xcounter
#

Новий перевізник бронетехніки для ВМСУ: ДПЦК представив катер, що може замінити "Сватове"

9564
Рендерне зображення нового десантного катера "Тайпан" від ДПЦК
Рендерне зображення нового десантного катера "Тайпан" від ДПЦК

"Тайпан" має відносно невеликі розміри та ціну й водночас набагато більші можливості ніж у катерів радянського проєкту 1176

ДП "Дослідно-проектний центр кораблебудування" (входить до складу ДК "Укроборонпром") оприлюднило дані про новий проект десантного катера, що здатний перевозити й десантувати на узбережжя не тільки піхоту, а й одразу кілька одиниць важкої бронетехніки.

Таке судно, на відміну від "закритих" малих катерів типу БДШК "Кентавр-ЛК" чи нещодавно представленого алюмінієвого "Пелікану" при порівняно невеликих розмірах та тоннажності може транспортувати два п'ятдесятитонних танка або три БТР-4Е.

Читайте також: Від катера до крейсера на будь-який смак: ДПЦК виповнилося 45 років

Новий катер може вважатися подальшим розвитком відомого радянського проекту 1176 (за функціоналом), єдиним представником якого у Військово-морських силах України є десантний катер L434 "Сватове" (ВМФ РФ наразі експлуатує 13 таких катерів, два з них у складі Чорноморського флоту).

ТТХ десантного катера Тайпан від ДПЦК
ТТХ десантного катера "Тайпан" від ДПЦК

Як відзначили в ДПЦК, коментуючи для Defense Express можливості своєї розробки, "Тайпан", за побажаннями представників ВМСУ, зробили вдвічі більш швидким за радянський аналог – 24 вузли проти 11,5 вузлів у катерів проекту 1176.

Сватове БТР-4Е
Десантні катери проєкту 1176 та "Тайпан" можуть десантувати техніку як на воді (плаваючу) так і на узбережжі. При цьому в морі можуть перебувати до двох діб

Хоч новий катер не набагато довший за «Сватове» (30 метрів проти 24,5) він чи не у тричі більший за тоннажністю (276 тонн проти 107,3 тонни). Відповідно транспортні можливості "Тайпану" теж набагато більші – можливість перевезення 2-3 одиниць бронетехніки або до 150 морпіхів проти однієї одиниці важкої бронетехніки (чи двох невеликих ББМ 4х4) або 20 морських піхотинців у ДК проекту 1176.

За розрахунками Тайпан зможе перевозити у два рази більше важкої бронетехніки та в 7,5 раза більше морпіхів ніж L434 Сватове
За розрахунками "Тайпан" зможе перевозити у два рази більше важкої бронетехніки та в 7,5 раза більше морпіхів ніж L434 "Сватове"

Також катер, на відміну від радянського попередника, передбачає оснащення його озброєнням – двома бойовими модулями з великокаліберними кулеметами 12,7 мм та двома кулеметами такого ж калібру з ручним керуванням.

Рендерне зображення десантного катера Пелікан від ДПЦК
Рендерне зображення десантного катера "Пелікан" від ДПЦК

Представники ДПЦК зауважили, що катери проекту "Тайпан" конструктивно досить прості й при замовленні легко та швидко можуть бути побудовані на українських верфях (наприклад "Нібулон" або "Океан"). До того ж вони порівняно недорогі – за приблизною попередньою оцінкою вартість серійного катера складе $7-10 млн.

Макет багатофункціонального патрульного катера Кайра-150 на Зброя та Безпека-2021
Макет багатофункціонального патрульного катера "Кайра-150" на "Зброя та Безпека-2021"

Нагадаємо, під час виставки "Зброя та Безпека-2021" миколаївські конструктори показали макети вже знайомого багатофункціонального патрульного катера "Кайра-150" (вперше публічно був представлений на "Зброя та Безпека-2019") та інноваційного ракетного катера з аеростатичним розвантаженням "Богомол".

Макет малого ракетного катера Богомол від ДП ДПЦК на Зброя та Безпека-2021
Макет малого ракетного катера "Богомол" від ДП ДПЦК на "Зброя та Безпека-2021"
Читайте також: Які бойові кораблі розробляють в Україні – на прикладі пропозиції для Бразилії