xcounter
#

Десантно-штурмові катери "Кентавр-ЛК" для ЗСУ: міфи, реальність та можливе майбутнє

5270
БДШК "Кентавр-ЛК" проекту 58503 виробництва ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальскому" під час випробувань
БДШК "Кентавр-ЛК" проекту 58503 виробництва ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальскому" під час випробувань

Наскільки насправді готові до використання десантно-штурмові катери українського виробництва, чому вони й досі не прийняті на озброєння і наскільки доречні звинувачення ДБР, спробуємо відповісти на ці питання

В останні дні (власне розслідування ведеться вже досить давно), з’явилась інформація від ДБР України про звинувачення, які пред’явлені ряду поважних посадових осіб суднобудівного заводу "Кузня на Рибальському" та кільком колишнім керівникам окремих структур Міністерства оборони України.

Зокрема, звинувачення мають відношення до проекту вітчизняних броньованих десантно-штурмових катерів проєкту 58503 (шифр "Кентавр-ЛК"), які спроектовані та побудовані київським приватним підприємством "Кузня на Рибальському" з погодження Міноборони. Два головних катери, побудовані за цим проектом, вже кілька років як проходять випробування, і й досі не прийняті на озброєння.

Читайте також: Корвет Ada для ВМСУ вже закладено, британські ракетні катери - на підході: оголошені темпи оновлення українського флоту

На початку липня 2021 року, Державне бюро розслідувань на прес-брифінгу повідомило про підозру колишнім посадовим особам Міністерства оборони України та ПрАТ "Кузня на Рибальському" у зв'язку з постачанням до Збройних Сил України військової техніки низької якості.

За даними ДБР начебто встановлено, що голова правління ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" підбурив заступника Міністра оборони України укласти державний контракт саме з його підприємством.

"Посадовець Міністерства дав вказівку підлеглим йому керівникам одного із департаментів МОУ на безперешкодне укладення державного контракту щодо будівництва катерів саме з вказаним ПрАТ", - повідомила прес-служба ДБР.

Слідчими було проведено низку оперативних заходів (зокрема, обшуки, виїмка документації та експертиза), за наслідками яких об'явлено про підозру колишньому голові правління ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському", дії якого кваліфіковано за ч. 2 ст. 192, ч. 4 ст. 27 (підбурювач) ч. 4 ст. 4261 КК України.

БДШК-02 Станіслав L450 на параді в Одесі
БДШК-02 "Станіслав" L450 на параді в Одесі

"Досудове розслідування триває. Встановлюються й інші обставини вчинення злочину, а також особи, які можуть бути причетні до їх вчинення", - відзначила прес-служба ДБР.

Після оприлюднених звинувачень, свої пояснення, вкотре, надали й власне на приватному підприємстві.

Зокрема, керівництво підприємства нагадало, що ДШК створювались у вкрай скрутні для нашої країни часи й за власні обігові кошти підприємства.

"Багато хто забуває, але цей самий проект "Кентавр", який ми будували, ми спроектували за власні кошти. І ще багато чого ми робили за власні кошти, тому що ми розуміли ситуацію фінансову, яка була в Україні на той час. І все це робили тільки заради того, щоб Україна вистояла у цій боротьбі", – розповів журналістам заступник генерального директора – головний конструктор ПрАТ "Кузня на Рибальскому" Сергій Білозубенко.

На підприємстві наголошують, що два головних "Кентаври" є "пілотними" проєктами, тому зміни до тактико-технічного завдання на їх виготовлення є в такому випадку природними та неминучими. Їх визначає замовник - Міністерство оборони, а завод – зобов’язаний враховувати.

"Наші кораблі мають дуже високу якість, їх вартість значно нижча (у 2-3 рази) ніж їхніх закордонних аналогів. Хочу запевнити наших моряків, що ми будуємо кораблі й будемо будувати, і ВМС будуть регулярно отримувати нашу продукцію", – зазначив виконуючий обовязки Гендиректора заводу Валентин Каширський.

Вогневі випробування в Чорному морі
Вогневі випробування в Чорному морі

Також варто нагадати, що у квітні ц.р. (після першої інформації про обшуки слідчих ДБР на підприємстві) представники "Кузні на Рибальскому" повідомили про умовну готовність трьох ДШК на рівні "близько 90%", хоч у відео блогерів з каналу POLINWAGEN, яке було оприлюднене наприкінці березня ц.р., третій "Кентавр-ЛК", що будується на підприємстві, являє собою фактично окремі деталі.

"Готовність трьох десантно-штурмових катерів у середньому становить близько 90%. Успішно завершені їх швартові та ходові випробування і замість того, щоб прийняти катери на озброєння, влада намагається зупинити цей процес, що негативно вплине на боєздатність Військово-Морських Сил України", - повідомила прес-служба заводу, додавши, що "ДБР вже не один рік тероризує завод" і "свідомо і з політичних мотивів руйнує єдине підприємство, здатне виготовляти військові судна і яке відіграє надзвичайно важливу роль у забезпеченні обороноздатності країни".

Варто відзначити, що попри "політичний окрас" та резонансність справи, певні проблеми у "Кентаврів" дійсно присутні. Спущені на воду катери були ще у вересні 2018 року (початок будівництва наприкінці 2016 року) й після заводських випробувань у листопаді того ж року прибули до Одеси.

Нові ДШК по прибутті в Одесу
Нові БДШК-02 "Станіслав" L451 та БДШК-01 "Малин" L452 по прибутті в Одесу

Через рік, у вересні 2019, було повідомлено, що десантно-штурмові катери типу "Кентавр-ЛК", яким присвоєно назви БДШК-02 "Станіслав" L450 та БДШК-01 "Малин" L451, фактично готові до державних випробувань, а заводські ходові іспити повністю завершено. До початку державних випробувань начебто залишились лічені тижні.

Водночас вже минула половина 2021 року й досі (за майже три роки випробувань) головні катери далекі від завершення випробувань й прийняття їх на озброєння. Причин, як стверджується, декілька: недостатня швидкість повного ходу, завищена водотоннажність і як слідство - завищена осадка. Все це різко знижує бойову ефективність цих катерів та їх відповідність вимогам ВМСУ.

Спуск на воду першого Кентавр-ЛК на Завод Кузня на Рибальскому
Спуск на воду першого "Кентавр-ЛК" на Завод "Кузня на Рибальскому"

Щоб розібратися у цій складній ситуації, Defense Express звернувся до українських фахівців з проектування та суднобудування, дотичних до цього проекту.

Як відомо, власне перший проект ДШК 58181 було виконано та захищено ДП "Дослідно-проєктний центр кораблебудування" (ДПЦК) у 2015 році. Цей проєкт був розроблений в ініціативному порядку за власні обігові кошти під керівництвом головного конструктора держпідприємства Сергія Кривко. Однак, коли дійшло діло до власне будування нових катерів за цим проектом на "Кузні", виникли певні фінансові непорозуміння.

Первинний проект 58181 від ДПЦК
Первинний проект 58181 від ДПЦК

"Так, дійсно, ідея та первинний технічний проект (58181) "Кентавру" був зроблений на ДПЦК. Але "Кузня на Рибальскому" відмовилась купувати цей проект на умовах ДПЦК і заявила Міноборони, що вона за свої власні кошти розробить власний технічний і робочий проект. Тому номер проекту "Кузні" - 58503 і катер отримав умовну назву "Кентавр-ЛК", - повідомив головний конструктор миколаївського ДПЦК Сергій Кривко.

Слід зазначити, що на київському заводі є фахова група конструкторів-машинобудівників, творців бойових модулів і іншого озброєння, але команди конструкторів-корабелів на заводі немає, немає і базових нормативних документів для проектування бойових катерів. Тобто підприємству прийшлося залучати до проекту так званих "варягів".

Перший Кентавр-ЛК вигляд зверху
Перший "Кентавр-ЛК" вигляд зверху

"Отож наймані з усіх городів конструктори-"варяги" і "накосячили". А їхню роботу ніхто ретельно не перевіряв. Такий же підхід був і до перевірки зроблених в металі конструкцій. Тобто, одна безвідповідальність наклалась на другу - і вийшло те, що вийшло", - прокоментувало наслідки цієї самостійної роботи одне з джерел (у зв'язку з політичним забарвленням цієї справи, низка дотичних до проекту експертів з суднобудівної галузі захотіла залишитися анонімною).

За інформацією, наданою Defense Express, ДБР у квітні ц.р. вилучило будівельну та експлуатаційну документацію катерів "Кентавр-ЛК" та з залученням незалежних фахівців провело її експертну оцінку.

Одне з анонімних джерел повідомило, що аналіз документації, а потім і виготовленої конструкції (до речі, схваленої військовою прийомкою) показав, що ще у 2017 році по документації на стадії технічного проекту (тобто на "паперовій" фазі до складання корпусів) могли бути виявлені всі ці відхилення та помилки.

Ліворуч
Ліворуч "Кентавр-ЛК" від "Кузні" (проект 58503), праворуч проект від ДПЦК (58181)

Своєю чергою, інше джерело взагалі наголосило, що проблеми цього проекту не можуть бути вирішеними, з огляду на помилки при конструюванні.

"Водотоннажність зросла майже на 40%, швидкість повного ходу впала теж практично на 40% (замість заявлених 45 вузлів не дали й 30!). І тепер для цих двох катерів ніякі "хірургічні" процедури не допоможуть. Ото як є, так і потрібно прийняти. Це колективна біда - заводу, Міноборони, його інституцій і ВМС - які спільно створювали "Кентавр-ЛК" і доглядали за проектом", - відзначив один з експертів, дотичних до цього проекту.

На Заводі Кузня на Рибальскому активізували будівництво третього катера. Ліворуч - поточний стан, праворуч - стан на кінець березня 2021 року
На Заводі "Кузня на Рибальскому" активізували будівництво третього катера. Ліворуч - поточний стан, праворуч - стан на кінець березня 2021 року

Таким чином, можна констатувати факт, що наразі навряд чи вдасться доопрацювати проект 58503 до первинно анонсованих заводом ТТХ, які задовольнять ВМСУ. При цьому, київське підприємство відновило будівництво третього катера, який вже близький до завершення, а кошти, виділенні на його будівництво, скоріш за все, вже витрачені.

А отже, ВМСУ буде мати три порівняно недорогих нових десантно-штурмових катери, які будуть за технічними параметрами відрізнятися від тих, що були замовлені. Що робити далі з цими катерами та хто понесе відповідальність за помилки й проблеми, наразі невідомо.

Читайте також: ​Деталі зенітної ракети "Корал" від ДККБ "Луч": розбираємо "по гвинтиках" особливості розробки