xcounter
#

Ракетні катери чи баржі: що "Укроборонпром" заклав у свій проект Стратегії розвитку кораблебудування

6696
Яке майбутнє буде в Миколаївського суднобудівного заводу – досі невідомо
Яке майбутнє буде в Миколаївського суднобудівного заводу – досі невідомо

Керівництво Концерну шукає "глобальний" рецепт успіху, тому твердить – якщо стимулювати в Україні виробництво цивільних суден класу "ріка-море", то так вдасться стимулювати і будівництво кораблів для ВМС України

Дещо нелогічна ситуація вийшла: керівництво "Укроборонпрому" розробило проект "Стратегії розвитку кораблебудівної галузі до 2030 року", але дані про це можемо побачити лише на профільних ресурсах, що стосуються транспортної тематики, а не оборонної.

Тут логіку порушили уже самі представники Концерну, бо свої кораблебудівні плани вони стали публічно обговорювати з представниками "цивільного" суднобудування, а не з представниками українського ОПК чи Військово-Морських Сил України.

Читайте також: "Битва" за винищувач для Повітряних Сил: що пропонують Мінстратегпром та Укроборонпром
Корабель ВМС України "Олександр Охріменко", що в липні 2021 року пройшов ремонт на потужностях "цивільного" заводу "Нібулон"

Власне, який же набір "проектних" рішень для розвитку вітчизняної суднобудівної галузі пропонує "Укроборонпром", можемо побачити ось у цьому тексті, що був розміщений на сайті порталу ЦТС. Цей текст і будемо використовувати як "опорний".

Так от, за цим документом, Концерн планує, що до 2030 року в нашій країні ВМС України зможуть виконати усі свої поточні кораблебудівні програми, буде збудовано до 200 нових цивільних суден, створено 8 тисяч нових робочих місць у суднобудівній галузі, і заодно – по річковим маршрутам в Україні будуть перевалювати до 60 мільйонів тон вантажів щороку.

МБАК Р175 "Нікополь" прямує до місця проведення параду ВМС України у Києві, акваторія Дніпра, 24 серпня 2021 року

Щоб досягти таких результатів, на думку авторів проекту Стратегії, потрібно спочатку створити орган, що управлятиме розвитком суднобудування (тут, схоже, Концерн нескромно натякає на себе).

Ну і також – запустити інструменти фінансової підтримки, як то компенсація до 40% від розміру лізингового платежу чи вартості нового плавзасобу, або ж компенсація до 70% від ставки за банківським кредитом. Де брати на це гроші – Концерн пропонує забирати з "цивільного" сектору економіки, а саме – забирати в Адміністрації морських портів України до 50% її доходу (тут мова про суму до 5 мільярдів гривень).

Один з десантних катерів проекту "Кентавр", що у липні пройшов ремонт на судноверфі "Україна" Одеського морського порту, котрий в свою чергу підпорядковується Адміністрації морських портів України

За цим проектом Стратегії можна винести "поверхове" судження: керівництво "Укроборонпрому" намагається нелегітимно розширити свої повноваження і втрутитись в роботу "непрофільного" сектору економіки, себто цивільного суднобудування.

Відомо, що в структурі Концерну нема кораблебудівних заводів, що окрім оборонної продукції можуть будувати і цивільні судна. Будувати одночасно і військові кораблі, і цивільні судна класу "ріка-море" у нас може поки що лише один завод – "Ленінська кузня", але як знаємо – це підприємство належить до приватного сектору економіки.

Парадний прохід розвідувального корабля "Сімферополь" в супроводі двох Ан-26 морської авіації ВМС України, Одеса, 24 серпня 2021 року

Можемо винести за цим проектом Стратегії і більш "глибинне" судження. Так уже склалось, що українськими підрядниками по будівництві нових кораблів для ВМС України – тобто корветів у кооперації з Туреччиною та ракетних катерів у кооперації з Великою Британією – будуть саме підприємства "цивільного" сектору, які до недавнього часу спеціалізувались саме на виробництві та ремонті суден класу "ріка-море".

Мова про заводи "Океан" та "Нібулон", приклад яких диктує такий "рецепт успіху" - щоб наші корабели розвивали навики, необхідні для будівництва військових кораблів, потрібно "масштабувати" виробництво цивільних суден в рамках усієї суднобудівної галузі України.

У травні 2021 року завод "Океан" отримав перше замовлення від ВМС України - ремонт катера "Південний" проекту 722У A855

Але і тут є свій контраргумент – замість вирішення "стратегічних" питань поза сферою компетенції, "Укроборонпрому" краще було б вирішити "тактичні" питання свого флагмана кораблебудівного сектору, тобто ДП "Миколаївський суднобудівний завод".

Якщо у 2020 році це підприємство відремонтувало 12 кораблів та катерів, то в 2021 році – лише чотири. І це при тому, що по МСЗ йде процедура банкрутства, а керівництво Концерну досі не виголосило внятної концепції майбутнього цього підприємства.

Поточне становище Миколаївського суднобудівного заводу символізує ракетний крейсер "Україна". Себто "підвішеність" стану цього корабля - рівно така ж, як і "підвішеність" МСЗ вцілому

Так уже повелось, що найбільш ефективний результат виникає із "стратегії малих кроків". Можливо, керівництву "Укроборонпрому" варто було б нарешті звернути увагу на таку закономірність.

Ну і також - прийняти, що в поточних умовах реальна роль Концерну для розвитку вітчизняного кораблебудування - це сприяти насиченню озброєнням та агрегатами українського виробництва перспективних кораблів для ВМС України. Особливо - на тлі невизначеності, яким же буде набір озброєння та рівень локалізації для тих корветів Ada, що будуватимуться для нашого флоту.

Для початку - якщо усі перспективні кораблі для ВМС України будуть озброєні саме корабельною версією "Нептуна", це уже буде неабияке досягнення для вітчизняного ОПК
Читайте також: Airbus планує експансію A400M, "Укроборонпром" відмовився від перспективного Ан-188