xcounter
#

Від кулемета до ПКР: названо перелік озброєння для першого корвету для ВМС України (відео)

8811
Протичовновий корвет класу Ada TCG Büyükada (F-512) ВМС Туреччини
Протичовновий корвет класу Ada TCG Büyükada (F-512) ВМС Туреччини

Міністерство оборони України надало офіційну відповідь щодо складу озброєння, яке повинні встановити на нові корвети класу Ada, перший з яких вже почали будувати на замовлення ВМСУ

Так, у відповіді на запит видання "Радіо Свобода" від 28 липня ц.р. щодо надання відомостей про багатоцільові корвети проєкту Ada, було надіслано перелік озброєння турецьких кораблів в якому відсутні будь-які українські зразки.

Зокрема, в якості основного ударного протикорабельного озброєння передбачається встановлення та закупівля американського комплексу RGM-84 Harpoon, а проти ворожих човнів планують використовувати торпедні апарати (324-мм) з протичовновими торпедами Murene 90 Impact.

Читайте також: Чим озброять британські катери для ВМСУ: стали відомі нові подробиці проекту

Від повітряних загроз екіпаж має захистити зенітно-ракетний комплекс VL MIKA від MBDA, а основною артилерію корабля стане "класична" 76-мм OTO Melara Super Rapid.

Гармати OTO Melara Super Rapid є світовим бестселером й встановлюються на практичні всі сучасні кораблі класу корвет та фрегат
Гармати OTO Melara Super Rapid є своєрідним світовим бестселером свого класу й встановлюються на практичні всі сучасні кораблі класу корвет та фрегат

Навіть додаткове артилерійське озброєння передбачено у вигляді 35-мм скорострільної автоматичної корабельної зенітної установки Oerlikon Millennium й дистанційно керованих кулеметних модулів Aselsan STAMP 12,7-мм.

Розміщення корабельної системи ППО RIM-116 та дистанційних модулів Aselsan STAMP на корветі Ada початкового проекту
Розміщення корабельної системи ППО RIM-116 та дистанційних модулів Aselsan STAMP на корветі Ada початкового проекту

Нагадаємо, на початку поточного року колишній заступник Міністра оборони Олександр Мироню описував схожий перелік озброєння нових корветів, однак з потенційною можливістю оснащення його й українським озброєнням.

Українська Ada буде мати іншу від класичних турецьких корветів систему ППО MICA
"Українська" Ada буде мати іншу від "класичних" турецьких корветів систему ППО MICA

"У корветах Ada для України передбачена максимізація використання протикорабельних ракет. В першу чергу, звісно, це наш український "Нептун", але й американський Harpoon, турецька Atmaca, норвезька Naval Strike Missile та інші ракети, які зараз тільки розробляються", - зазначив Олександр Миронюк у лютому ц.р.

Читайте також: Оголошено оснащення корветів Ada для України: Міноборони визначились з ПКР та ЗРК