xcounter
#

Нова авіаційна ракета Р-27 с тепловою ГСН: повністю українська й з набагато кращими ТТХ (відео)

12164
Авіаційні ракети малої та середньої дальності класу "повітря-повітря" від ДАКХ "Артем"
Авіаційні ракети малої та середньої дальності класу "повітря-повітря" від ДАКХ "Артем"

В Україні успішно завершено імпортозаміщення ракет Р-27 класу "повітря-повітря" й розробляються їх нові варіанти

Вітчизняні підприємства успішно замінили російські комплектуючи в одній з найбільш поширених з авіаційних ракет середньої дальності – Р-27.

Як відомо, ці вироби серійно виготовляються ще з часів СРСР на київському ДАКХ "Артем". З початком російської агресії та економічної війни, що в тому числі велася й за закордонні ринки озброєння, гостро постало питання заміщення комплектуючих з РФ.

Читайте також: Україна буде експортувати авіаційні ракети Р-27: конкуренти затихли

Роботи по розробці власних аналогів російських деталей почалися у 2015 році. В роботі брали участь ДАКХ "Артем", приватний виробник "Радіонікс" та низка інших підприємств українського ОПК.

Авіаційні ракети середньої дальності Р-27 з напівактивною та тепловою ГСН від ДАКХ Артем на Зброя та Безпека-2021
Авіаційні ракети середньої дальності Р-27 з напівактивною та тепловою ГСН від ДАКХ "Артем" на "Зброя та Безпека-2021"

"Станом на сьогодні ця програма (з імпортозаміщення) повністю виконана і ми з упевненістю можемо сказати про те, що цей виріб (Р-27) є на 100% українським", - наголосив президент компанії - глава правління ДАХК "Артем" Володимир Зімін під час інтерв’ю в програмі "Security talks з Валентином Бадраком".

Варто відзначити, що існує кілька версій ракети Р-27 - з різними типами ГСН (радіолокаційними пасивними, напівактивними та тепловими) та з різними версіями двигунів. Однією з останніх українських робіт в цій площині є розробка оновленої вітчизняної версії ракети Р-27Т/ЕТ з пасивною оптичною (тепловою) ГСН-203Т.

Пасивна оптична (теплова) ГСН-203Т від Радіонікс
Пасивна оптична (теплова) ГСН-203Т від "Радіонікс"

"Історія створення цієї головки самонаведення належить до подій трирічної давності, й по суті, поштовхом для створення нової теплової матричної головки самонаведення був підписаний "Спецтехноекспортом" контракт з індійськими військово-повітряними силами про постачання ракет Р-27 з індексом "ЕТ1" і власне необхідність імпортозаміщення частини елементів цієї ракети, які свого часу виготовлялись в Російській Федерації", - розповів директор компанії "Радіонікс" Станіслав Зав'ялов.

За його словами, перед українськими спеціалістами стояло завдання імпортозаміщення застарілої радянської ГСН-36Т, радіопідривача "Стриж" та блоку автопілота "БУ-72".

ДАКХ Артем виготовляє різні варіанти авіаційних ракет середньої дальності Р-27
ДАКХ "Артем" виготовляє різні варіанти авіаційних ракет середньої дальності Р-27

"До вирішення цього завдання ми підходили поступово. Тобто спочатку було прийнято рішення на рівні спільного рішення Міністерства оборони України й "Укроборонпрому", в якому було прописано участь компанії "Радіонікс" в імпортозаміщення блоків управління "БУ-72" і радіопідривача, а потім було підписано і спільне рішення на імпортозаміщення виробу "36Т", тобто теплової головки самонаведення", - розповів очільник "Радіонікс".

Модернізований радіопідривач Стриж-РМ
Модернізований радіопідривач "Стриж-РМ"

Власне вже на початку цього року стало відомо, що компанія "Радіонікс" успішно завершила цикл перевірок нових оптичних головок самонаведення матричного типу.

Нові головки самонаведення від Радіонікс на виставці Зброя та безпека-2021
Нові головки самонаведення від "Радіонікс" на виставці "Зброя та безпека-2021" (зліва направо): пасивна оптична ГСН "203-Т" для ракет Р-27Т, пасивна радіолокаційна ГСН ПРГЗ "Топаз" для ракет Р-27П, АРГСН "Онікс" для ракети "Корал" та АРГСН "РГС-03R-X" для ракет класу "повітря-повітря" середньої дальності

"На сьогодні ми підійшли до того, що вже створена і представлена ця головка (ГСН-203Т) спільній комісії. Вона пройшла вимір тих параметрів, які були прописані в спільній програмі випробувань і наразі ми можемо сказати, що ця ГСН має всі ті характеристики, які були заявлені, а частина характеристик була суттєво перевищена", - відзначив Станіслав Зав'ялов.

Нова сила Р-27 з новою ГСН-203Т від компанії Радіонікс
Нова сила Р-27 з новою ГСН-203Т від компанії "Радіонікс"

Так, інфрачервона ГСН-203Т від компанії "Радіонікс" забезпечує дальність захоплення типової цілі на зустрічному курсі – до 30 км, навздогін – близько 90 км. Поле захоплення: 3,5x3,6°. Час підготовки до пуску - до 2 хвилин.

Авіаційні ракети малої та середньої дальності класу повітря-повітря від ДАКХ Артем
Авіаційні ракети малої та середньої дальності класу "повітря-повітря" від ДАКХ "Артем"

Окрім значно покращеної дальності захоплення цілі, чутлива матриця, що є основою нової ГСН, дозволяє реалізовувати складні алгоритми "відстроювання" від перешкод, які може ставити ракеті противник, що суттєво збільшує ймовірність влучення у ціль ракетою.

Нові ГСН від Радіонікс на виставці Зброя та Безпека-2021
Нові ГСН від "Радіонікс" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

"Такі цілі, наприклад, як Су-27 в задню півсферу ця головка може виявляти на дальностях близько 90 км, що по суті перевищує дальність виявлення оптико-локаційної станції винищувача Су-27 і тим більше винищувача МіГ-29. Тобто створена система на сьогодні є, я не побоюся цього слова - унікальною. І вона може служити основою для створення ракет наступного покоління", - наголосив директор компанії "Радіонікс".

Пасивна головка самонаведення Топаз
Пасивна головка самонаведення "Топаз"

Варто додати, що окрім "теплової" головки, приватна українська компанія також розробила для авіаційних ракет Р-27П та ракет класу "повітря-земля" пасивну головку самонаведення "Топаз", яка призначена для пошуку та захоплення радіовипромінюючих радіолокаційних засобів противника (зокрема й наземних РЛС) та активну головку самонаведення X-діапазону.

Читайте також: Компанія "Радіонікс" показала АРГСН для нової зенітної ракети "Корал" (фото)