xcounter
#

Кремлівський злам: як прибрати російський "crazy train" зі шляху України

Кремлівський злам: як прибрати російський "crazy train" зі шляху України
1190

Найлютіші геополітичні злочини Росія здійснювала, прикриваючись захистом прав тих чи інших етнічних груп. У клубах цього марева росіяни віджали у Молдови Придністров'я, у Грузії – Абхазію і Південну Осетію, в України – Крим із частиною Донеччини і Луганщини...

При цьому сама РФ – безжалісний поневолювач малих народів. Вона причетна до критичного зменшення чисельності народностей Півночі, переслідування місцевих правозахисників, насадження російської мови замість національних. Наведемо кричущі приклади репресій РФ на національному ґрунті.

Башкирський публіцист Айрат Дільмухаметов

Башкирський публіцист Айрат Дільмухаметов у серпні 2020-го засуджений до дев'яти років в'язниці за так звані заклики до порушення територіальної цілісності РФ і пропаганду тероризму.

Читайте також: Путін і пекінська "капуста": Росію рвуть за сепаратним сценарієм Піднебесної

Карім Ямадаєв з Набережних Човнів, автор сатиричного серіалу "Суддя Гремм", більше року сидів у СІЗО. Був визнаний винним за статтею "заклики до тероризму".

Проти татарської письменниці Фаузі Байрамової порушили кримінальну справу після її виступу на Дні пам'яті, присвяченому захисникам Казані, загиблим у боях з військами Івана Грозного.

У 2017-му Павло Суляндзіга попросив притулок у США, у РФ проти нього сфабрикували кримінальну справу. У 2014 році він ще не підозрював, що так буде.

У 2017-му Павло Суляндзіга – заступник голови Робочої групи ООН з прав людини, творець Асоціації корінних малих народів Півночі, Сибіру і Далекого Сходу – попросив політичний притулок у США. У РФ проти нього сфабрикували кримінальну справу.

РФ – безжалісний поневолювач малих народів

Найбільш гучною подією, що розкриває "химерність" етнополітики РФ, став виступ старійшини ерзянського народу Сиреся Боляеня на ХХ сесії Постійного форуму ООН з питань корінних народів. Він народився у Саранську, але живе в Україні, де очолює національну спільноту Erźań val і рух "Вільний Ідель-Урал". Ерзя – угро-фінський народ Мордовії і Чувашії.

З трибуни ООН Боляень звинуватив Кремль в етноциді. "За 30 років ерзя з мільйонної нації перетворилися в етнічну групу на межі зникнення. Без війни, епідемій і депортацій.

Той, хто бореться за права свого народу – у РФ переслідується як екстреміст

У схожій ситуації – наші сусіди по регіону Ідель-Урал: мокша, удмурти, марі, чуваші, башкири і навіть татари. Народам Росії заборонено мати власні партії, університети, вчитися на рідній мові. Той, хто бореться за права свого народу – переслідується як екстреміст або піддається примусовому психіатричному лікуванню", - заявив Боляень.

Боляєнь Сиресь — український громадський діяч, ерзянський поет та перекладач, Інязор ерзянського народу, голова товариства ерзя в Україні "Erźań val", співзасновник громадського руху "Вільний Ідель-Урал".

Цікаво, що правозахисник виступив в ООН за українською квотою, оскільки живе в нашій країні, а в'їзд в РФ йому заборонений. За спиною у нього знаходилися два прапори – України та національний. Ця доповідь стала першою промовою на офіційному заході ООН, яку виголосили ерзянською мовою.

Старійшина закликав міжнародну спільноту посилити тиск на РФ. "Ерзя виживуть у пандемію, але не можуть вижити в РФ. Міжнародний тиск на Москву вбереже нас від останньої фази етноциду", - підкреслив він. За вісім років (з 2002-го до 2010-го) кількість представників мордовських груп скоротилася в РФ на 100 тисяч осіб (до 744 тисяч). При цьому понад 312 тисяч з них на той момент не володіли рідною мовою.

Боляень Сиресь вважає, що розпад РФ дозволить відновити статус його народу

"Не варто чекати рішення проблем з Москви. У РФ є два міста для життя – Москва і Санкт-Петербург. Решта – території для викачування нафти, газу, вирубки лісу та утилізації відходів. Ерзя повинні заявити себе як суб'єкта – з правами, інтересами і завданнями", - заявив він.

За його словами, Путін визначив ерзянському народові межі дозволеного. "Проводьте свята, співайте, танцюйте. Але державність, мова, телеканали, академія наук і університети, розвиток – тільки для росіян. Хочете більшого? Ставайте росіянами", - підкреслив Боляень.

На його переконання, у народу ерзя немає майбутнього в імперській державі. "Або Росія припинить своє існування як імперія, або ерзянський народ, а з ним – і безліч інших, зникнуть навіки. Ми повинні готуватися до нового 1990 року, коли у ерзян з'явиться шанс стати господарями власної долі", - підкреслює старійшина.

У Росії налічується 41 корінний малочисельний народ Півночі, Сибіру і Далекого Сходу. Всього їх – близько 250 тисяч чоловік. Становище у них вразливе. Їхне життя - часом така собі демоверсія...

Ситуація ерзян характерна для інших народностей РФ. Там, приміром, налічується 41 корінний малочисельний народ Півночі, Сибіру і Далекого Сходу. Всього їх – близько 250 тисяч чоловік. Становище у них вразливе.

Розвиток на їхніх територіях нафто- і газовидобутку руйнує традиційні життєві ареали. У Ямало-Ненецькому автономному окрузі нафтові розливи загрожують існуванню хантів – оленярів. У Комі – нафта з аварійних нафтопроводів вбиває усе живе.

При цьому великі народи РФ також відчувають репресії. У Татарстані, за даними перепису, з 2002-го по 2010-й кількість татаромовних громадян зменшилася на 20%. За цей час кількість людей, які володіють удмуртською, скоротилася на 30%.
Безцеремонність Кремля вакцинує національні еліти значно ефективніше, аніж ветеринарні пігулки "Супутник-В".

За 10 років, що минули після перепису, ситуація стала критичною. Особливо після скасування Держдумою РФ у 2018-му обов'язкового вивчення національних мов. Тепер усі мови, крім російської, не є обов'язковою частиною шкільної програми. Представники татарської, башкирської, чуваської громадськості заявляють, що це рішення прискорює зникнення їхніх мов.

Усі мови, крім російської, вже не є обов'язковою частиною шкільної програми РФ
Цю позицію поділяють європейські правозахисники. У січні 2019-го експерти Консультативного комітету Рамкової конвенції про захист національних меншин Ради Європи занепокоїлися зростаючим домінуванням російської, за відсутності ефективної підтримки мов нацменшин. А Європейська комісія проти расизму та нетерпимості в березні 2019-го звинуватила РФ в расизмі і політичних переслідуваннях мусульман.
Нам важливо знаходити і чавити слабкі місця Росії, детонуючи їх фантомними імперськими болями

Кремль жорстоко придушує ідентичність народів, намагаючись випередити розкол імперії кордонами національних республік. Адже у багатьох територіях РФ запущені незворотні зустрічні процеси – як реакція на політику придушення. І вже місцеві росіяни стають об'єктами агресивної депопуляції.

Безцеремонність Кремля вакцинує національні еліти значно ефективніше, аніж ветеринарні пігулки "Супутник-В". Виробляючи на територіях потужні "антитіла" проти кремлівського "вірусу".

Правильне прочитання цього кейсу важливе для України і світової спільноти. Це – маяк для розуміння національної політики Кремля. І – для подальшого прогнозування процесів, які в РФ "б'ють копитом".

Нам важливо знаходити і чавити слабкі місця Росії, детонуючи їх фантомними імперськими болями і провокуючи її розпад. Логіку внутрішнього розхитування РФ виклали засновники платформи "Вільний Ідель-Урал". Це – ненасильницькі дії в рамках міжнародного права з метою реалізації державного суверенітету татар, башкир, удмуртів, марійців, чувашів, ерзян, мокшан.

Один з інструментів – створювати публічні майданчики для сил, які хитають імперію зсередини. У цьому ключі надання високої трибуни старійшині ерзянської народу – тонкий красивий жест. Його, напевно, оцінили у Кремлі. Адже так ми змушуємо їх гасити внутрішні пожежі.

1994 рік. Росія підкорює Чечню. Солдати федеральних військ у одному селищ Чеченської республіки. Тепер життя у Чечні тримається на субсидіях і силовому факторі

Важливо розуміти, що на значній частині РФ імперський вплив Кремля ослаблений. Він тримається на субсидіях і силовому факторі. Але і перше, й друге розмиваються через слабкість РФ і необхідність бити в бойові бубни на українському кордоні. А тим часом національні еліти беруть під контроль ключові процеси на своїх територіях. Це – критична загроза для Кремля.

У деяких республіках РФ росіяни стали пригнобленою меншістю. В Інгушетії і Чечні їх депопуляція завершена. До рівня - 0,8% і 1,9% у загальному національному складі. У Дагестані росіян – 3,6%. У Калмикії практично всі кнопки пульта управління – в руках неросійської більшості. Місцеві еліти Тиви вичавлюють росіян з усіх сфер життя. Інші сибірські тюрки – якути нетолерантні до руського міру ще з часів війни з бандформуванням Єрмака.

У Кремлі прораховують сепаратні ризики в разі старту парадів регіональних суверенітетів

За формальними ознаками процеси, спрямовані на витіснення російського населення, - такий самий етноцид, як і повальна дискримінація Кремлем інших народів. Але і перше, і друге – відповідальність Кремля. І головне – обидва процеси руйнують РФ зсередини, наближаючи її розпад.

Путін – ворог. І не тільки для України, а й для власних громадян

У Кремлі, напевно, прораховують сепаратні ризики в разі старту парадів регіональних суверенітетів. Там розуміють, що встрявання РФ у міжнародну конфронтацію запустило всередині країни незворотні сепаратні процеси. І – що місцеві еліти готові на ходу зістрибувати з імперського паровоза. Хоч тушкою, хоч опудалом... Україні в цій ситуації достатньо просто підкидати дрова у топку "поїзда в огні". Аби "crazy train" скоріше знесло із нашого шляху.

Андрій Воропаєв, спеціально для Defense Express

Зло Росії - і за межами її кордонів. Фото зроблене 1 липня 2015 року в селі Кравиця поруч зі Сребреницею. Біля цієї побитої кулями стіни і ще кількох таких самих стін будов колишнього сільгоспкооперативу боснійські серби розстріляли в 1995 році від 1000 до 1500 босняків-мусульман, що намагалися втекти від убивств у Сребрениці. Росія у 2015 році заветувала резолюцію Ради безпеки ООН про геноцид у СребрениціІ після цього Путін згадує про Сребреницю у контексті України. Брехня і зло - цей російський слід повсюди...
Читайте також: Путін готує плацдарм для переділу світу: очільник Кремля написав статтю про Другу світову війну