xcounter
#

ДПЦК презентувало новий проект десантного катера "Пелікан"

4858
Рендерне зображення десантного катера "Пелікан" від ДПЦК
Рендерне зображення десантного катера "Пелікан" від ДПЦК

Нове судно з алюмінієвого сплаву може десантувати до 20 морських піхотинців

ДП "Дослідно-проектний центр кораблебудування" (входить до складу ДК "Укроборонпром") представило проект нового катера легкого класу, який за ТТХ здатен перевозити до двох відділень морпіхів.

Рендер нового судна, яке призначене для транспортування та висадки на необладнане узбережжя десанту, та його тактико-технічні характеристики було оприлюднено на сайті миколаївського держпідприємства.

Читайте також: Десантно-штурмові катери "Кентавр-ЛК" для ЗСУ: міфи, реальність та можливе майбутнє
Проект нового катеру розміщений в розділі Патрульні кораблі та катери
Проект нового катеру розміщений в розділі "Патрульні кораблі та катери"

Варто зазначити, що дані про "Пелікан" опубліковані не в розділі "Десантні кораблі та катери" (як, наприклад, дані про ДШК "Кентавр"), а серед проектів патрульних кораблів, де здебільше розміщуються проекти суден для прикордонних служб.

В описі виробу відзначається, що його корпус і основні конструкції виготовляються з легкого металу (ймовірно, так званого "морського алюмінію") й не мають бронювання.

ТТХ десантного катера Пелікан від ДПЦК
ТТХ десантного катера "Пелікан" від ДПЦК

При цьому сам катер має досить невеликі розміри й за тоннажністю вдвічі менший ніж броньований ДШК "Кентавр-ЛК" (23,2 тонни проти 53). Також він має меншу довжину (18 метрів проти 24,3 метра) та пасажировмісність (20 морських піхотинців проти 36).

Максимальна швидкість "Пелікана" заявлена на рівні "не менш як 25 вузлів" при дальності ходу – 400 миль. Для порівняння, в ДШК "Кентвр-ЛК" від "Кузні на Рибальскому" заявлені до 50 вузлів (при реальних 35 вузлах) при дальності ходу до 500 миль.

Читайте також: Голова правління "Кузня на Рибальському" заарештований судом на 2 місяці