xcounter
#

Saab експериментує із 3D-деталями до JAS39 Gripen: літак зроблять більш універсальним

2314
Головна перевага цього винищувача – його можна застосовувати із непідготовлених смуг, тобто навіть із автотрас
Головна перевага цього винищувача – його можна застосовувати із непідготовлених смуг, тобто навіть із автотрас

Тепер шведська компанія-розробник уславлених "Гріпенів" хоче додати своїм літакам опцію ремонту в польових умовах, для якого буде потрібен лише 3D-принтер

Шведська літакобудівна компанія Saab проводить експерименти по ремонту своїх літаків Gripen в польових умовах, із використанням технологій 3D-друку. Про це йдеться в публікації порталу Janes.

Процес підготовки винищувача JAS39 Gripen до польоту

Зокрема зазначається, що Saab "надрукувала" на 3D-принтері з використанням нейлонового полімеру PA2200 один із елементів зовнішньої обшивки для літака модифікації Gripen D, що використовується як літаюча лабораторія.

Читайте також: JAS 39 Gripen для Повітряних Сил України: чи найкращий це варіант

Політ із цією "надрукованою" деталлю відбувся 19 березня, тривав 30 хвилин та завершився успішно.

Зліт винищувача JAS39 Gripen із складу угорських ВПС

Показова деталь: щоб надрукувати 3D-копію, шведським конструкторам довелось зняти оригінальну деталь із літака, оскільки Saab не мала відповідної цифрової документації.

В самій Saab зазначають, що ведуть такі експерименти з 3D-друком запчастин для того, щоб добитись зменшення часу, котрий необхідний для проведення ремонту літаків типу JAS39 Gripen.

Процес виробництва винищувача JAS39 Gripen на потужностях шведської фірми Saab

Очікуваний результат таких робіт - винищувач Gripen стане повністю придатним для ремонту в польових умовах, який можна буде виконувати за допомогою 3D-принтера, і завдяки цьому – взагалі уникати "канібалізму літаків" із-за нестачі запчастин.

Втім, поки невідомо, скільки саме знадобиться часу конструкторам шведської Saab, щоб повністю інсталювати 3D-технології в регламент експлуатації літака JAS39 Gripen.

Українське суспільство вважає літак JAS39 Gripen одним із найкращих варіантів для оновлення Повітряних Сил, зокрема - і завдяки універсальності умов експлуатації цього винищувача
Читайте також: Україна збирається адаптувати авіаційні ракети під бразильські винищувачі Saab JAS-39E Gripen