xcounter
#

Путін готує плацдарм для переділу світу: очільник Кремля написав статтю про Другу світову війну

1044
Путін готує плацдарм для переділу світу: очільник Кремля написав статтю про Другу світову війну

Президент Росії Володимир Путін опублікував статтю, присвячену 75-річчю перемоги у Другій світовій війни. У ній очільник Кремля вкотре намагається переписати факти та готує плацдарм для подальшого задоволення власних імперських амбіцій.

Історія написання цієї статті розпочалася у вересні 2019 року, коли Європарламент прийняв резолюцію, в якій було засуджено сталінізм, нацизм та інші тоталітарні режими. У ній, серед усього, було зазначено, що саме пакт Молотова – Ріббентропа "проклав шлях для початку Другої світової війни".

Звичайно, що Путіну такі факти не сподобалися. Він засудив резолюцію і заявив, що "ставити на одну дошку Радянський Союз і фашистську Німеччину – це вершина цинізму".

Росия Украина Война
Війна Росії з Україною та анексія Криму – яскравий доказ того, що за "мирними промовами" Кремля ховаються аж ніяк не мирні наміри. Фото: Reuters

Тоді ж російський президент пообіцяв підготувати й опублікувати статтю, пов’язану з Другою світовою війною, та присвятити її до 75-річчя перемоги.

У червні 2020 року Кремль повідомив, що Путін таки написав обіцяну статтю. Вона була опублікована 18 червня у виданні The National Interest під назвою "Справжні уроки 75 річниці Другої світової війни" (у перекладі на сайті президента РФ назва інша – "75 років Великої Перемоги: спільна відповідальність перед історією та майбутнім").

Пакт Молотова-Риббентропа Сталин
Сталін та Ріббентроп після підписання пакту

У статті Путін розмірковує над тим, що ж призвело до початку Другої світової війни, діями різних країн та пактом Молотова – Ріббентропа. Загалом матеріал нагадує промову Путіна в Мюнхені у 2007 році. Тоді його слова стали приводом для дискусій серед західних політиків щодо поновлення Холодної війни. Згодом Росія стала втілювати у життя свої плани щодо переділу світу, захопивши Крим та підтримуючи війни в Лівії та Сирії.

Владимир Путин
Путін на Мюнхенській конференції у 2007 році

Одним з ключових блоків матеріалу є заява Путіна про насильницьке приєднання Прибалтики до СРСР, яке він назвав "процесом інкорпорації Латвії, Литви й Естонії". Мовляв, Радянський Союз таким чином вирішував свої військово-стратегічні та оборонні задачі, а окупація "відповідала нормам міжнародного й державного права того часу".

Стаття Путіна в американському проросійському журналі The National Interest – це ще один з елементів великої ревізії історії та переписування фактів. Адже для подальших змін Кремль потребує ширшого розхитування світу, підготовку до якого забезпечують саме подібні матеріали.

Российско-украинская война
"Гуманістичні ідеали та цінності", про які говорить Путін Україна відчула на власному досвіді...

Зрештою, "вудочку" Путін вже закинув, заявивши у статті, що "запропонована Росією повістка майбутнього саміту "п’ятірки" (йдеться про Росію, Китай, Францію, США та Великобританію – прим. DE) виключно важлива й актуальна як для наших країн, так і для всього світу". При чому, як стверджує Путін в матеріалі, Росія за всіма пунктами вже має конкретні ідеї та ініціативи. Які саме – можемо здогадуватися, але фактом залишається те, що Путін продовжує вибудовувати плацдарм для подальшого задоволення власних імперських амбіцій.

Читайте також: У Путіна рве "башти": нафтогазовий колапс і смута олігархів
ТЕГИ Війна