xcounter
#

"У Туреччині не планують локалізацію в Україні корвету Ada" - Оксана Врублевська

3096
В якості основного ударного протикорабельного озброєння на перший корвет типу Ada передбачається встановлення та закупівля американського комплексу RGM-84 Harpoon
В якості основного ударного протикорабельного озброєння на перший корвет типу Ada передбачається встановлення та закупівля американського комплексу RGM-84 Harpoon

При цьому Міністр оборони України Андрій Таран раніше повідомляв, що навіть будівництво першого корвету за турецьким проектом для ВМС України буде відбувається за "формулою 50 на 50"

Турецька компанія, котра "буде постачати корвети в Україну" (ймовірно, мова йде про компанію STM, оскільки будівництвом кораблів займається саме вона) поки що не планує локалізації корветів класу Ada на українських підприємствах.

Таку інформацію оприлюднила в інтерв’ю виданню "ОПК.юа" директор приватної "Науково-виробничої корпорації "Клівер" Оксана Врублевська, яка до того ж обрана головою Військово-морського підкластеру, що організаційно входить до ГС "Морський кластер України" та об’єднує близько півтора десятка приватних і державних підприємств.

Читайте також: ​IDEF 2021: керівник компанії STM розповів про участь в оборонних проектах в Україні та Пакистані (відео)
корвет Ada
Так виглядають перші готові конструкції корпусу першого корвету за проектом Ada для ВМСУ на турецький верфі / Фото: прес-служба Міноборони України

"Пару тижнів тому, я в Туреччині (ймовірно на виставці IDEF-2021, яка проходила з 17 по 20 серпня ц. р.) відвідала компанію, яка буде постачати корвети в Україну з метою дізнатися більше про ймовірну участь українських підприємств у локалізації виробництва.

Хочу сказати, що я дуже здивувала турецьку сторону своїм питанням щодо локалізації. Вони поки що не планують ніякої локалізації. Поки така ідея не доведена до свідомості постачальника корветів", - повідомила Оксана Врублевська.

Клівер
Директор приватної "Науково-виробничої корпорації "Клівер" Оксана Врублевська / Фото: ОПК.юа

При цьому вона відзначила, що вітчизняному кораблебудуванню (керівництво держави) обіцяло роль локального партнера у будівництві цих корветів.

"Національна кораблебудівна галузь України могла б забезпечити ці корвети силовими установками, засобами гідроакустики, системами підводного, зокрема, мінно-торпедного озброєння, корабельними радіолокаційними станціями та ще безліччю сучасної продукції, яку можуть запропонувати українські підприємства", - відзначила голова ГС "Морський кластер України".

IDEF 2021
Віце-прем’єр-міністр України - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський та генеральний директор турецької компанії STM Озгюр Гюлерюз на стенді STM на 15-й Міжнародній виставці оборонної промисловості IDEF 2021 / Фото: STM

Також вона додала, що якщо буде державна політика і правильна комунікація з постачальником корветів, як мінімум, на рівні Міністерства оборони України, то вітчизняна промисловість на 100% готова долучитися до локалізації виробництва цих корветів, починаючи із корпусних робіт і закінчуючи постачанням систем управління озброєнням корабля.

Станція електронно-оптичного спостереження
Українська приватна компанія ТОВ "Науково-виробнича корпорація "Клівер" на виставці "Зброя та Безпека-2021" представила дослідний зразок своєї станції електронно-оптичного спостереження "Джура Оптикум", призначений для встановлення на автомобіль підвищеної прохідності

Варто зауважити, що наприкінці липня ц.р. прес-служба Міноборони України повідомляла, що будівництво першого з корветів класу Ada проєкту MILGEM для Військово-Морських Сил України відбувається за формулою 50 на 50, що передбачає завершення виготовлення корвету на одному вітчизняних підприємств за підтримки турецьких партнерів.

IDEF 2021
Стенд компанії STM на 15-ій Міжнародній виставці оборонної промисловості IDEF 2021 / Фото: Агентство Анадолу

"Із турецькою стороною була досягнута домовленість, що корпус першого корвета побудують у Туреччині, а оснащення, встановлення озброєння та доведення до повної готовності відбудеться в Україні. Особливістю контракту є поетапна передача українській стороні технологій будівництва кораблів цього класу", - підкреслив тоді Міністр оборони України Андрій Таран.

корвет Ada
За озвученим Міноборони планом, головний корвет має бути побудований в Туреччині, а три інші кораблі в Україні

"Усі наступні корвети класу Ada будуть побудовані виключно на українських потужностях. Ці бойові кораблі у перспективі значно посилять оборону України в Азово-Чорноморському регіоні та дозволять бути взаємосумісними з державами-членами НАТО", - наголосив він.

Читайте також: Від кулемета до ПКР: названо перелік озброєння для першого корвету для ВМС України (відео)