xcounter
#

Британська Babcock розкрила приблизні деталі проекту майбутніх ракетних катерів для ВМС України

5783
Патрульний корабель проекту Protector - прототип майбутніх ракетних катерів для ВМС України, фото ілюстративне
Патрульний корабель проекту Protector - прототип майбутніх ракетних катерів для ВМС України, фото ілюстративне

В якості "базового" британські конструктори вирішили використати проект патрульного корабля Protector, водозаміщення якого сягає 1900 тонн. Остаточний контракт на будівництво ракетних кораблів для ВМС України слід очікувати в І кварталі 2022 року

Сьогодні стало відомо, що "Укроборонпром" та британська корпорація Babcock на полях міжнародної військово-морської виставки DSEI-2021 підписали угоду про співпрацю.

Ця угода має стати одним із етапів на шляху втілення програми UNCEP (Ukrainian Naval Capabilities Enhancement Programme) по розвитку військово-морських сил України, зокрема – по будівництву ракетних катерів для нашого флоту.

Читайте також: Ракетні катери чи баржі: що "Укроборонпром" заклав у свій проект Стратегії розвитку кораблебудування
Модель майбутнього ракетного катера від Babcock для ВМС України, зображення ілюстративне

А за день до цієї події британський портал Shephardmedia опублікував коротке, але ємне інтерв’ю, яке дав директор по корпоративним зв’язкам корпорації Babcock Джон Хауі. Також – у відкритому доступі з’явились зображення моделі майбутнього ракетного катера для ВМС України.

Хауі зокрема розповів, що підписання остаточного контракту на будівництво восьми ракетних катерів для ВМС України слід очікувати в І кварталі 2022 року. І також - що перші два кораблі будуть збудовані на потужностях у Великій Британії, інші шість – на потужностях в Україні.

Модель майбутнього ракетного катера від Babcock для ВМС України, зображення ілюстративне

В якості базового проекту при будівництві ракетних катерів для України Babcock планує використати проект патрульного корабля (OPV) типу Protector, довжина корпусу якого сягає 85 метрів, а водозаміщення – 1900 тонн.

Мовляв, у процесі проектування стало зрозуміло, що майбутні ракетні катери для ВМС України мають виконувати широкий спектр функцій, тому й потрібно проектувати кораблі з якомога більшими габаритами.

Патрульні кораблі типу Protector військово-морських сил Нової Зеландії, фото ілюстративне

Усього було збудовано лише два кораблі такого типу, які були поставлені для ВМС Нової Зеландії в 2010 року, де й продовжують службу на даний момент. Можливо, Babcock ще доопрацьовуватиме проект, за яким будуватимуться ракетні катери для ВМС України, бо корабель водозаміщенням 1900 тонн аж ніяк не підпадає під класифікацію "катер".

Defense Express уважно стежитиме за розвитком програми будівництва нових кораблів для Військово-Морських Сил України.

Наші ВМСУ поки що не мають жодного корабля із ударним ракетним озброєнням, і цю ситуацію потрібно виправляти
Читайте також: "Зенітна парасолька" та адаптація під наші ПКР: Неїжпапа розповів, якими будуть корвети Ada для ВМС України