xcounter
#

​Армія не лише на параді: операцію з евакуації українців з Афганістану здійснювали та координували українські військові

5504
Літак ПС ЗСУ, що прилетів з Кабулу,  в МІжнародному аеропорту "Бориспіль", 28 серпня 2021 року / Фото: ТК "ДОМ"
Літак ПС ЗСУ, що прилетів з Кабулу, в МІжнародному аеропорту "Бориспіль", 28 серпня 2021 року / Фото: ТК "ДОМ"

В ході операції з евакуації з Афганістану Україна вивезла понад 600 осіб. Цю операцію координувало Головне управління розвідки Міністерства оборони України в співробітництві з посольствами та іноземними партнерами. Літаки Повітряних сил Збройних сил України також були активно залучені до операції. Загальну координацію здійснювало Міністерство закордонних справ України

28 серпня, до України прибув четвертий літак з 75 евакуйованими з Кабула. На його борту, крім громадян України, були іноземці.

ГУР МОУ, евакуація громадян україни з Афганістану, Збройні сили України, Defense Express
Прибуття літаку Іл-76 МД "Олександр Бєлий" (бортовий номер 76683) 25 бригади транспортної авіації Повітряних Сил Збройних Сил України до Міжнародного аеропоорту "Бориспіль", 28 серпня 2021 року / Фото: ТК "ДОМ"

Загалом з захопленого талібами Афганістану вчора вилетіли три українські літаки. Як зазначають офіційні особи, які зустрічали 28 серпня ц.р. літаки з Кабулу в Міжнародному аеропорті "Бориспіль", Україна евакуювала з Афганістану всіх своїх громадян, які заявили про бажання виїхати з цієї країни.

Читайте також: "Мотор Січ" отримала від "Антонов" велике замовлення: за $34 млн збільшить ресурс двигунів для "Мрії" та "Русланів"

"Крім наших співвічизників рятували й іноземців – тих, хто опинився у небезпеці. Серед них – журналісти та правозахисники, жінки й діти. Загалом ми вже вивезли понад 600 людей", - зазначив Андрій Єрмак, який разом з Міністром оборони України Андрієм Тараном, заступником Керівника Офісу Президента України Романом Машовцем, заступником Міністра закордонних справ України Євгенієм Єніним, заступником Керівника Офісу Президента України Юлією Соколовською та Начальником Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирилом Будановим зустрічав літаки, "якими хлопці з ГУР та військові вивезли з Афганістану громадян України".

Керівника Офісу Президента уточнив, що на звернення партнерів із проханням про порятунок їхніх громадян Україна евакуювала репортерів міжнародних видань, зокрема Globe and Mail, WSJ, USA Today, Stars and Stripes.

ГУР МОУ, евакуація громадян україни з Афганістану, Збройні сили України, Defense Express
Операцію по евакуації громадян України з Афганістану координувало Головне управління розвідки Міністерства оборони України в співробітництві з посольствами та іноземними партнерами / Фото: Фесбук-аккаунт Андрія Єрмака

“Через напружену ситуацію, що склалась в Афганістані, нашим хлопцям довелося прориватися у місто і так само вертатись в умовах сильної протидії, виводячи цивільних із собою до місця евакуації. Обійшлося без втрат, і всі наші живі та здорові. Операцію було цілком і повністю підготовлено та проведено силами українського Головного управління розвідки”, - повідомив голова ОПУ.

ГУР МОУ, евакуація громадян україни з Афганістану, Збройні сили України, Defense Express
Вивезені з Афганістану громадяни України та іноземці наразі в безпеці. Міжнародний аеропорт "Бориспіль", 28 серпня 2021 року

Евакуйовні з Афганістану громадяни України та іноземці були вдячні українській владі та військовим за порятунок.

"І прилетіли наші герої українські. Забрали нас від людей, які там 50 тис. людей стояли. Дуже, дуже нам допомагали, поважали. Я хочу сказати дякую Зеленському та дякую нашим героям українським — армії, які нас забрали. Дякую всім, які нас привезли сюди з дітьми! Я дуже радий! Слава Україні!", — сказав під час офіційної церемонії зустрічі чергового літака з Кабулу в міжнародному аеропорту "Бориспіль" евакуйований з Афганістану громадянин України Джан Аман Алауддін.

ГУР МОУ, евакуація громадян україни з Афганістану, Збройні сили України, Defense Express
Евакуйовні з Афганістану громадяни України та іноземці вдячні українській владі та військовим за порятунок

Своєю чергою евакуйований з Кабулу іноземний журналіст Джаведк Хакман розповів таке: "Ми перебували недалеко від аеропорту Кабула кілька днів. Було багато атак, не було можливості виїхати. Єдина надія була, що українська сторона прийде. Вони провели блискучу роботу. Їм вдалося евакуювати нас в аеропорт. Вони врятували наші сім'ї".

Виступаючи в Борисполі, Міністр оборони України Андрій Таран заявив, що українські військові здатні надати допомогу громадянам України в будь-якій точці земної кулі.
ГУР МОУ, евакуація громадян україни з Афганістану, Збройні сили України, Defense Express
Міністр оборони України Андрій Таран: "Ми не лише ходимо на параді..."

"Ми вже неодноразово доводили, що Збройні сили України здатні виконувати будь-яке завдання, яке перед нами ставить Верховний головнокомандувач, президент України. Ми не лише ходимо на параді, показуємо щось для людей на Хрещатику, ми воюємо, захищаємо нашу країну від російської агресії, ми виконуємо завдання з надання гуманітарної допомоги нашим громадянам з врятування їх в будь-якій точці земної кулі", - зазначив Андрій Таран.

Україна наразі серед лідерів серед країн, що долучились до евакуації з Афганістану.

Відповідно до заява українських офіційних осіб, з Афганістану виезені всі громадяни України, хто мав бажання залишити країну, однак, у разі необхідності Україна відновить евакуацію своїх громадян та іноземців із захопленого талібами Афганістану.

ГУР МОУ, евакуація громадян україни з Афганістану, Збройні сили України, Defense Express
Іл-76 МД 25-ї бригади транспортної авіації ПС ЗСУ, яка дислокується в Мелітополі (Запорізька область), прибув до Міжнародного аеропорту Бориспіль, 22 серпня 2021 року / Фото: Офіс Президента України
Читайте також: ЗСУ на кордоні з окупованим Кримом проводять навчання снайперських пар