенклатуру боєприпасів, як і "молодший брат" Bayraktar TB2

Варто зауважити такий нюанс: за проектом, ліфт-підйомник на TGG Anadolu буде розміщений в кормі корабля.

І це, очевидно, вимагатиме окремого часу не тільки для проведення усього циклу льотних випробувань Bayraktar TB3, але й також – відпрацювання регламенту використання цих безпілотників як складової авіагрупи TGG Anadolu.

Тим більш, що на палубі TGG Anadolu "гвинтовому" Bayraktar TB3 потрібно буде "уживатись" із реактивним БПЛА MIUS

По суті, Bayraktar TB3 має стати безпілотним літальним апаратом, який має дозволити вести війну на морі в режимі "24 години на добу", і який можна застосовувати і з палуби корабля, і з сухопутних летовищ. Можливо, Україні уже варто ставати у чергу на купівлю такого безпілотника для застосування із суші, як першому "експортному" замовнику.

Тим більш, що Україна і так готується потроїти чисельність свого флоту Bayraktar TB2
Читайте також: Холодний мир чи захищена країна: форсайт розвитку ОПК України у 2021-2030 роках