xcounter
#

В "Укроборонпромі" вважають, що остаточна локалізація проекту британських катерів буде на рівні 80%

8345
Один з розроблених та побудованих в Британії ракетних катерів Barzan (Vita) для ВМС Катару
Один з розроблених та побудованих в Британії ракетних катерів Barzan (Vita) для ВМС Катару

При цьому в Концерні стверджують, що й досі не готове навіть ТТЗ на ці катери

Амбітний проект з відродження українського флоту за допомогою партнерів з НАТО, результатом якого має стати отримання ВМСУ значної кількості сучасних катерів й досі повністю не деталізований, хоч наразі вже почалося будівництво (принаймні укладені контракти) окремих катерів (мова йде про американські патрульні Mk VI).

При цьому, найбільш багато питань по програмі будівництва ракетних катерів за британською ініціативою. Так, начальник управління суднобудування та морської техніки ДК "Укроборонпром" Вадим Чабан в інтерв'ю кореспондентам "Security talks з Валентином Бадраком" повідомив, що очікувана локалізація цих човнів в Україні прогнозується на рівні 80%.

Читайте також: Британські ракетні катери: навіщо вони взагалі, якщо будуть корвети
корвет Ada
Перші готові конструкції корпусу першого корвету за проектом Ada для ВМС України / Фото: прес-служба Міноборони України

"Наскільки мені відомо, завдання англійської сторони це лише 20% локалізації виробництва в Британії. Все інше вони будуть пропонувати розміщувати на потужностях українських підприємств", - відзначив він.

Barzan
Ракетні катери ВМС Катару класу Barzan (Vita). Були розроблені в Британії

За його словами, проект, яким за останньою інформацією займається британська компанія Babcock, й досі далекий від готовності й так начебто сталося насамперед через дуже слабку початкову обізнаність британських корабелів з можливостями підприємств українського ОПК.

Лан-ЛК
ТТХ ракетного катера "Лань-ЛК" з ПКР "Нептун" від "Кузня на Рибальскому"

"З огляду на те, що вони тільки зараз почали опрацьовувати технічне завдання і вони багато чого відкрили, після відвідин наших підприємств, я думаю, що кінцева цифра буде йти до 80% локалізації у нас. Але перш за все потрібне точне технічне завдання. Воно ще не сформоване тією стороною. І потрібно опрацювання проектів і робоча документація. Не все так просто, не все так склалося, як бажалося", - зауважив Вадим Чабан.

Крім цього, він додав, що навіть остаточне рішення щодо української верфі, на якій буде розвернуте виробництво катерів (попередньо "Нібулон") ще не фіналізоване. Тобто Міноборони України на сьогодні не прийняло кінцеве рішення й теоретично можливий варіант, що будувати та насичувати корпуси будуть на іншому підприємстві.

РК Гроза
Український варіант ракетного катера з ПКР "Нептун" від ДПЦК - "Гроза"

Нагадаємо, Меморандум про посилення співпраці між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії у військовій і військово-технічній сферах в рамках якого Велика Британія вирішила надати фінансування для окремих потреб ВМСУ Британським експортно-кредитним агентством у розмірі 1,25 млрд фунтів стерлінгів, було підписано у жовтні 2020 року.

меморандум
Підписання Меморандуму у Великій Британії у 2020 році

Наступний Меморандум, вже "про реалізацію проектів морського партнерства", сторони підписали 1 червня 2021 року.

Зокрема, за уточненими офіційними даними, передбачається розробка й будівництво восьми ракетних катерів (начебто на основі доопрацьованого британського проекту P50U).

меморандум
Підписання Меморандуму в Одесі у червні 2021 року

При цьому перші два катери, які побудують в Британії, планують оснащувати "британськими ракетами" (назва та можливості яких наразі невідомі), оскільки, за словами аташе з питань оборони Посольства Великої Британії в Україні Тіма Вудза, "розмір цих катерів не дозволяє розмістити "Нептун".

Р-360 Нептун
Українська протикорабельна ракета Р-360 "Нептун" має дальність у 280 км, однак поки що не адаптована для "морського" комплексу

Своєю чергою, яке ударне озброєння планують розмістити на шести катерах, що мають побудувати в Україні (адже розміри вони будуть мати такі самі), якими внутрішніми системами та силовою установкою планують оснастити британські катери й досі не відомо. Хоч раніше планувалося, що перші контракти на будівництво ракетних катерів будуть підписані вже в серпні цього року.

Читайте також: Україна та США підписали Рамкову угоду про оборонну співпрацю: що від цього виграла наша країна