xcounter
#

Голова правління "Кузня на Рибальському" заарештований судом на 2 місяці

988
Голова правління ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" рішенням Печерського суду заарештований на 2 місяці / Фото: ДБР
Голова правління ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" рішенням Печерського суду заарештований на 2 місяці / Фото: ДБР

Запобіжний захід у вигляді тримання під вартою підозрюваному обрано в рамках кримінальної справи щодо продажу для ЗСУ катерів типу "Кентавр-ЛК"

У середу, 7 липня 2021 року, Печерський суд міста Києва обрав запобіжний захід другому підозрюваному у справі щодо продажу для ЗСУ неякісної військової техніки.

Після розгляду клопотання слідчих, суддя вирішив задовільнити його у повному обсязі, обравши голові правління ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" Валерію Шандрі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з альтернативою внесення застави у сумі понад 443 млн гривень.

Читайте також: Десантно-штурмові катери "Кентавр-ЛК" для ЗСУ: міфи, реальність та можливе майбутнє

Нагадаємо, мова йде про звинувачення в рамках у кримінальної справи, яка розслідується ДБР, кільком колишнім посадовим особам Міністерства оборони України та очільнику ПрАТ "Кузня на Рибальському", яка має відношення до проекту українських броньованих десантно-штурмових катерів проєкту 58503 (шифр "Кентавр-ЛК"). ДШК спроектовані та побудовані київським приватним підприємством з погодження оборонного відомства.

Головний броньований десантно-штурмовий катер типу Кентавр-ЛК (проект 58503) під час урочистої церемонії спуску на воду на Заводі
Головний броньований десантно-штурмовий катер типу "Кентавр-ЛК" (проект 58503) під час урочистої церемонії спуску на воду на Заводі "Кузня на Рибальському" 14 вересня 2018 року

Як нещодавно повідомили представники Державного бюро розслідувань, начебто встановлено, що "голова правління ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" підбурив заступника Міністра оборони України укласти державний контракт саме з його підприємством".

Своєю чергою, високопосадовець Міноборони, перевищивши свої повноваження, дав вказівку підлеглим йому директорам Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки МОУ на безперешкодне укладення державного контракту щодо будівництва катерів саме з вказаним приватним підприємством.

Цими діями, на думку слідчих, Державі було завдано збитків на суму понад 443 млн гривень.

БДШК-02 Станіслав L450 та БДШК-01 Малин L451 в Одесі
БДШК-02 "Станіслав" L450 та БДШК-01 "Малин" L451 в Одесі

Варто додати, що наразі два перших десантних катери - БДШК-02 "Станіслав" L450 та БДШК-01 "Малин" L451 все ще проходять випробування та доопрацювання на Чорному морі. Крім того, в стадії завершення будівництва знаходиться третій ДШК.

Читайте також: Вісім ракетних катерів за ціною корвета: чи варто приймати пропозицію Великобританії