xcounter
#

Субмарин для Австралії виявилось "мало", США та Велика Британія можуть "випхати" Францію з контракту на фрегати для Греції

4185
Греція замість французьких фрегатів FDI може купити британські фрегати проекту Arrowhead 140, він же - Type 31
Греція замість французьких фрегатів FDI може купити британські фрегати проекту Arrowhead 140, він же - Type 31

Поки французи намагались нав’язати грекам кораблі із відпрацьованим ресурсом, американські та британські конструктори встигли підготувати більш привабливі пропозиції на основі перспективних проектів фрегатів – MMSC та Arrowhead 140 відповідно

ЦПро британську корпорацію Babcock наші читачі могли чути неоднократно, в контексті майбутнього контракту на будівництво восьми ракетних катерів для ВМС України.

Зокрема, Defense Express розповідало про те, що Babcock на полях міжнародної військово-морської виставки DSEI-2021 презентувала ймовірний вигляд майбутніх ракетних "москітів" для нашого флоту.

Читайте також: Пороблено: чому США ніяк не отримають з України новий танк "Оплот"
Модель майбутнього ракетного катера від Babcock для ВМС України. Як прототип - використаний проект патрульного корабля Protector, два таких OPV були поставлені Новій Зеландії у 2010 році

Але на полях виставки DSEI-2021 британська Babcock провела й іншу презентацію – ця корпорація планує продати військово-морським силам Греції поставку декількох фрегатів проекту Arrowhead 140. Мовляв, заявка на участь у конкурсі була подана ще в липні 2021 року, пише портал Janes.

В теорії, такій новині можна не надавати особливого значення: Babcock має "глобальні" амбіції, ця корпорація уже добилась контракту на поставку двох кораблів проекту Arrowhead 140 для Індонезії, котра в свою чергу уже замовила для свого флоту поставку восьми фрегатів типу FREMM від Італії та поставку восьми фрегатів типу Mogami від Японії.

До початку 2030-х років корпорація Babcock має збудувати для ВМС Великої Британії п'ять фрегатів Type 31 за проектом Arrowhead 140

Але є одне "але", котре виникло після недавнього скандалу, коли США та Велика Британія "перехопили" у Франції контракт на будівництво 12 субмарин вартістю 50 мільярдів доларів для Австралії. Про деталі цього скандалу Defense Express розповідало в своєму окремому матеріалі.

Франція перша намагалась "застовбити" за собою перемогу в контракті на поставку фрегатів для ВМС Греції, і тактику поведінки французів у цьому випадку можна описати терміном "викручування рук".

Зараз "ядро" надводної складової ВМС Греції - це чотири фрегати за проектом проекту МЕКО 200, що були введені у стрій в 1992-1998 роках

Defense Express у своїх матеріалах розповідав зокрема, що в лютому 2021 року Греція та Франція уклали попередні домовленості про поставку чотирьох фрегатів за перспективним проектом FDI, експортна версія котрого має назву Belhara.

Кораблі такого проекту чисто по "технологічним" причинам французи поставити грекам можуть не раніше 2030-х років. Тому паралельно греки зробили запит на купівлю двох вживаних фрегатів La Fayette із складу ВМС Франції.

Рендер бойового корабля за проектом FDI, він же Belhara. Перший такий фрегат ВМС Франції отримають не раніше 2027 року

"Французькі партнери" спочатку на словах погодились. А у березні 2021 року – раптово вирішили натякнути "грецьким партнерам", що їм варто "понизити амбіції".

А замість купівлі двох кораблів типу La Fayette - взяти за безплатно фрегати Jean Bart (D615) та Latouche-Tréville (D646), які відслужити понад 30 років, відпрацювали свій ресурс, тому - з 2022 року почнеться їх вивід із складу ВМС Франції.

Причину відмови Парижа зрозуміти можна: флот Франції сам має лише п'ять фрегатів типу La Fayette

Стимул "збавити обороти" у французів виник у травні 2021 року, коли виявилось, що греки знайшли альтернативного постачальника нових фрегатів для свого флоту.

Тут мова була про американську корпорацію Lockheed, яка розробила фрегати проекту MMSC – по суті, це "прибережні бойові кораблі" LCS типу Freedom, але із повноцінним озброєнням. Грецькі ЗМІ схвально поставились до перспективи купити нові фрегати саме в США, навіть наголошували – "так Білий Дім зможе покарати Туреччину за непоступливість у питанні купівлі С-400 в РФ".

Рендер проекту фрегата MMSC від корпорації Lockheed для ВМС Греції

Але минулі чотири місяці французи так і не виголосили намір поліпшити умови поставки бойових кораблів для ВМС Греції. І якраз саме на такому тлі "вклинилась" британська Babcock із своїм проектом Arrowhead 140.

Президент США Джозеф Байден та президент Франції Еммануель Макрон запланували зустріч, на якій мають обговорити свої подальші відносини після скандалу із "перехопленням" контракту на субмарини для Австралії.

Схоже, Білий Дім вирішив "покласти під сукно" стратегічні розрахунки, за якими Франція мала виступити частиною стримування Китаю в Тихоокеанському регіоні

Французи себе зараз поводять імпульсивно. Тому не можна виключати варіант, що зустріч Байдена та Макрона пройде настільки контрпродуктивно, що світовий ринок озброєнь "струсить" новий скандал – що США та Велика Британія "перехопили" у Франції угоду на поставку фрегатів для грецьких ВМС.

І "бонусом" - запропонували пакет озброєнь, якого вистачить, щоб перетворити Грецію на новий "сухопутний авіаносець" НАТО в Середземному морі.

Цілісність блоку НАТО опинилась під новою загрозою
Читайте також: Холодний мир чи захищена країна: форсайт розвитку ОПК України у 2021-2030 роках