xcounter
#

В Туреччині заклали кіль першого корвету Ada для ВМС України

1563
Будівництво корабля стартувало у січні 2021 року
Будівництво корабля стартувало у січні 2021 року

За існуючими домовленостями, корпус цього корабля доправлять до України в 2022 році, введення у стрій заплановане на 2024 рік

У місті Стамбул на потужностях турецької кораблебудівної компанії STM відбулась церемонія закладки кіля першого корвету типу Ada для Військово-Морських Сил України. Про це повідомляє прес-служба ВМС України. Як відбувався процес закладки кіля - можемо побачити ось на цьому відео:

У відомстві деталізували, що безпосереднє будівництво корпусу цього корабля стартувало ще на початку 2021 року. За турецькими традиціями урочиста церемонія закладки кіля відбувається лише після частини секцій та корпусу корабля.

Читайте також: "Зоря-Машпроект" отримала нове замовлення від Індії на силові установки для фрегатів Talwar

Там також наголосили - відповідно до існуючих домовленостей в 2022 році корвет буде переправлено в Україну і вже в 2024 році він увійде до складу ВМС ЗС України.

За деякими даними, корвети за проектом Ada для ВМС України можуть бути озброєні корабельною версією вітчизняної ПКР "Нептун"

В церемонії закладки кіля першого корвету Ada для України взяла участь делегація Міноборони на чолі з командувачем ВМСУ контр-адміралом Олексієм Неїжпапою, учасниками якої були також представники від інших державних структур.

Командувач ВМС України Неїжпапа став учасником церемонії по закладці кіля першого корвету Ada для національного флоту

"Це знакова подія для України та значний поштовх у розвитку її Військово-Морських Сил. Всі домовленості з Турецькою Республікою виконуються вчасно, а деякі з них навіть з випередженням встановлених строків, це ми бачимо на прикладі безпілотних літальних комплексів Bayraktar TB2, які вже виконують завдання в інтересах нашої країни", - наголосив командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

Командувач ВМС України Неїжпапа став учасником церемонії по закладці кіля першого корвету Ada для національного флоту
Також про факт закладки кіля першого корвету Ada для ВМС України на своїй сторінці у Facebook розповів Ігор Копитін, голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Копитін наголосив, що проект по будівництву корветів Ada для ВМСУ передбачає високий ступень локалізації на виробничих потужностях в Україні. Це в свою чергу, забезпечить роботу нашим корабелам над проектом, що має важливе значення для розвитку національного флоту.

Перший корвет за проектом Ada для ВМС України коштуватиме 3,8 мільярда гривень або близько 150 мільйонів доларів
Читайте також: В "Укроборонпромі" вважають, що остаточна локалізація проекту британських катерів буде на рівні 80%