xcounter
#

Україна та США підписали Рамкову угоду про оборонну співпрацю: що від цього виграла наша країна

2810
Наші країни об’єднають зусилля в боротьбі проти агресії Кремля
Наші країни об’єднають зусилля в боротьбі проти агресії Кремля

Наша країна зможе не тільки розраховувати на військову допомогу США у випадку прямого вторгнення армії РФ, або ж – на спільне з американцями виробництво озброєнь. Україна отримала довгостроковий вектор для розвитку сектору нацбезпеки та вітчизняного оборонно-промислового комплексу, і логічний фінал такого шляху – повноцінне членство в НАТО

Під час візиту делегації України в США, яку очолював президент Володимир Зеленський, 31 серпня цього року міністр оборони України Андрій Таран та міністр оборони США Ллойд Остін уклали дві важливі українсько-американські міжурядові Угоди, що найближчим часом визначатимуть напрями співробітництва України та США в сфері оборони.

Міністр оборони України Андрій Таран та Міністр оборони США Ллойд Остін 31 серпня 2021-го року у Вашингтоні підписали Рамкову угоду щодо стратегічних основ оборонного партнерства між Міністерством оборони України та Міністерством оборони США / Фото: Офіс Президента України

Defense Express уже розповідав про воєнно-технічну складову цих домовленостей, зокрема – що віднині Україна та США зможуть вести спільні науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи оборонної спрямованості

Читайте також: Туреччина розробляє наземний комплекс з ракетою Atmaca: що можна запозичити для вдосконалення "Нептуна"

Тепер же ми розкажемо про військово-політичну складову цих домовленостей, а саме – про зміст та значення Рамкової угоди щодо стратегічних основ оборонного партнерства (SDF) між Міністерством оборони України та Міністерством оборони США.

Україна та США прагнуть зробити тіснішою воєнну співпрацю заради безпеки у Східній Європі

Довгий час в суспільстві побутувала думка, що Україна має прагнути статусу основного союзника США поза межами НАТО (MNNA). Але якщо міркувати в ракурсі національних інтересів, то саме за статусом SDF Україна отримає значно ширші можливості для захисту своїх кордонів на морі та суші від можливої агресії РФ. Найважливіше – статус SDF зобов’язуватиме США напряму протидіяти можливому вторгненню армії РФ до України.

Саме статус SDF дає Україні перспективу членства в НАТО (на відміну від статусу союзника поза межами НАТО).

І що важливе - саме набуття статусу SDF дає можливість налагодити більш тісну взаємодію, щоб посилити здатність ЗСУ вести сучасну війну у всіх можливих площинах та сферах – бойові дії на суші, морі та у повітрі, співпраця у сфері кіберзахисту, розвідки та протидії інформації.

Колонна Корпусу морської піхоти США в Одеській області під час навчань "Сі Бриз-2021", червень 2021 року

Завдяки статусу SDF Україна зможе отримувати значно ширший перелік техніки та озброєнь від США, бо такий статус дає нашій країні право на участь в програмах купівлі надлишкових озброєнь або ж у програмах прямого продажу озброєнь (FMS).

Схоже, Україна таки отримала можливість купити той же F-16 для оновлення тактичної авіації Повітряних Сил

Більш того – як прокоментував віце-прем’єр-міністр Олег Уруський, "укладена Рамкова угода між Міноборони України та Міноборони США створює гарне підґрунтя для співпраці українських підприємств оборонно-промислового комплексу з американськими оборонними компаніями,сприятиме розвитку військово-технічної співпраці та залученню інвестицій".

Як приклад успішної взаємодії - США неоднократно закупало радіолокаційні станції 36Д6 та 80К6К-1 в українського державного підприємства НВК "Іскра"

Ці домовленості не мають швидкоплинного ефекту, їх реальна вага для посилення обороноздатності України проявить себе через два-три роки.

Ці рамкові домовленості потрібно наповнювати конкретикою, і це – окремий масив "паперової роботи" та бюрократії, як приклад – США для імплементації згаданої Рамкової угоди про надання Україні статусу SDF мають ухвалити Закон про партнерство у сфері безпеки (USPA).

США досі не визгачили долю для своїх 12 патрульних катерів Mark VI. Можливо, ці всі кораблі будуть передані ВМС України

Втім, описані вище рамкові домовленості задають довготривалий вектор для розвитку ОПК, і це – найголовніший результат.

Якщо вдасться створити довготривалу "рамку" для розвитку, її можна буде використати для корекції тих чи інших негативних процесів в оборонно-промисловому комплексі України, котрі стримують якісне переоснащення наших Збройних Сил.

США усіма засобами виражають готовність допомогти Україні відбити агресію РФ
Читайте також: ​Армія не лише на параді: операцію з евакуації українців з Афганістану здійснювали та координували українські військові