xcounter
#

"Зенітна парасолька" та адаптація під наші ПКР: Неїжпапа розповів, якими будуть корвети Ada для ВМС України

8022
Перший корвет цього типу в 2024 році має стати в стрій ВМСУ
Перший корвет цього типу в 2024 році має стати в стрій ВМСУ

Командувач національного флоту також розповів про роль майбутніх корветів – вони забезпечуватимуть протиповітряну оборону для ракетних катерів за британським проектом, що мають бути введені у стрій максимум в 2024 році

Майже тиждень назад, 7 вересня 2021 року, в Стамбулі відбулась церемонія закладки кіля першого корвету типу Ada для Військово-Морських Сил України.

Тепер же, як пише АрміяInform, Командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа розповів про деталі проекту по будівництву корветів типу Ada для українського військового флоту.

Читайте також: Ракетні катери чи баржі: що "Укроборонпром" заклав у свій проект Стратегії розвитку кораблебудування
Будівництво корабля стартувало у січні 2021 року

Зокрема, як говорить Неїжпапа, на даний момент виготовлені вже 13 секцій та кіль корпусу першого корвету Ada для ВМС України. Повністю корпус першого корвета Ada для України має бути збудований до квітня 2022 року.

До України цей корабель, як каже командувач ВМСУ, має бути доправлений "з певними агрегатами" до кінця 2022 року, добудова на наших потужностях має завершитись до 2024 року.

Перший корвет за проектом Ada для ВМС України коштуватиме 3,8 мільярда гривень або близько 150 мільйонів доларів

Головним завданням корветів типу Ada в складі ВМС України, як говорить контр-адмірал Неїжпапа, буде забезпечення протиповітряної оборони корабельних тактичних груп.

"Ми сподіваємось, що у 2024 році ВМС ЗС України матимуть першу тактичну групу у складі декількох ракетних катерів, які плануємо будувати разом із нашими партнерами з Великої Британії, та корвета", - наголосив Командувач ВМСУ.

Корвет ВМС Туреччини типу Ada виконує пуск ПКР, ілюстративне фото з відкритих джерел

Набір майбутнього оснащення корветів Ada для України контр-адмірал Неїжпапа описав у загальних рисах - комплекси ППО малої дальності, сучасна система бойового управління, навігація, радіолокаційна станція, гідролокатор для пошуку та виявлення підводних човнів, система РЕБ.

Розвинуте бортове радіоелектронне обладнання - одна із вигідних особливостей корветів за турецьким проектом Ada

Але далі - є цікавий пасаж: "вони (тобто корвети – ред.) матимуть можливість адаптуватись під усі наявні нині види протикорабельних ракет як іноземного виробництва, так і вітчизняних розробок". Цю фразу можна сприйняти як певний натяк на те, що для установки на перший корвет для флоту України за турецьким проектом може бути встановлена і корабельна версія вітчизняного "Нептуна".

Підготовка екіпажів для корветів типу Ada відбуватиметься із залученням турецьких партнерів.

Тим часом, Туреччина вже спустила на воду перший із чотирьох корветів типу Ada для військово-морських сил Пакистану
Читайте також: Турецька протикорабельна сила: про стан та перспективи проєкту протикорабельної ракети Atmaca