xcounter
#

Досі не прийнятий на озброєння катер "Кентавр-ЛК" побував на першому ремонті (фото)

2618
Броньований десантно-штурмовий катер проєкту 58503 (шифр "Кентавр-ЛК") під час докового ремонту на ВСП Судноверф "Україна" / Фото: ДП "Одеський порт"
Броньований десантно-штурмовий катер проєкту 58503 (шифр "Кентавр-ЛК") під час докового ремонту на ВСП Судноверф "Україна" / Фото: ДП "Одеський порт"

Перший з броньованих десантно-штурмових катерів проєкту 58503 (шифр "Кентавр-ЛК") був нещодавно спущений на воду після докового ремонту

Один з двох БДШК, що були спущені на воду в восени 2018 року, днями завершив доковий ремонт на ВСП Судноверф "Україна" (підрозділ ДП "Одеський порт").

"15 липня 2021 року з доку №2 відокремленого структурного підрозділу підприємства спустили на воду цілу флотилію суден", - повідомила прес-служба ДП "Одеський порт".

Читайте також: Десантно-штурмові катери "Кентавр-ЛК" для ЗСУ: міфи, реальність та можливе майбутнє

Одним з відремонтованих суден у переліку числиться й десантний катер проєкту 58503 (ймовірно, L451 БДШК-01 "Малин").

Нагадаємо, флагманський "Кентавр-ЛК" був закладений наприкінці 2016 року на ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" й спущений на воду 14 вересня 2018. У листопаді того ж року він, разом з майбутнім L452 "Станіслав", прибули до Одеси для продовження випробувань, які й досі тривають, оскільки побудовані судна перебувають в процесі узгодження ТТХ катерів з технічним завданням на їхню розробку.Броньований десантно-штурмовий катер проєкту 58503 (шифр Кентавр-ЛК) під час докового ремонту на ВСП Судноверф Україна

Броньований десантно-штурмовий катер проєкту 58503 (шифр "Кентавр-ЛК") під час докового ремонту на ВСП Судноверф "Україна" / Фото: ДП "Одеський порт"

На початку липня 2021 року, Державне бюро розслідувань на прес-брифінгу повідомило про підозру колишнім посадовим особам Міністерства оборони України та ПрАТ "Кузня на Рибальському" у зв'язку з постачанням до Збройних Сил України військової техніки низької якості.

За даними ДБР начебто встановлено, що голова правління приватного суднобудівного підприємства підбурив заступника Міністра оборони України укласти державний контракт саме з "Кузня на Рибальському".

Нові БДШК-02 Станісла
Нові БДШК-02 "Станіслав" L451 та БДШК-01 "Малин" L452 по прибутті в Одесу

Своєю чергою, на приватному підприємстві є власне бачення ситуації.

"Ці катери - пілотні проєкти, тому зміни до тактико-технічного завдання на їх виготовлення є природними й неминучими. Їх визначає замовник, в цьому випадку міністерство оборони, а завод - зобов'язаний враховувати. І, відповідно, невідповідності ТТХ катерів технічному завданню на цю розробку.", - йдеться у заяві "Кузні на Рибальському" з приводу звинувачень з боку ДБР.

Перший Кентавр-ЛК вигляд зверху
Перший "Кентавр-ЛК" під час спуску на воду

7 липня 2021 року, Печерський суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з альтернативою внесення застави у сумі понад 443 млн гривень голові правління ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" Валерію Шандрі у справі щодо продажу для ЗСУ неякісної військової техніки.

На Заводі Кузня на Рибальскому активізували будівництво третього катера. Ліворуч - стан будівництва на середину липня ц.р., праворуч - стан на кінець березня 2021 року
На Заводі "Кузня на Рибальскому" активізували будівництво третього БДШК. Ліворуч - стан будівництва на середину липня ц.р., праворуч - стан на кінець березня 2021 року

Варто додати, що наразі продовжується будівництво третього катера "Кентавр-ЛК", яке почалося ще на початку 2019 року, але було тимчасово призупинене у зв'язку з пандемією.

Читайте також: Новий перевізник бронетехніки для ВМСУ: ДПЦК представив катер, що може замінити "Сватове"