xcounter
#

Купити і розібрати: Індія отримає від Франції вживані Mirage 2000 на роль "донорів запчастин"

1694
Індійські ВПС досі зберігають в строю 50 винищувачів Mirage 2000, котрі відслужили уже по 40 років
Індійські ВПС досі зберігають в строю 50 винищувачів Mirage 2000, котрі відслужили уже по 40 років

Купівля тактичних літаків 4-го покоління як "донорів запчастин" для підтримання боєздатності їхніх "однолітків" може виявитись доволі перспективною історією не тільки для індійських ВПС

Військово-повітряні сили Індії планують купити у Франції 24 вживані винищувачі Mirage 2000.

Ці літаки не служитимуть в складі стройових частин, ці літаки будуть використані як "донори запчастин", пише сайт Scramble.

Читайте також: Субмарин для Австралії виявилось "мало", США та Велика Британія можуть "випхати" Францію з контракту на фрегати для Греції
Пара індійських винищувачів Mirage 2000 виконує зліт. фото ілюстративне

Як розповідає портал, на таку купівлю ВПС Індії готові витратити 27 мільйонів євро. Літаки будуть доставлені замовнику морським та сухопутним транспортом у розібраному вигляді, у контейнерах.

В теорії, 13 літаків мають бути повністю укомплектовані, із яких 8 – можуть виконувати польоти після відповідного технічного обслуговування. Інші 11 літаків із замовлення – мають бути "частково укомплектовані", але на цих вживаних Mirage 2000 неодмінно мають бути встановлені паливні баки та крісла для катапультування пілотів.

Пара винищувачів Mirage 2000 ВПС Індії у польоті, фото ілюстративне

В свою чергу, запчастини із цих вживаних 24 винищувачів Mirage 2000 будуть використані для підтримання боєздатності 40 винищувачів Mirage 2000E та 10 винищувачів Mirage 2000ED, що стоять на озброєнні з 1985 року.

Таку специфічну закупівлю можна пояснити одразу декількома причинами. Наприклад, як розповідав Defense Express, оборонному бюджеті-2021 індійське Міноборони має близько 8 мільярдів доларів. Очевидно, для індійських військових цієї суми недостатньо, щоб почати закупівлю нових тактичних літаків на заміну Mirage 2000.

Один із винищувачів Mirage 2000 ВПС Індії після проведеного модернізації на потужностях Dassault Aviation, ілюстративне фото з відкритих джерел

В теорії, французька компанія Dassault Aviation розробляла винищувач Rafale для тактичного літака Mirage 2000.

Індія має доволі специфічний досвід купівлі "Рафалів" для своїх ВПС: замовлення було видано на поставку одразу 136 таких літаків, фактично було поставлено лише близько 30, індійські парламентарі висунули вимогу розірвати контракт із-за надмірної дорожнечі винищувача Rafale.

Винищувачі Rafale військово-повітряних сил Індії, ілюстративне фото з відкритих джерел

У липні 2021 року індійський фрегат INS Tabar виконав офіційний візит до Франції, саме напередодні національного свята – Дня взяття Бастилії. Фон цієї події вказував, що можливо Індія та Франція досягнуть якихось нових домовленостей по темі поставок озброєнь.

Схоже, що угода на поставку 24 винищувачів Mirage 2000 як "донорів запчастин" - єдине досягнення від такого візиту.

Ланка винищувачів Mirage 2000 ВПС Індії у польоті, фото ілюстративне

Втім, тут можна припустити, що купівля тактичних літаків 4 покоління як "донорів запчастин" для підтримання боєздатності їх "однолітків" може виявитись доволі перспективною історією.

Наприклад, як розповідав Defense Express, у лютому 2021 року Німеччина почала реанімацію свого флоту винищувачів-бомбардувальників Tornado. І у цьому проекті є своя технологічна проблема – німцям потрібно заново навчитись виробляти близько 400 комплектуючих до цього літака.

Військово-повітряні сили Німеччини зберігають в своєму складі 85 літаків Tornado

В теорії, запчастини до літаків можна було б виробляти за допомогою 3D друку. Подібні експерименти у березні 2021 року почала шведська Saab, для технічного обслуговування своїх JAS39 Gripen.

На жаль, поки що нема жодних даних або про успіх, або про провал таких експериментів.

Процес підготовки винищувача JAS39 Gripen до польоту, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: UkrspecSystems представила власний варіант сучасної ударно-розвідувальної системи