xcounter
#

Скільки коштує "Нептун", ЗРК з дальністю 100 км від ДККБ "Луч" та нова авіаційна ракета Р-27: події тижня від Defense Express

21871
РК-360МЦ "Нептун"
РК-360МЦ "Нептун"

Нова авіаційна ракета Р-27 з тепловою ГСН; стала відома вартість розробки РК-360МЦ "Нептун"; Український ЗРК з дальністю у 100 км від ДККБ "Луч" – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Нова авіаційна ракета Р-27

Вітчизняні підприємства успішно замінили російські комплектуючі в одній з найбільш поширених з авіаційних ракет середньої дальності – Р-27.

Читайте також: ​Деталі зенітної ракети "Корал" від ДККБ "Луч": розбираємо "по гвинтиках" особливості розробки
Р-27 ракета
Авіаційні ракети малої та середньої дальності класу "повітря-повітря" від ДАКХ "Артем"

Як відомо, ці вироби серійно виготовляються ще з часів СРСР на київському ДАКХ "Артем". З початком російської агресії та економічної війни, що в тому числі велася й за закордонні ринки озброєння, гостро постало питання заміщення комплектуючих з РФ.

Роботи по розробці власних аналогів російських деталей почалися у 2015 році. В роботі брали участь ДАКХ "Артем", приватний виробник "Радіонікс" та низка інших підприємств українського ОПК.

Р-27 ракети ДАХК
Авіаційні ракети середньої дальності Р-27 з напівактивною та тепловою ГСН від ДАКХ "Артем" на "Зброя та Безпека-2021"

"Станом на сьогодні ця програма (з імпортозаміщення) повністю виконана і ми з упевненістю можемо сказати про те, що цей виріб (Р-27) є на 100% українським", - наголосив президент компанії - глава правління ДАХК "Артем" Володимир Зімін під час інтерв’ю в програмі "Security talks з Валентином Бадраком".

Sea Breaker

Ізраїльська оборонна компанія Rafael Advanced Defense Systems презентувала свою протикорабельну ракету 5-го покоління Sea Breaker, котра ще проходить етап своїх випробувань.

ракета Sea breaker
Як стверджують розробники Sea Breaker, ця ракета зможе обирати пріоритетні цілі, тому помилкове ураження цивільних об'єктів - виключено

Портал European Defence Rewiew розкриває такі характеристики цієї ракети: довжина – близько 4 метрів, стартова маса – 450 кг без прискорювача та 600 кг із прискорювачем, маса бойової частини – 113 кілограмів, дальність стрільби – до 300 кілометрів.

Ця ракета 5-го покоління адаптована для запуску із ракетних катерів чи ж наземних установок, та призначена бути ідеальним інструментом встановлення "зони закритого доступу" на морі. Інші деталі – в матеріалі Defense Express.

Швейцарія обрала винищувач

Винищувач F-35 від Lockheed Martin став переможцем у "битві за швейцарське небо", обійшовши своїх конкурентів від Eurofighter, Dassault і Boeing.

F-35
F-35

Так, у середу, 30 червня, уряд Швейцарії оголосив про те, що планує запропонувати парламенту погодити закупівлю 36 винищувачів F-35A від Lockheed Martin (близько 5,5 млрд доларів), а також п’яти систем протиракетної оборони Patriot від Raytheon Technologies (близько 2 млрд доларів).

ЗРК від ДККБ "Луч"

Оновлення протиповітряної оборони - це питання, яке не викликає жодних сумнівів у необхідності. Візія Повітряних Сил ЗСУ чітко показує, що вже у найближчі роки розпочнеться лавиноподібний процес зі зменшення боєздатних зенітних ракетних комплексів українського війська через їх моральну та фізичну застарілість.

ЗРК Україна
Україна здатна створити власний ЗРК

Тобто всі міста, стратегічні об’єкти та війська залишаться без протиповітряної парасольки та беззахисними перед повітряною чи ракетною атакою. І чим це загрожує для безпеки країни - пояснювати не треба.

Але за весь час незалежності України, тобто 30 років, держава жодного разу не закупила бодай один комплекс та навіть не відкрила відповідні дослідно-конструкторські роботи.

Водночас провідні українські оборонні підприємства, такі, як ДККБ "Луч", НВК "Іскра" та "Радіонікс" вже готові створити український ЗРК середньої дії, який стане основою протиповітряної оборони країни. І зробити це за мінімальний час та кошти, об’єднавши наявні потужності та вже відпрацьовані рішення. Деталі – в нашому матеріалі.

Скільки коштує розробка "Нептуна"?

Розробка всього комплексу РК-360МЦ "Нептун" включно з крилатою ракетою та всіма машинами обійшлась Україні лише у 40 млн доларів. Саме такі кошти були потрібні ДККБ "Луч" до доведення комплексу берегової оборони до державних випробувань, які успішно завершились прийняттям на озброєння у серпні 2020 року.

Саме таку суму в інтерв’ю Defense Express повідомив Генеральний конструктор - Генеральний директор ДККБ "Луч" Олег Коростельов у відповідь на питання щодо розробки ЗРК з дальністю дії у 100 км.

"Нептун" обійшовся десь у 40 млн доларів - це повний комплекс, з усіма засобами зв’язку, машинами й ракетами. У стільки ж приблизно обійдеться розробка нашого зенітного ракетного комплексу середньої дальності", - підкреслив Олег Коростельов.

Гарної неділі!

Читайте також: Керченську протоку блокуватиме Росгвардія Путіна: що на це може відповісти Україна