xcounter
#

Міністр оборони Таран підтвердив, що Туреччина за графіком будує перший корвет Ada для України

1889
Корпус першого такого корабля виготовлять турецькі корабели, український ОПК – дообладнає корвет
Корпус першого такого корабля виготовлять турецькі корабели, український ОПК – дообладнає корвет

У 2023 році корабель має вийти на комплекс ходових та державних випробувань, та посилити оборону України в Чорноморсько-Азовському басейні

Промисловість Турецької Республіки на даний момент веде будівництво корпусу першого корвету за проектом Ada для ВМС України, і це будівництво відбувається повністю за графіком.

Про це заявив міністр оборони України Андрій Таран, пише прес-служба оборонного відомства нашої країни.

Читайте також: В США пропонують будувати корвети на заміну патрульним катерам Mark VI
Так виглядають перші готові конструкції корпусу першого корвету за проектом Ada для ВМС України, фото - прес-служба Міноборони України

Так, роботи по будівництву першого корвету за турецьким проектом для ВМС України стартували у січні 2021 року, за участі фахівців України. На сьогоднішній день нарізка сталі для цього корабля завершена, уже зварена частина конструкцій шести відсіків корпусу.

На черзі – закладання кіля першого корвету. Щоправда, коли саме відбудеться ця подія – прес-служба Міноборони України поки що не говорить.

Перший корвет за проектом Ada для ВМС України коштуватиме 3,8 мільярда гривень або близько 150 мільйонів доларів

Зате вітчизняне оборонне відомство запевняє, що корабель вийде на ходові та державні випробування у 2023 році.

Міністр оборони Андрій Таран окремо наголосив, що будівництво першого корвету за турецьким проектом для ВМС України відбувається за "формулою 50 на 50": корпус корабля виготовлятимуть на потужностях в Туреччині, а ставити озброєння та інше обладання, доводити до повної готовності будуть уже на потужностях в Україні.

За деякими даними, корвети за проектом Ada для ВМС України можуть бути озброєні корабельною версією вітчизняної ПКР "Нептун"

Наступні три корвети проекту Ada для нашого флоту будуть збудовані виключно на потужностях в Україні.

"Ці бойові кораблі у перспективі значно посилять оборону України в Азово-Чорноморському регіоні та дозволять бути взаємосумісними з державами-членами НАТО", - такими словами завершив свою заяву міністр оборони України Андрій Таран.

Перевага турецьких корветів за проектом Ada - не лише вогнева міць, але й також розвинуте бортове радіоелектронне оснащення

Слід нагадати контекст такої заяви. Під час святкування Дня Військово-Морських Сил України 4 липня цього року Президент України Володимир Зеленський заявив, що Туреччина уже будує перший із чотирьох передбачених корветів за проектом Ada для нашого флоту.

Також глава держави сказав, що цей корабель має вийти на випробування у 2023 році.

Зараз Туреччина також виконує контракт на будівництво чотирьох корветів типу Ada для ВМС Пакистану

Водночас на днях окремі ЗМІ із посиланням на слова Генерального консула України в Стамбулі Олександра Гамана написали, що начебто Туреччина ще не закладала цей перший корвет, що можна було трактувати як те, що турецькі корабели ще не почали роботи по будівництву корабля для ВМС України.

Але згодом з’ясувалось, що слова Генконсула Олександра Гамана були потрактовані не вірно, і турецькі корабели повним ходом ведуть по роботи по будівництву першого корабля проекту Ada для України.

ВМС України мають нарешті вийти із "позиційного тупика", коли найбільш ходові кораблі - це два патрульні катери типу Island, що мають доволі символічне озброєння
Читайте також: Українські проекти озброєння катерів типу "Айленд": подробиці трьох варіантів можливої модернізації для ВМСУ