xcounter
#

Гірше за Абхазію і Південну Осетію: ОРДЛО як електоральна біомаса Путіна

У Кремлі відкрито брешуть населенню захоплених "провінцій", розглядаючи їх виключно як біомасу для голосування
У Кремлі відкрито брешуть населенню захоплених "провінцій", розглядаючи їх виключно як біомасу для голосування
913

Затягування Кремлем населення захоплених територій Луганської та Донецької областей на вибори у Держдуму – обурливий, цинічний крок. Він порушує міжнародне право й етичні норми у комунікації окупаційного режиму із захопленими ним заручниками.

Вибори в РФ вперше в історію "Мордору" тривають три дні. І вперше там масово залучено громадян України з ОРДЛО. Федеральний Центрвиборчкомом визначив їм так зване дистанційне голосування. Однак, розуміючи відсутність у місцевого населення мотивації голосувати в порожньому для них онлайн-форматі, окупанти не відмовилися і від масового їх вивезення на "паперове" голосування.

ОРДЛО
Фото: Getty Images

На 15 ділянок у Ростовській області народ переправляють на автобусах і електричках через шість прикордонних переходів, де на цей час зупинили рух.

Читайте також: "Акела промахнувся": Чому Путін ризикує програти парламентську кампанію в РФ

Умова для онлайн-голосування українців з ОРДЛО – наявність паспорта РФ і реєстрація на російському порталі "держпослуги". Для активації облікового запису і доступу на дистанційне "волевиявлення" необхідно отримати страховий номер індивідуального особового рахунку Пенсійного фонду (СНІОР). І ось тут проявилася основна проблема в залученні до виборів населення, захопленого внаслідок військової операції на Донбасі.

ОРДЛО
Жителям Донбасу не світять російські пенсії, соціальні допомоги чи страхові поліси. Очевидно, що в Кремлі їм визначили найнижчий соціальний поріг, урізавши їхні права навіть у порівнянні з мешканцями інших окупованих РФ анклавів. Фото: ілюстративне

Якщо паспорта країни-окупанта серед місцевого населення котируються, з огляду на необхідність перетинати кордон з РФ, то СНІОР воно категорично не сприймає. То абсолютно марний на окупованих територіях документ. У Росії він забезпечує громадянам доступ до соціальних послуг. Однак цей функціонал недоступний для "обілечених" жителів Донбасу. Вони отримали паспорти без реєстрації, ставши фактично громадянами РФ третього сорту, на щабель нижче захопленого населення Придністров'я, Абхазії і Південної Осетії.

З їхніми паспортами в РФ не селять у готелях, не посвідчують особу в фінансових або банківських відносинах... Жителям Донбасу не світять російські пенсії, соціальні допомоги чи страхові поліси. Очевидно, що в Кремлі їм визначили найнижчий соціальний поріг, урізавши їхні права навіть у порівнянні з мешканцями інших окупованих РФ анклавів.

Фото: SHUTTERSTOCK

Розуміючи все, жителі ОРДЛО вважали за краще відмовлятися від непотрібного їм СНІОРа. Ця прогалина окупаційного режиму проявився напередодні виборчої кампанії. Оскільки нових "громадян" Росії не змогли масово зареєструвати на порталі "держпослуги", аби у годину-Ч зібрати їхні голоси за партію Путіна.

Для виправлення ситуації ще в березні в ОРДЛО запустили СНІОР-пропаганду, що перейшла в адміністративний каток по всіх верствах. СНІОР оформляють студентам, вчителям, батькам школярів, чиновникам, лікарям... Але – без надання обов'язкової за їхніми законами реєстрації.

Фото ілюстративне: Getty Images

Пропаганда в ОРДЛО не спрацювала, оскільки в Кремлі побоювалися ажіотажу місцевих пенсіонерів, якби ті повірили, що віртуальний кабінет для онлайн-голосування за Путіна відкриє їм доступ до російської пенсії. Це натомість у плани окупанта категорично не входить, оскільки його мета – вибори, а не соціальний захист жертв своєї агресії.

Нав'язливість влади викликає роздратування у жителів ОРДЛО. Це підтверджують "республіканські" пабліки у соцмережах

Тому людям обережно натякали на можливість потенційного доступу до російської системи соціальних пільг. Їм говорили, що за певних умов існує можливість отримання мінімального поліса медстраху. Але при цьому пропаганда чітко і однозначно заявляла, що російських пенсій у так званій "ДНР" немає і не буде.

До травня темпи отримання СНІОР "новими громадянами" лишалися критичними. Далі їх почали насаджувати адміністративно, видавши до серпня 148 тисяч страхових номерів в "ДНР" і 158 тисяч - в "ЛНР".

Нав'язливість влади викликає роздратування у жителів ОРДЛО. Це підтверджують "республіканські" пабліки у соцмережах, де обдурений народ проклинає "визволителів" з РФ. Для них кремлівська виборча афера виявилася наскільки очевидною, настільки і огидною.

Вересень 2021-го – найважливіша для РФ подія перед 2024-м, коли Путіну будуть продовжувати термін...

Наприклад, в школах батькам розповідали, що реєстрація на російському порталі "Держпослуги" є умовою для отримання "виплати Путіна" у 10 тисяч рублів на кожну дитину до 1 вересня.

Однак цей аргумент – брехня, оскільки у відповідному указі написано, що гроші, виділяються тільки "громадянам, які проживають на території РФ". ОРДЛО з її "громадянами" навіть у перспективі не розглядається Кремлем своєю офіційною територією.

Таким чином у Кремлі відкрито брешуть населенню захоплених "провінцій", розглядаючи їх виключно біомасою для голосування і маркером політичного тиску на Україну. Таке агресивне домінування пояснюється кількома стратегічними завданнями.

Вибори до Держдуми пройдуть у РФ з 17 по 19 вересня
Вибори до Держдуми пройдуть у РФ з 17 по 19 вересня

По-перше, там добирають голоси, яких Путіну бракує у регіонах, де зникає бажання годувати Москву. 600 тисяч нових власників паспортів РФ у переважній більшості підтримають "Єдину Росію". Ця сила офіційно підключилися до освоєння донбаських "пампасів", навіть відправивши у травні в Донецьк свого партійного генсека Турчака. А в регіональний список "Єдиної Росії" у Ростовській області на прохідне місце включено ватажка терористів Бородая.

У Кремлі відкрито брешуть населенню захоплених "провінцій", розглядаючи їх виключно як біомасу для голосування та тиску на Україну

По-друге, для Москви важливо ускладнити життя Україні, перетворюючи нав'язані їй Мінські угоди в геополітичний фетиш. Кремль активно інтегрує окуповані території у російські процеси, але офіційно декларує відстороненість. Аби заощаджувати на їх утриманні і уникати зайвих санкцій. "Вибори" в Держдуму ускладнять повернення Україною територій, що матимуть в своєму політикумі "парламентаріїв" іншої держави.

По-третє, паспортне загравання з Донбасом підсилює його позиції буферної зони, ускладнюючи комунікацію України з НАТО і ЄС.

У цих умовах Україні варто сконцентруватися на дипломатичних та інформаційних інструментах. Можемо запропонувати міжнародним партнерам кілька аргументів.

вибори
Вересневі вибори в РФ стануть найважливішим маркером для України і світового співтовариства. Очевидно, що вже створено критичну масу порушень.

Ми не визнаємо російські вибори через голосування у Криму і на Донбасі. Адже там не створили міжнародні округи за погодженням із МЗС України. Це дає нам підстави ставити під сумнів легітимність Держдуми і вимагати посилення санкцій тиску проти Росії.

Можемо вимагати від міжнародного співтовариства визнання виборів в РФ недійсними через практично насильницьку участь у них громадян України. Адже це є військовий злочин – найважчий з усіх можливих.

ДРЛО
Вересневий результат путінської партії залежить від рівня виборчої явки. Чим більше громадян проголосує у протестних регіонах, тим менше там візьме "ЄдРо".

Крім того, огидне ставлення Кремля до жителів Донбасу дозволяє Києву перехопити ініціативу в комунікаціях з населенням окупованого регіону. Росіяни, що хизуються на тезі, що вони своїх не кидають, на Донбасі вчинили саме так. Цей "кидок" - вразливий для імперського зарозумілості Кремля і обурливий для його "підданих".

Важлива теза полягає у тому, що після виборів Москва не зможе стверджувати, що "росіян в Донбасі нєт". Окупант там буде офіційно й Україна може ускладнювати його комунікації з міжнародним співтовариством.

Андрій Воропаєв, спеціально для Defense Express

Читайте також: Кремлівський злам: як прибрати російський "crazy train" зі шляху України