xcounter
#

Які бойові кораблі розробляють в Україні – на прикладі пропозиції для Бразилії

7504
Які бойові кораблі розробляють в Україні – на прикладі пропозиції для Бразилії

На початку грудня минулого року в Україні перебувала велика делегація з Бразилії. Головна мета приїзду бразильців – проведення Першого діалогу оборонної промисловості між нашими країнами, визначення можливих спільних проектів. Одним з важливих заходів Першого діалогу була презентація можливостей України у сфері військового кораблебудування

З огляду на ту обставину, що Федеративна Республіка Бразилія є морською державою і державою, яка реалізує власні масштабні програми щодо розвитку національних ВМС (атомні та дизельні підводні човни, фрегати тощо), в українській презентації було зроблено акцент на інформуванні партнерів стосовно потенціалу України в частині розробки проектів і можливого будівництва низки сучасних бойових кораблів, з наведенням конкретних прикладів і потенційних напрямків співробітництва, у т.ч. на ринках третіх країн світу.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express
Прем`єр-міністр України Денис Шмигаль 1 грудня 2020 року відкрив Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії

Читайте також: Генеральний конструктор ДПЦК : Україна здатна самостійно розробити й виготовити ракетний катер

Морська тематика – одна з найголовних

З доповіддю стосовно можливостей України з розробки проектів та будівництва сучасних бойових кораблів виступив головний інженер ДП ДПЦК Дмитро Буссов. Йшлося про чотири провідні блоки проектів кораблів – ракетних, патрульних, протичовнових і десантних.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express
З доповіддю стосовно можливостей України з розробки проектів та будівництва сучасних бойових кораблів виступив головний інженер ДП ДПЦК Дмитро Буссов / Фото: Володимир Заблоцький, Defense Express

Завдяки впровадженню на ДПЦК високого рівня розробки документації за кращими світовими стандартами, про що говорилося у доповіді, Україна наразі активно співпрацює з цілою низкою країн (Китай, В’єтнам, Казахстан та ін.), де українська продукція користується великим попитом.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express

Одним з прикладів є розробка проекту малого корвету "Каракал", який було створено для участі у міжнародному тендері для ВМС Казахстану. Цей проєкт було подано як результат співпраці міжнародної команди, у склад якої окрім України до складу входили компанії з Німеччини і Франції.

Цей корабель призначений для пошуку і виявлення надводних і підводних цілей, протидії загрозам повітряного, надводного и підводного нападу.
Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Каракал

"Каракал" являє собою розробку для закритих акваторій, наприклад, Каспійського або Чорного моря. Озброєння катера становить 2х4 пускові установки протикорабельних крилатих ракет, ЗРС ближнього рубежу, 76-мм АУ, а також 35-мм АУ та ПУ постановки пасивних завад. У складі радіоелектронного оснащення корвету передбачені РЛС виявлення надводних та повітряних цілей, РЛК дальнього загоризонтного цілевказання, оптико-радіолокаційна та оптико-електронна системи управління стрільбою АУ,.

Максимальна швидкість ходу - не менше 28 вузлів, економічного - 14. Розрахункова дальність плавання економічним ходом - 2000 миль, автономність - 25 діб, чисельність екіпажу - 35 чоловік.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express

Які проекти представив ДПЦК

Серед проектів ДПЦК, представлених на заході, були такі: патрульні катери "Бріз-40", "Кайра-150", "Корал", десантні кораблі "Саламандра", "Бізон" та "Ондатра", протичовновий корабель МПК-500, ударні кораблі – корвет пр. 58250, ракетні катери "Гроза", "Сарган" і "Богомол".

Патрульні кораблі та катери

Швидкохідний патрульний катер “Бриз-40”

Швидкохідний патрульний катер “Бриз-40” призначений для дії в закритих морях та прибережних районах відкритих морів для несення бойового чергування, боротьби з катерами супротивника, охорони кораблів та суден під час стоянки на зовнішніх рейдах.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Бриз-40

Хоча катер максимально орієнтований на вітчизняних постачальників комплектуючого обладнання, але в ньому також застосовані останні розробки іноземних виробників зброї та обладнання. Завдяки відносно великій швидкості (не менш ніж 38 вузлів), відмінній керованості та остійності разом із сучасним озброєнням, новітніми системами і обладнанням, комфортними каютами і ергономічними постами, катер може успішно використовуватись для охорони державного кордону, охорони суверенних прав держави в її виключній (морській) економічній зоні, участі в боротьбі з організованою злочинністю, протидії незаконній міграції на державному кордоні країни та участі у проведенні пошуково-рятувальних операцій.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Бриз-40
Моделі малого протичовнового корабля та швидкохідного катера морської охорони від ДП ДПЦК на виставці "Зброя та Безпека-2018" / Фото: Defense Express

Катер може бути виконаний з алюмінієво-магнієвого сплаву або сталі, залежно від окремих вимог Замовника.

Багатофункціональний катер “Кайра-150”

Багатофункціональний катер “Кайра-150” є уніфікованою “платформою”, на базі якої може бути побудовано ціле сімейство катерів: від бойових версій – до версій подвійного та цивільного призначення Катер повністю оптимізовано за габаритами та технічним оснащенням.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Кайра-150

Корпуси сімейства "Кайра-150" можуть бути виконані зі сталі або алюмінієво-магнієвого сплаву в залежності від вимог, що висуваються до кожної із версій. Компонування та конструкція корпусу та надбудови дозволяє встановлювати на катер артилерійське озброєння або сучасні мінно-пошукові комплекси та рятувальне обладнання вітчизняного чи закордонного виробництва.

У проекті передбачено застосування гіроскопічного заспокоювача хитавиці американського виробництва. Це суттєво підвищує умови життєдіяльності екіпажу на хвилюванні в усьому діапазоні швидкостей. Для підвищення маневрових якостей на малих швидкостях або в дрейфі встановлено підрулюючий пристрій. Сімейство катерів на уніфікованій платформі "Кайра-150" має значний експортний потенціал, особливо для країн, що мають достатньо велику протяжність морських кордонів.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Кайра-150
Новий проект багатофункціональної платформи "Кайра-150" було вперше представлено на виставці "Зброя та безпека – 2019", що проходила у Києві з 8 по 11 жовтня 2019 року

Корабель морської охорони "Корал"

Корабель морської охорони "Корал" призначений для забезпечення охорони державного кордону у морській винятковій економічній зоні, участі в боротьбі з організованою злочинністю та протидії незаконній імміграції на державному кордоні, а також участь у проведенні пошуково-рятувальних операцій.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Корал

Проект "Корал" розроблявся за завданням Державної прикордонної служби України як основний тип корабля для патрулювання і охорони морської економічної зони України. Корабель проектувався з урахуванням застосування в акваторії Чорного і Азовського морів, тривалого знаходження в море, виконання досмотрових і рятувальних операцій. Для досягнення цієї мети в конструкцію проекту "Корал" передбачено ряд технічних особливостей, в першу чергу це рушійно-рульовий комплекс, який забезпечує рух і управління кораблем на малих швидкостях ходу, що важливо при проведенні доглядових або рятувальних операцій. На кораблі забезпечено базування безпілотного літального апарату мультироторного типу. Розміри і водотоннажність в 300 тон з одного боку забезпечують необхідну морехідність і швидкість, що підтверджено випробуваннями в дослідному басейні з другого – забезпечать необхідні умови комфортності для екіпажу.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Корал
Проект корабля морської охорони "Корал" демонструвався на Міжнародній виставці авіації та військового озброєння Aerospace and Defence 2018, що проходила у місті Цване, Південно-Африканська Республіка

Бойові кораблі

Під час презентації бразильській делегації було представлено малий протичовновий корабель МПК-500 а також лінійку кораблів, що можуть нести протикорабельні ракети – в тому числі (в перспективі) – вітчизняного виробництва: 59 метровий ракетний катер "Гроза" (8 ПКР), 44-метровий ракетний катер "Сарган" (4 ПКР) та наднову розробку – надшвидкий 33-метровий ракетний катер з аеростатичним розвантаженням "Богомол" (2 ПКР).

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, МПК-500

Малий протичовновий корабель МПК-500

Малий протичовновий корабель МПК-500 («корвет» - за новою класифікацією) призначений для пошуку та знищення в ближній морській зоні підводних човнів як самостійно, так і в складі тактичних груп протичовнових кораблів та у взаємодії із протичовновою авіацією.

Наявне озброєння дає можливість для універсального застосування корабля – контроль державного кордону та виключної економічної зони, охорона природних ресурсів та прибережних комунікацій, захист суден від нападу, зокрема від диверсантів-терористів.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, МПК-500
Проект МПК-500 був розроблений на замовлення ВМС В'єтнаму

Специфікою проекту МПК-500 є забезпечення низького рівня власного підводного шуму катера на швидкостях ходу про 12 до 16 вузлів в режимі пасивного шумопеленгування. При цьому катер забезпечує в пасивному режимі скритну дальність виявлення підводних цілей і їх знищення на всю дистанцію дії протичовнової зброї (до 10-12 км).

Таке інженерне завдання вдалося вирішити за допомогою комплексного підходу, який включав застосування додаткових каскадів амортизації і віброізолюючих матеріалів, акустичних укриттів для механізмів, таких як головні двигуни, дизель-генератори і т.д. Одночасно з цим, ретельне опрацьовування компоновки катера дозволило розмістити дві малогабаритні ГАС, одна з яких за допомогою антени змінної глибини, дозволяє виявляти підводний човен під шаром температурного бар'єру.

Протичовнове озброєння катера можливо порівняти з озброєнням кораблями набагато більшої водотоннажності і дозволяє ефективно боротися з сучасними дизельними підводними човнами в мілководній зоні Чорного моря.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, МПК-500

Катер оснащено так само малокаліберною артилерією і зенітною ракетною системою, що разом з сучасною РЛС дозволяє виконувати функції патрульного корабля.

Ракетний катер "Гроза"

водотоннажністю до 450 т - це корабель, який може бути застосований в акваторії Чорного та Середземного моря на протязі усього року практично без обмежень за погодними умовами. Дальність плавання катеру "Гроза" забезпечить перехід з Одеси до баз НАТО в Середземному морібез додаткової дозаправки.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Гроза

Головна зброя корабля – це вісім протикорабельних ракет морської версії комплексу "Нептун"Склад радіотехнічних засобів забезпечую автономне (т.е. без применения спутниковых или авиационных средств)целевказування для протикорабельного комплексу на всю дальність польоту ракет. Ця система є унікальною вітчизняною розробкою. Катер оснащено сучасним потужним артилерійським озброєнням, системами спостереження, зв’язку та обміну інформацією, що дозволяють застосовувати його як окремо так і в складі корабельних тактичних груп.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Гроза
Ракетний катер "Гроза" - це проект, що розроблено ДПЦК спеціально під вітчизняний протичовновий ракетний комплекс

Ракетний катер "Сарган"

Для дій на всю глибину операційної зони ВМС У фахівцями ДП "ДПЦК"опрацьовано варіант ракетного катеру в корпусе традиційного типу «монохал» але меншої водотоннажності біля 250 т. Проект отримав шифр "Сарган" та при его розробці враховувавсядосвід експлуатації катерів с різними типами обводів в акваторії Чорного моря для створення морехідної и одночасно бистрохідної платформи.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Сарган

Складрадіотехнічного оснащення катера "Сарган" побудовано за тим же принципом, що і на проекті "Гроза". Він також включатиме комплекс заобрійного цілевказування, радіолокаційні та оптико – електронні системи спостереження за обстановкою та управління стрільбою. На катері "Сарган" також опрацьовано застосування комбінована серійна двухвальна дизель- газотурбинна установка, що працює засхемою CODOG. Цейтип енергетичної установки забезпечує для цього проекту с однієї сторони досягнення максимальної швидкості в 40 вузлів, идальності плавання економічним ходом в 1600 миль.

Такий рівень автономності дозволяє не тільки наносить ракетні удари по кораблям супротивника с будь якої точки Чорного моря, але й и виконувати функції бойового патрулювання и розвідки. Менші ніж у РКА "Гроза" розміри дозволили розмістити комплекс "Нептун" у складі 4 ПКР, а також потужні артилерійські установки и засоби ПВО.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Сарган

На проекті "Сарган" можливо розміщення від 4 до 8 протикорабельних ракет, в залежності від габаритних розмірів, опрацьовано декілька варіантів артилерійського озброєння та радіотехнічного обладнання.

Ракетний катер "Богомол"

Бразильцям представили і проект нового ракетного катера "Богомол". Це судно-катамаран скегового типу на повітряній подушці або катамаран з аеростатичним розвантаженням. Такий тип "платформи" має міжнародне позначення PACSCAT (Partial Air Cushion Supported CATamaran).

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Богомол

Ракетний катер "Богомол" призначений для пошуку та ураження надводних кораблів, катерів та суден, що використовуються для військових перевезень противника, а також для ведення тактичної розвідки, несення бойового та спеціального чергування.

Однією з конструктивних особливостей такого плавзасобу є виготовлення корпусу з алюмінієвого сплаву, а надбудови - з композитного матеріалу.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Богомол
Рендер РК "Богомол" від ДП "ДПЦК"

Таким чином, застосування двох типів матеріалів: алюмінієвого сплаву та спеціального композиту, дозволить розв'язати дві задачі – максимально облегшити корпус та надбудову і суттєво знизити радіолокаційну помітність (в 1,5-2 рази в порівнянні з катерами традиційної конструкції та матеріалів). Додатково, для підсилення "стелс-ефекту" надбудова катера буде виконана зі спеціальними нахилами та зломами. А для зниження теплової помітності газоходи газових турбін будуть розміщені за спеціальними екранами та оснащені змішувачами повітря.

Для самооборони від надводних цілей та як засіб ППО на катері можливе розміщення однієї 30-мм артустановки типу АК-306, що наявна у ВМС України, або 40-мм артустановки Light Forty компанії LEONARDO, Італія, яку потрібно закуповувати. Управління вогнем артустановок буде здійснюватися оптико-електронною системою "СПИН" виробництва ГП НДІ "Квант".

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Богомол
40-мм артустановка Light Forty компанії LEONARDО

Також на катері передбачено розміщення датчиків виявлення лазерного випромінювання супротивника і пускових пристроїв українського виробництва для постановки пасивних димових та аерозольних завад.

Для обслуговування катера достатньо екіпажу з дванадцяти осіб, троє з яких – офіцери. Розміщення екіпажу передбачено у двох- та чотирьохмісних каютах купейного типу. На катері також передбачений повний набір санітарно-гігієнічних приміщень, приміщень для зберігання і приготування їжі. Передбачена кают-компанія та столова команди. Всі населені приміщення катеру будуть оснащені системою кондиціювання повітря незалежно від пори року.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Богомол
Блок-схема системи бойового управління РК "Богомол"

Розрахункова максимальна досяжна швидкість повного ходу на хвилюванні 0-1 бали в режимі повітряної подушки складатиме не менше 50 вузлів. Дальність ходу на економічній швидкості 37-38 вузлів становить не менш 600 морських миль.

При водотоннажності у 142-145 т (тобто без "подушки") катер може без обмежень використовуватися при хвилюванні моря до 3 балів включно на швидкості 30-35 вузлів. Враховуючі, що північний та північно-західний райони більш спокійніші за умовами хвилювання, ніж інші райони Чорного моря, розрахунковий коефіцієнт застосування (відносно малого катеру-катамарану) щодо погодних умов буде досить високий і досягає 0,9. Тобто з 365 днів, катер може бути в морі близько 330 діб. Безпечне перебування катера в морі без конструктивних пошкоджень буде допустиме при стані моря до 5 балів включно.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Богомол
Зовнішній вигляд РК "Богомол" в морському камуфляжі (вид ззаду та зверху)

Більше про проект РК "Богомол" читайте у великому матеріалі "Повітряна подушка" з "Нептуном": миколаївський ракетний катер "Богомол"

З окремими доповідями під час обговорення морського напрямку потенційного співробітництва оборонних і промислових структур двох країн також виступили представники ДП НВКГ "Зоря"-"Машпроект" (Миколаїв) – з доповіддю про потенціал морського газотурбобудування та ХСЗ "Палада" (Херсон) – з пропозиціями поставок на експорт унікальних плавучих доків.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express, Палада

Що ж бразильці?

Якщо оцінювати реакцію бразильської сторони, слід зазначити, що наведені дані там сприйняли із зацікавленістю. Окремі представники делегації, переважно офіцери, висловили зацікавленість в отриманні більш конкретних даних у сегменті малих кораблів, зокрема, ракетних катерів, патрульних катерів, морських газових турбін та іншої продукції вітчизняних виробників

Зокрема, директор департаменту науки, технології та іновацій Генерального секретаріату Міністерства оборони Бразилії контр-адмірал Сергіо Лукас в ході заходу цікавився саме ракетними катерами, складом озброєння, особливо українського виробництва, ТТХ озброєння, особливо ПКР "Нептун" тощо.

Військово-морський аташе Бразилії у Туреччині та Україні командор М.Вівара високо оцінив потенціал України у сфері військового кораблебудування, газотурбобудування і створення нових зразків морських озброєнь. Як він зазначив в коментарі кореспонденту Defense Express, "усе, що він тут вперше побачив, є дуже цікавим і після ретельного вивчення може мати подальшу перспективу". Командор М.Вівара також зазначив, що у структурі міністерства оборони Бразилії є дві компанії, що призначені для фінансування спільних проектів, отже, вони можуть бути залучені у разі потреби для реалізації спільних проектів.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express

Нагадаємо, що Державне підприємство "Дослідно-проектний центр кораблебудування", що є розробником проектів бойових кораблів, з 2018 року запровадило у виробничий процес провідну світову CAD - систему AVEVA Marine компанії AVEVA, Великобританія.

Впровадження сучасної CAD дозволило підняти процес проектування кораблів та суден на якісно новий рівень за рахунок: створення єдиного електронного середовище обробки, створення, обліку, зберігання конструкторської документації на основі 3D-моделі корабля для різних етапів проектування; зменшити кількість помилок під час випуску технічної документації та, як наслідок, підвищити якість документації, що розроблюється; підвищення продуктивності праці шляхом автоматизації рутинних процесів в проектуванні; забезпечення контролю всього життєвого циклу корабля від проектування до утилізації.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express

PS: Перший Діалог оборонної промисловості між Україною та Бразилією відбувся у Києві з 1 по 5 грудня 2020 року. З української сторони у заході взяли участь прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, віце-прем’єр-міністр – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, перший заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» Роман Бондар.

До складу бразильської делегації, яку очолював секретар з питань оборонної продукції міністерства оборони Бразилії Маркос Дего, окрім посадових осіб міноборони Бразилії, увійшли представники 13 найбільших компаній цієї країни: Kryptus, Atech, Taurus Armas, Condor, Nitroquímica, Imbel, SLO3, Inspirar, Nanonib, Avibrás, Senai Cimatec, Embraer та Akaer.

У ході запропонованої програми бразильська сторона ознайомилась з найсучаснішими напрацюваннями в сфері оборонно-промислового комплексу України.

Перший діалог оборонної промисловості України та Бразилії, ДПЦК, корблебудування, Defense Express
01 листопада 2020 року виповнилося 45 років з дня утворення миколаївського ДП "Дослідно-проєктний центр кораблебудування"

Раніше Defense Express повідомляв, що в ході Першого діалогу Україна заявила, що готова модернізувати танки М60 Бразилії, а також ще про 15 потенційних проєктів збройової дружби. Ми також розповідали про те якою новою зброєю Україна дивувала бразильців.

Читайте також: Від катера до крейсера на будь-який смак: ДПЦК виповнилося 45 років