xcounter
#

"Нібулон" завершив ремонт "Охріменка": ВМС України дає більше замовлень цивільним корабелам

2190
Після пройденого ремонту корабель "Олександр Охріменко" отримав стандартний камуфляж флоту України
Після пройденого ремонту корабель "Олександр Охріменко" отримав стандартний камуфляж флоту України

Схоже, саме приватні цивільні кораблебудівні підприємства стануть "ядром" тієї інфраструктури, яка забезпечить розвиток національного флоту

Сучасний класик економічної думки Джозеф Стігліц, котрий належить до "етатистів" (тобто "державників") виголосив таку тезу: державі належить монополія на застосування збройних сил, а от виробництво озброєнь чи інші оборонні замовлення – має по максимуму виконувати саме приватний сектор економіки країни.

Схоже, саме за такою траєкторією розвиватиметься сектор кораблебудування, який виконує замовлення в інтересах Збройних Сил України.

Читайте також: Частка приватних компаній у ДОЗ-2020 склала 54%: які підприємства отримали найбільше замовлень
ВМС України активно використовують усії свої нечисленні кораблі для бойової підготовки. На фото - середній десантний корабель ВМС України "Юрій Олефіренко" підходить для висадки десанту поблизу одного із населених пунктів Одеської області під час навчань "Сі Бриз-2021"

Як приклад – деякі профільні ресурси повідомляли, що суднобудівний дивізіон компанії "Нібулон" отримав замовлення на ремонт допоміжного корабля "Олександр Охріменко" ВМС України.

Автору цього тексту не вдалось отримати підтвердження такої інформації через систему Prozorro: за поєднанням слів "Нібулон" та "Військова частина А0456" (так фігурують ВМС України як замовник у цій системі) – відображаються лише тендери по ремонту допоміжних кораблів "Балта" та "Нова Каховка", які отримав саме "Нібулон".

"Олександр Охріменко" у квітні 2020 року був у числі засобів, що забезпечували випробування протикорабельного комплексу "Нептун"

Але з іншої сторони, прес-служба Військово-Морських Сил України написала 28 липня цього року, що корабель "Олександр Охріменко" виконував навчальні маневри в акваторії Південного Бугу.

І саме географічна вказівка на Південний Буг може служити підтвердженням, що "Олександр Охріменко" проходив ремонт саме на потужностях "Нібулону".

Корабель "Олександр Охріменко" під час спільних навчань ВМС та Морської охорони України, квітень 2021 року

Опустимо процедурні моменти, та й звернемо увагу на те, що "Нібулон" зміг упоратись із ремонтом настільки крупного корабля ВМС України, як "Олександр Охріменко", котрий має водозаміщення 2200 тонн. Навчальний катер "Нова Каховка", який до цього лагодив "Нібулон", має водозаміщення 338 тонн, судно розмагнічування "Балта" - повне водозаміщення 2096 тонн.

Корабель "Балта" після пройденого ремонту на потужностях "Нібулону", жовтень 2020 року

Варто ще один наголос поставити: так, "Нібулон" до цього часу активно будував цивільні судна, але ці судна – призначені для плавання по рікам України, та можуть виходити у море не далі, аніж за 50 миль для рейдової перевалки зерна, і то – за сприятливих погодних умов. Мова зокрема про самохідний плавучий кран П-140 "NIBULON MAX", 24 буксири та 46 барж водозаміщенням від 1500 до 5000 тонн.

Ці всі дані щодо цивільного кораблебудування "Нібулон" – можете побачити на офіційному сайту самої компанії.

Навчальний катер "Нова Каховка" перед постановкою на ремонт, фото ілюстративне

Що цікаво, "Нібулон" зараз – не єдиний приватний "цивільний" підрядник, що виконує замовлення в інтересах ВМС України. На минулому тижні була новина, що відбувся ремонт одного із десантних катерів проекту 58503, він же "Кентавр".

Автор цього тексту не бажає зосереджуватись на питанні ТТХ цього корабля. Натомість – воліє поставити акцент на іншому: ремонт цього "Кентавра" виконала верф "Україна", котра входить до структури держпідприємства "Одеський морський торгівельний порт", що підпорядковане "Адміністрації морських портів України". Можливо, це було перше за 7 років оборонне замовлення в нашій країні, яке виконало підприємство із складу "цивільного" Мінінфраструктури, а не того ж "Укроборонпрому".

Один із катерів проекту 58503 на стапелі верфі "Україна"

Таким чином складається тенденція, що сектор ремонту кораблів для ВМС України переходить у руки "цивільних" корабелів.

Ця тенденція з’явилась буквально не вчора: варто пригадати, що в 2018 році фрегат "Гетьман Сагайдачний" проходив ремонт на цивільному "Чорноморському судноремонтному заводі". Також варто згадати приклад "Азовського судноремонтного заводу" в Маріуполі, котрий до весни 2021 року належав приватним орендарям та виконував усі замовлення ВМС та Морської охорони України в Азовському регіоні.

Фрегат "Гетьман Сагайдачний" під час виконання ремонтних робіт на Чорноморському СРЗ в 2018 році

Така тенденція не могла не виникнути, якщо зважити на той стан перманентної кризи, в якому перебуває "Миколаївський суднобудівний завод" із складу "Укроборонпрому".

Тим більш, що по МСЗ уже стартувала процедура банкрутства.

Як просуваються роботи по ремонту патрульного катера "Прилуки" та тральника "Генічеськ" на потужностях МСЗ - наразі невідомо

Тут можна ще такий приклад навести. Миколаївський завод "Океан" - також належить приватному власнику.

Про те, що цей завод буде залучено до виробництва корветів за проектом Ada, стало відомо в грудні 2020 року. А от на весну 2020 року керівництво "Океану" говорило про зовсім інші плани – перетворити завод по суті на приватний міні-порт, що перевалюватиме зерно місцевих фермерів.

У травні 2021 року завод "Океан" отримав перше замовлення від ВМС України - ремонт катера "Південний" проекту 722У A855

Лишається тільки сподіватись, що описана вище тенденція – тобто перехід замовлень від ВМС України в руки приватних цивільних корабелів – стане такою собі "подушкою" для появи усієї інфраструктури , що буде необхідна для обслуговування усіх тих кораблів, що мають стати до строю національного флоту – тобто до чотирьох корветів, до восьми ракетних катерів та до двох тральників.

Флот не може існувати без повноцінних бойових кораблів. Але також флот не може існувати і без повноцінної інфраструктури для обслуговування кораблів національних ВМС.

Міноборони говорить, що уже в 2023 році Україна отримає перший корвет за проектом Ada
Читайте також: Українські проекти озброєння катерів типу "Айленд": подробиці трьох варіантів можливої модернізації для ВМСУ