xcounter
#

Холодний мир чи захищена країна: форсайт розвитку ОПК України у 2021-2030 роках

1674
Під час репетиції параду на честь 30-ї річниці Незалежності України
Під час репетиції параду на честь 30-ї річниці Незалежності України

Цей Форсайт, розроблений фахівцями НТУУ "КПІ ім. Ігоря Сікорського у співпраці з іншими науковими установами, був представлений 12 серпня 2021 року на Міжнародному оборонному форумі України.

У дослідженні виконано аналіз реального стану соціальної та економічної сфер України як фундаментальної складової національної безпеки й оборони. На цій основі проаналізовані можливі безпекові загрози для України на часовому горизонті до 2030 року і важливі характеристики майбутнього оборонно-промислового комплексу України.

У матеріалі представлено сценарії майбутніх подій в Україні, визначених Форсайтом, які можуть бути покладені в основу розробки стратегії захисту країни і її подальшого мирного сталого розвитку.

Читайте також: Гірше за Абхазію і Південну Осетію: ОРДЛО як електоральна біомаса Путіна

Сценарій SC1 "Захист власними силами" (Холодний мир)

Часовий горизонт – до 2025 року, ймовірність втілення – 15,0%

Завершення військових дій на Сході України і повернення до сталого розвитку країни за рахунок зміцнення ОПК країни, здатного асиметричними заходами не допустити зовнішню агресію; запровадження територіальної оборони як системи загальнодержавних воєнних і спеціальних заходів, що здійснюються в особливий період поза зонами (районами) бойових дій на всій території України або в окремих її місцевостях; активізація дипломатичної діяльності, що відповідає сучасним геополітичним реаліям на основі прийняття нових Доктрин зовнішньополітичної, дипломатичної, розвідувальної роботи України, які б відповідали сучасним геополітичним та безпековим реаліям початку 21 сторіччя; отримання нових гарантій безпеки для України (статус союзника США поза НАТО; запровадження нових/додаткових дієвих механізмів гарантування безпеки України з боку ядерних держав відповідно до принципів, що містяться у Будапештському меморандумі).

Україна має бути готовою до будь-яких "несподіванок"

Для цього сценарію переважаючі ключові фактори можливостей геополітичного і безпекового стану України та ключові фактори можливостей розвитку ОПК, активізуються ключовими сильними факторами з індикаторами здійсненності та ефективності більшими за 0,5.

Ключовими факторами можливостей геополітичного та безпекового стану України і можливостей розвитку ОПК є такі: O2гб, O3гб, O4гб (Таблиця 1), O1опк, O2опк, O3опк та O5опк (Таблиця 2).

Переважаючі ключові сильні фактори геополітичного і безпекового стану України та ключові сильні фактори ОПК для цього сценарію є такі: S1гб, S2гб (Таблиця 3), S1опк, S2опк, S3опк, S4опк, S5опк (Таблиця 4).

Разом з тим існують такі ключові загрози: Т2гб, T3гб (Таблиця 5), T4опк, T5опк (Таблиця 6).

Слабкі фактори, що впливають на безпеку країни: W3гб, W1гб, W2гб (Таблиця 7), W2опк, W1опк, W4опк, W5опк (Таблиця 8).

Окреслені фактори визначають ймовірність втілення бажаного сценарію SC1 на рівні лише 15,0%.

Сценарій SC2 "Заморожування конфлікту" (Стале перемир’я)

Часовий горизонт – до 2025 року, ймовірність втілення – 25,0%

Припинення гарячої стадії військових дій і людських втрат на Сході України як способу шантажу української держави з метою здійснення політичних і конституційних змін в Україні на умовах Мінських угод і формули Штайнмаєра. Цей сценарій може бути втілений шляхом досягнення політичного компромісу між країнами Заходу, Україною та РФ, введення по мандату ОБСЄ / ООН міжнародних озброєних миротворців вздовж лінії розмежування.

Досягнення цього компромісу забезпечить пришвидшений рух України до стандартів ЄС і НАТО; концентрацію ресурсів держави на розвитку економіки; здійснення соціальних перетворень відповідно до стандартів ЄС і НАТО.

Для цього сценарію переважаючими ключовими сильними факторами геополітичного і безпекового стану України і ключовими сильними факторами ОПК з індикаторами здійсненності та ефективності більшими за 0,5, є такі: S1гб (Таблиця 3) S1опк, S3опк, S5опк (Таблиця 4).

Разом з тим, для цього сценарію існують такі ключові загрози: Т2гб, Т3гб (Таблиця 5), T4опк, T5опк (Таблиця 6).

Зазначені сильні ключові фактори та ключові загрози визначають ймовірність втілення сценарію SC2 на рівні 25,0%.

Сценарій SC3 "Консервування кризи" (Холодна війна)

Часовий горизонт – до 2025 року, ймовірність втілення – 40,0%

Сценарій може відбутися за умов подальшого послаблення міжнародної коаліції на підтримку незалежності, територіальної цілісності та економічного зростання України, затягування військового конфлікту на Сході України як головного засобу здійснення шантажу української держави, та неспроможності досягнення політичного компромісу між країнами Заходу, Україною і РФ щодо введення по мандату ОБСЄ / ООН міжнародних озброєних миротворців вздовж лінії розмежування.

У такому випадку Україна може оголосити території ОРДЛО окупованими Російською Федерацією, зі всіма міжнародними правовими наслідками. За цих умов, в результаті агресивного гібридного впливу зовнішніх факторів і внутрішнього розбрату продовжуватиметься розкол народу та еліт, відбуватимуться подальші втрати головних складових суверенності країни на міжнародній арені.

Україна буде у "тліючому режимі" здійснювати хаотичні, безсистемні дії, імітуючи свою життєздатність і продовжувати подальше накопичення зовнішніх і внутрішніх запозичень. У випадку, якщо дефіцит бюджету країни зросте до 13,0–15,0%, а її суверенний борг перевищить позначку 100,0% від ВВП і продовжить своє зростання, Україна може опинитися у стані суверенного дефолту. Безвізовий режим з ЄС з високою ймовірністю буде втрачено.

Переважаючими ключовими факторами можливостей геополітичного і безпекового стану України та ключовими факторами можливостей розвитку ОПК з індикаторами здійсненності та ефективності більшими за 0,5 для цього сценарію є такі: O2гб, O3гб, O4гб (Таблиця 1), O1опк, O2опк, O3опк, O4опк, O5опк (Таблиця 2).

РК-360МЦ
Український береговий ракетний комплекс "Нептун" під час репетиції Параду до Дня Незалежності України

Ключовими слабкими факторами, які послаблюють (знижують ймовірність втілення сценарію), є такі: W2гб, W3гб, W4гб (Таблиця 7), W1опк, W2опк, W4опк, W5опк (Таблиця 8).

Зазначені ключові слабкі фактори визначають ймовірність втілення сценарію SC3 на рівні 40,0%.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти