xcounter
#

"Акела промахнувся": Чому Путін ризикує програти парламентську кампанію в РФ

"Акела промахнувся": Чому Путін ризикує програти парламентську кампанію в РФ
1463

Вересневі вибори в РФ стануть "останнім рішучим боєм" за збереження режиму. Який може скластися на користь Кремля. А може стати початком тектонічних розломів у РФ. Україна має бути готова до будь-якого варіанту.

Попри жорстку зачистку, градус репресій у РФ розжарюється, а інструменти фальсифікації стають все більш винахідливими. Причина – у тому, що наступній Держдумі доведеться визначати політичне майбутнє режиму Путіна.

Вибори до Держдуми пройдуть у РФ з 17 по 19 вересня

Відтак, вересень 2021-го – найважливіша для РФ подія перед 2024-м, коли Путіну будуть продовжувати термін. Якщо "Єдина Росія" отримає менше голосів, аніж п'ять років тому, Путін увійде в турбулентний період "кульгавою качкою". Що змінить хід подій в РФ до наступної точки біфуркації.

Читайте також: Маневри "Запад-2021": нові хитрощі Росії у підготовці до бліцкригу проти НАТО та України
Путін
Володимир Путін, як пишуть російські ЗМІ, може взяти особисту участь у другому етапі передвиборного з'їзду "Єдиної Росії", який пройде 24 серпня. Там мають оголосити передвиборчу програму партії.

У Кремлі намагаються уникнути ефекту доміно, при якому система просяде в одному місці, а згодом – завалиться цілком. Адже вона фатально залежна від минулих рейтингових показників. Для неї небезпечно падіння. Це розцінять як критичне ослаблення політичної сім’ї. І всередині країни, і – за парєбріком. Що може призвести до самознищення режиму.

Путін
Погіршення ситуації навколо Росії Путін у притаманному йому стилі повязує із військовою активністю НАТО і поступовою деградацією системи контролю озброєнь

Путін увійшов у вибори ослабленим. Його позиції значно гірше, аніж на минулих парламентських виборах. Офіційна соціологія дає ЄР 27%. Навіть якщо їх дотягнуть до 35%, це буде на 20% менше, аніж п'ять років тому.

При цьому, можливостей для масштабних фальсифікацій сьогодні менше. З 2016-му третину голосів для ЄР накачали електоральні султанати – кавказькі і поволзькі республіки, разом з Тивою і Кемерово. Сьогодні ці резерви вичерпалися за рахунок протестних настроїв і настороженості місцевих еліт.

До того, за оцінками російських експертів, звичне для РФ наказне голосування цього разу Кремль не врятує. На так званому плебісциті 1 липня 2021-го найбільший відсоток голосів проти ідеї Путіна продовжити царювання дали саме закриті ділянки – військові гарнізони, кораблі далекого плавання, атомні підводні човни...

Тому Кремль не відчуває себе в безпеці, навіть зачистивши політичне поле. В умовах відсутності у виборчому бюлетені графи "проти всіх" ця опція перейшла до списку КПРФ. Стабільне зростання зюганівців супроводжується просіданням партії Путіна. Це призвело до зачисток "комі", звідки викинули декількох знакових регіональних політиків.

Путін
Купити перемогу новими "геополітичними звитягами" у Кремля цього разу не вийде

У Кремлі розраховували купити перемогу новими "геополітичними звитягами". Але у "годину Ч" у рукаві геополітичного "рукоблуда" не виявилося легкодоступних опцій. Нова анексія в Україні завалить РФ "вантажем 200". А аншлюс Білорусі не викликає захоплення у громадян найбільш миролюбного, після Талібану та Аль-Каїди, політичного режиму планети.

Союзна держава. Проєкт буде чи не буде?

Розуміючи це, у Кремлі готують для фальсифікацій нову електоральну ОРДЛО-резервацію. Там видали вже близько 600 тисяч паспортів РФ, надавши їхнім власникам формальне право на "волевиявлення".

паспорта  ОРДЛО
У Кремлі готують для фальсифікацій нову електоральну ОРДЛО-резервацію

Але громадяни РФ в інших країнах за законом голосують тільки у консульських установах. Таких на території окупованого анклаву не існує, тож українцям, які незаконно отримали паспорти РФ, запропонували скористатися так званим електронним голосуванням. За кремлівським розрахунками, це додасть близько 1,5% голосів.

"США і їх союзники" лідирують у переліку загроз, про які йдеться e Стратегії національної безпеки РФ. У липні цей документ затвердив Путін. Малюнок @ Сергій Йолкін

Однак, участь у виборах цієї категорії "виборців" обов'язково поставить під сумнів їхній загальний результат в очах міжнародних спостерігачів. Адже електоральне насильство на окупованій території, із використанням місцевого населення, є злочином. Відтак, буде підстава для невизнання загальних результатів кампанії-2021 у РФ.

Путін увійшов у вибори ослабленим. Його позиції значно гірше, аніж на минулих парламентських виборах

Жалюгідність політичних інструментів підштовхує Кремль до показушних маніпуляцій. Аби гасити негативні настрої. Із цієї серії – відкриття росіянам Єгипту і Туреччини, аби компенсувати убогість вкраденого в України і доведеного до колапсу Криму.

Вересневий результат путінської партії залежить від рівня виборчої явки. Чим більше громадян проголосує у протестних регіонах, тим менше там візьме "ЄдРо". І тим безжальніше проявиться політична "імпотенція" Путіна. Під час якої "старику Козлодоєву" максимально жорстко озвучать тезу про те, що "Акела промахнувся". Адже він особисто визначав "пройдисвітів" у списку своєї партії. Поки їм не допоміг путінський виступ на з'їзді, яким він зафіксував на собі цю відповідальність.

"Ми - команда Путіна. Ми "Єдина Росія". Це перший випадок, коли єдинороси почали використовували ім'я свого лідера, який сам на чолі списку партії не пішов. Перший там у списку - Шойгу, міністр оборони.

У Кремлі розуміють ризики і діють за принципом: чим більше вип'є комсомолець, тим менше вип'є хуліган. Зберігаючи політичну ініціативу. І – запускаючи в окремих соціальних групах тренди на нібито безглуздість голосування. Створюючи ілюзію того, що все пропало і йти на вибори не варто.

Логіка путінської тактики проста: в умовах політичного штилю привести на дільниці контрольовану біомасу. А в протестних регіонах зробити все, аби люди про вибори не дізналися.

Тому поточна компанія – найбільш непомітна. Її не видно ані в телевізорі, ані на вулицях. Партії поводяться стримано. Їх попередили, що активна політична вулиця – червона лінія Путіна. І що спроби організувати вуличні протести жорстоко припинять.

У Кремлі реально бояться вуличних протестів. Там готові повторювати відпрацьовані в Білорусі механізми придушення. Для цього Путіним створена так звана Росгвардія, глава якої публічно обіцяв зробити з Навального "соковиту відбивну".

Росгвардія
Росгвардія місяц тому провела навчання "Заслон-2021", що мали "оцінити готовність військ до виконання складних завдань", зокрема – "спрямованих на нейтралізацію загроз державній та громадській безпеці Росії".

Але при цьому РФ – набагато складніша система, ніж Білорусь. На відміну від Лукашенка, Путін змушений рахуватися з регіональними елітами, зокрема тими, де зріють сепаратистські настрої.

Наприклад, на Далекому Сході та Хабаровському краї місцевий ОМОН відмовився душити регіональні протести. Їх вимушено гасили – підмосковним. Не факт, що в умовах федеральної кампанії Путіну вистачить садистів-гастролерів для приготування "соковитих відбивних" по всій імперії.

Кремль вийшов на тонкий лід. Якщо там вирішать "зробити" потрібний результат, це викличе тектонічний суспільний резонанс. Особливо небезпечні для Кремля загострення у Сибіру, на Далекому Сході, півночі європейської частини. Ці території – більш протестні, аніж центральна Росія, Поволжя і Південь. І там дуже живучі паростки сепаратизму.

протести РФ
Протести у Хабаровському краї після арешту губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала

У Хабаровську більше року вирували масові протести, пов'язані з арештом популярного губернатора Фургала. Вони затихли, але не згасли. І – можуть розгорітися, якщо в Держдуму висунеться син опального губернатора. Який має шанси перемогти, якщо отримає змогу зареєструватися.

Приналежність кандидата до партії влади – негативний маркер

На багатьох територіях РФ приналежність кандидата до партії влади – негативний маркер. Який дозволяє вигравати будь-яким несистемним кандидатам. На минулих виборах мера Усть-Ілімська перемогла 28-річна безробітна, вибивши кандидата від "Єдиної Росії". Главою району з символічним для РФ назвою – Сусанинського – обрали водія автобуса, який переміг кандидата від ЄР, який керував територією 20 років. У Костромській області в одному із селищ 35-річна прибиральниця місцевої адміністрації зробила вертикальний зліт у крісло глави, перемігши кандидата ЄР.

Сергій Звєрєв
"Думати не треба". Шоумен Сергій Звєрєв заявив про плани балотуватися в Держдуму від Бурятії

Схожі приклади проглядаються і в цю кампанію. Черговим "безробітним водієм" обіцяє стати маргінальний шоумен Звєрєв, що висунувся в Бурятії. Епатажна "жертва" пластичних хірургів вже зрівнялася за популярністю з кандидатом від "Єдиної Росії" і місцевим комуністом.

Вересневі вибори в РФ стануть найважливішим маркером для України і світового співтовариства. Очевидно, що вже створено критичну масу порушень. Там точно не буде місця спостерігачам ОБСЄ та інших організацій, покликаних стежити за чистотою виборчого процесу.

Ось яка ти, корона Російської імперіїї...

А значить вибори будуть умовно нелегітимними для світової спільноти. Для Путіна вони стануть "останнім рішучим боєм" за збереження режиму. Який може скластися на користь Кремля. А може стати початком тектонічних розломів у РФ. Але Україна має бути готова до будь-якого варіанту.

Андрій Воропаєв, спеціально для Defense Express

Збройні сили України мають бути готові до будь-яких сценаріїв розвитку ситуації
Читайте також: Гармати замість хліба: як в РФ планують переоснащувати армію