xcounter
#

Маневри "Запад-2021": нові хитрощі Росії у підготовці до бліцкригу проти НАТО та України

Росія активно готується до навчань "Запад-2021"
Росія активно готується до навчань "Запад-2021"
2983

Усі свої попередні аналогічні військові акції на західному напрямку у Росії називали стратегічними командно-штабними навчаннями. Тепер "Запад-2021" визначені як "спільні стратегічні навчання", що підкреслює їхню спрямованість насамперед на практичні дії армій Росії та Білорусі. Проте це - лише один з нових, але важливих нюансів цих маневрів, які у своїй основі традиційно несуть безпосередню військову загрозу Україні та країнам НАТО на європейському ТВД.

Спільне стратегічне навчання (ССН) "Запад-2021" ЗС Росії та Республіки Білорусь (РБ) пройде 10-16 вересня 2021 р. Defense Express вже звертався до цієї теми, але це було на попередніх етапах цього заходу.

Запад-2021
Територія Білорусі стані для РФ полігоном для наступу під час навчань "Запад-2021"

Тепер підготовка вступила у завершальну фазу. Дані, що надходять, дозволяють висвітлити та проаналізувати нові аспекти цих масштабних маневрів. А вони вирізняють "Запад-2021" від попередніх таких навчань і мають нові загрозливі риси.

Читайте також: Близько 20 нових з'єднань і військових частин розгорне Росія під боком України та країн Балтії
Запад-2021
Авіація РФ готується до маневрів "Запад-2021"

На перший погляд підготовка до навчаннь йде як зазвичай. МО РФ повідомило, що ССН пройде під керівництвом начальників ГШ ЗС РБ та РФ.

Десантування з Іл-76

Впродовж начань особливу увагу планується приділити боротьбі з крилатими ракетами та БЛА, вогневому та радіоелектронного впливу на "супротивника", застосуванню вертикальних охоплень силами тактичних повітряних десантів, швидкому переходу від одного виду дій до іншого та створенню складної, динамічної обстановки. Будуть відпрацьовані самостійні дії підрозділів у відриві від головних сил, проведення глибоких рейдів, охоплень та обходів.

Переважну більшість кращих наземних військ західної частини Росія зосередить поблизу кордону з Україною.

МО РБ повідомило, що навчання буде розділено на 2 етапи.

На 1-му етапі (3 доби) об'єднаним командуванням регіонального угруповання військ (РГВ) ЗС РБ та РФ будуть відпрацьовані питання управління військами РГВ у ході відбиття агресії проти Білорусі, організації взаємодії та забезпечення.

На 2-му етапі (4 доби) планується відпрацювати управління військами у ході відновлення територіальної цілісності Союзної держави.

Запад-2021
Армія РФ на навчаннях буде відпрацьовувати нові форми застосовування тактичних підрозділів та оперативних з'єднань

Практичні дії штабів та військ у РБ пройдуть на 5 полігонах ("Обуз-Лесновский", "Брестский", "Чепелево", "Домановский", "Ружанский") та на одній ділянці місцевості у Гродненській обл.

В основу розіграшів тактичних епізодів у РБ покладено варіанти спільних дій формувань ЗС РБ та РФ, що входять у РГВ.

Искандер-М
У вересні 2021 року армія РФ під час навчань "Запад-2021" планує відпрацювати також і стрільби оперативно-тактичним ракетним комплексом "Искандер-М"

Головне завдання навчання – відпрацювати застосування угруповань військ та сил у інтересах забезпечення військової безпеки Союзної держави. У основу задуму "Запада-2021" покладено один з можливих варіантів ескалації військово-політичної обстановки проти умовної держави.

У ході навчаннь, серед іншого, буде відпрацьовано застосування спільних штурмових груп на урбанізованій території

Буде перевірено готовність ЗС обох країн до захисту Союзної держави та планується масово застосовувати авіацію у складних умовах.

Запад-2021 Україна
Авіація ВКС РФ на "Запад-2021" буде відігравати значну роль

Міністр оборони РБ В. Хренін заявив, що навчання дозволить "відпрацювати питання застосування регіонального угруповання військ Білорусі та Росії, питання ведення армійських операцій".

Запад-2021 Україна
Роль армійської авіації у армії РФ постійно зростає

"Також у ході навчання буде відпрацьовано застосування спільних штурмових груп на урбанізованій території, буде дана оцінка новим та модернізованим зразкам ОВТ".

ССН "Запад-2021" відрізняється від попередніх таких навчань:

  • Назвою типу навчання (його спрямованістю). Усі попередні щорічні стратегічні навчання такого масштабу називалися стратегічними командно-штабними навчаннями (СКШН). А "Запад-2021" називається "спільним стратегічним навчанням", що підкреслює його спрямованість у першу чергу на практичні дії військ. Це може казати про наближення до реальних військових дій, а швидше – про спробу залякати потенційного супротивника.
Запад-2021
Росія традиційно використовує загрозу застосування сили - як важливий елемент зовнішньої політики
  • Імітацією відкритості навчання та скритністю його у реальності. МО РФ кілька разів повідомляло про підготовку до навчання, але у самій загальній формі, без подробиць. Наприклад, 21 липня МО повідомило щодо прибуття у Брест (Білорусь) першого ешелону з військами та технікою ЗС РФ, але не вказало, з якої частини війська та що це за техніка. Причину скритності відкрив командувач ЗВО А. Журавльов, який повідомив, що на ССН "Запад-2021" буде відпрацьовано потайне розгортання військ.
бтр рф
Нові бронетранспортери армії РФ
  • Дезінформацією (або підозрілою зміною планів). Наприклад, 2 січня МО РФ повідомило про те, що у навчанні візьме участь загальновійськова армія ЗВО (20-та ЗА на білоруському напрямку). А 9 червня прес-служба ЗВО повідомила, що це будуть частини 1-ої танкової армії (ТА). Останнє підтверджують інші повідомлення, а також те, що у регіональне угруповання військ Росії та Білорусі входить від РФ 1-ша ТА. Інший приклад – 26 липня МО Росії повідомило, що масштабні навчання інженерних військ пройдуть на 10 полігонах ЗВО, на річці Ока та у Білорусі, і що у навчаннях братимуть участь понад 4,5 тис. осіб та до 650 од. військової техніки. А 27 липня МО повідомило, що ці навчання пройдуть на 12 полігонах ЗВО, на річці Ока, та що там задіють понад 8 тис. осіб та до 1500 од. військової техніки.
Шойгу Запад-2021
28 липня міністр оборони Росії несподівано запросив до участі у навчаннях "Запад-2021" усі країни ШОС
  • Спробою Росії переорієнтувати країни ШОС на протистояння НАТО. 28 липня на нараді міністрів оборони країн ШОС С. Шойгу зробив заяву: "Для відпрацювання дій із забезпечення військової безпеки на західних рубежах у вересні проводимо спільне російсько-білоруське стратегічне навчання "Запад-2021". Для участі у ньому запросили усі країни ШОС. Це навчання носить виключно оборонний характер та не спрямоване проти будь-якої країни або союзу". При цьому він зазначив, що "Росія ніколи не закликала та не закликає до відродження блокової ідеології та протистояння по осі "Схід-Захід". А у комюніке за підсумками наради було написано: "Висловлюючи прагнення до подальшого розвитку співробітництва між збройними силами, міністри оборони привітали запрошення російської сторони на адресу держав - членів ШОС узяти участь у ССН "Захпа-2021". Але заява Шойгу – це дійсно є заклик до відродження блокової ідеології та протистояння по осі "Схід - Захід". Питання у тому – як практично відгукнуться країни ШОС на цю пропозицію?
Запад-2021
У ході навчань Росія планує застосовувати нові та модернізовані зразки ОВТ
  • Навчання пройде після закінчення масових протестів населення Білорусі проти режиму у країні (підтримка Путіна допомогла Лукашенко утримати владу). Воно стане додатковою підтримкою режиму та внеском у створення Союзної держави (фактичного поглинання РБ Росією).

А щодо складу військ Росії на навчаннях "Запад-2021" поки можна лише судити приблизно – по нечисленним розрізненим повідомленнями МО (де дані змінюються, як показано вище), за заявами воєначальників РФ та за даними незалежних джерел.

Захід-2021 БТГ
На тактичному рівні війська на навчаннях будуть діяти у складі батальйонних тактичних груп. Мотострілецька БТГ може мати 700-800 осіб (деякі – по 900), 10 танків, 40-50 БМП, 6 мінометів, 6-18 СГ, 6 РСЗВ, 3-6 СПТРК, 3 ЗГРК, 9 ПЗРК, а танкова БТГ – 31-41 танк, до 20 БМП, 6 СГ, 6 РСЗВ, 3 ЗГРК.

Це війська ЗВО, переважно частини 1-ої ТА (у т.ч. 60-ої бригади управління, 4-ої танкової дивізії, 6-ої окр. танкової бригади, ймовірно – 2-ої МСД, 27-ої ОМСбр, 288-ої артилерійської бригади тощо), а також – частини 7-ої десантно-штурмової дивізії (ДШД, за даними волонтерів ІНФОРМНАПАЛМ). На навчаннях буде задіяне сили БФ та СФ (за заявами командувачів цими флотами).

Искандер-М
Комплекс "Искандер" може також застосовувати ракету Р-500, що має заявлену дальність стрільби від 1500 км до 2500 км

Можлива участь формувань 76-ої ДШД (та інших з'єднань ВДВ, а також спецназу), 20-ої ЗА ЗВО (ймовірно, 144-ої МСД, що дислокується на кордоні з РБ, а також 16-го Інженерно-саперного полку), формувань авіації та ППО 6-ої та інших армій ВПС та ППО, 16-ої Обр РЕБ та інших формувань.

БМД Іл-76
Завантаження російських БМД на Іл-76

У підсумку ССН "Запад-2021" будуть відрізнятися від попередніх стратегічних навчань:

  • Більш агресивною спрямованістю, на тлі загострення відносин між РФ та РБ з НАТО.
  • Імітацією відкритості навчання та скритністю його у реальності, що пояснюється відпрацюванням таємного розгортання військ.
  • Дезінформацією (або підозрілою зміною планів) щодо складу військ (сил) задіяних у навчанні.
  • Спробою Росії переорієнтувати країни ШОС на протистояння НАТО, шляхом запрошення їх до участі у навчанні.
  • Додатковою підтримкою режиму Лукашенка та внеском у створення Союзної держави (фактичного поглинання РБ Росією). А коли Союзну державу буде створено – кордон України з державою-агресором збільшиться на 1084,2 км.

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

На тлі навчань "Запад-2021" не можна повністю виключити можливість провокацій та навіть агресії Росії.
Читайте також: ​Кремль під час навчань "Запад-2021" біля України масово використає авіацію