xcounter
#

Корвет Ada для ВМСУ вже закладено, британські ракетні катери - на підході: оголошені темпи оновлення українського флоту

Корвети Ada посилять ВМСУ
Корвети Ada посилять ВМСУ
9352

ВМС України почнуть отримувати нові кораблі, катери та ударні БПЛА впродовж найближчих декількох років

Військово-морські сили України можуть дійсно різко наростити свою боєздатність впродовж найближчих років завдяки новим корветам Ada, британським ракетним та американським патрульним катерам та розвідувально-ударним БПЛА Bayraktar TB2.

Плани з вказанням строків такого оновлення були озвучені президентом України Володимиром Зеленським під час урочистих заходів з нагоди Дня ВМС Збройних сил України.

Читайте також: ​Деталі зенітної ракети "Корал" від ДККБ "Луч": розбираємо "по гвинтиках" особливості розробки

Зокрема стало відомомо, що перший корвет класу Ada для ВМС України вже закладено на турецькій верфі. Відповідно до раніше оголошених планів, він будується за формулою 50/50 і буде добудований вже в Україні. Готовність першого корабля визначена на рівні кінця 2023 року.

Корвет класу Ada
Корвет класу Ada

Нагадаємо, що раніше Defense Express ексклюзивно повідомив про деталі оснащення цього корвета озброєнням та іншими системами.

Також було оголошено, що оператори ударно-розвідувальних БПЛА Bayraktar TB2 вже завершують підготовку. Як було повідомлено у лютому, ВМСУ отримає дрони до кінця 2021 року.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2 необхідний ВМСУ для наведення "Нептуна" та самостійного знищення цілей

"Ми очікуємо вже незабаром отримати сучасні те ефективні БПЛА Bayraktar TB2. Українські екіпажі вже завершують підготовку в Туреччині. Наші турецькі друзі активно підтримують і розвиток корабельного складу ВМСУ. Перший корпус нашого сучасного корвета вже закладено у Туреччині і буде добудований на українській верфі до кінця 2023 року", - повідомив президент України.

Щодо американських патрульних катерів, то найближчим часом очікується отримання, як мінімум, трьох модернізованих у США Island. Вочевидь мова йде про P192 "Суми", P193 "Фастів" та WPB-1336. На противагу раніше отриманим P190 "Слов'янськ" та Р191 "Старобільськ", які "прийшли" без озброєння, ці три катери отримають американські бойові модулі з автоматичними 30-мм гарматами.

Р191
Р191 "Старобільськ" під час спільних маневрів с кораблями НАТО у Чорному морі

Також названо строк отримання катерів Mark VI, проте без зазначення кількості. Проте варто нагадати, що у березні цього року повідомлялось про отримання двох катерів цього типу у рамках пакету допомоги від США.

"Очікується поповнення ще, щонайменше, трьома катерами Island, які проходять модернізацію у США. Наступного року американська сторона розпочне передачу катерів Mark VI", - розповів Володимир Зеленський.

Mark VI
Патрульний катер Mark VI

Водночас щодо 8 одиниць британських ракетних катерів, які мають бути побудовані за кредитні 1,6 млрд доларів, то чітких строків - оголошено не було. Як і термінів отримання двох мінних тральників типу Sandown, які будуть виведені зі складу Королівських ВМС Великої Британії та пройдуть перед передачею до ВМСУ ремонт та модернізацію.

Тральщики-шукачі мін класу Sandown
Найстаріших з тральників Sandown встав у стрій у 1989 році

"Конкретними заходами поповнюється укладений у 2020 році меморандум про співпрацю між Україною та Великобританією. У короткочасній перспективі наш флот поповниться протимінними кораблями та сучасними ракетними катерами", - заявив Зеленський.

Також за його словами активно розбудовується інфраструктура ВМС України. Мова йде про базу "Схід" у Бердянську на Азовському морі та пункт базування патрульних катерів на Чорному морі у порту "Південний".

Читайте також: Скільки коштує "Нептун", ЗРК з дальністю 100 км від ДККБ "Луч" та нова авіаційна ракета Р-27: події тижня від Defense Express