xcounter
#

Турецька протикорабельна сила: про стан та перспективи проєкту протикорабельної ракети Atmaca

Протикорабельна ракета Atmaca
Протикорабельна ракета Atmaca
2868

У червні 2021 року турецька протикорабельна ракета Atmaca успішно завершила 20 випробувальних стрільб – очікується, що вже в цьому році ракета Atmaca, перші випробування якої відбулися у 2016 році, буде сертифікована для корвета класу Ada. Детальніше про цю турецьку розробку розповідаємо в нашому матеріалі

Наразі Туреччина успішно реалізує програму, спрямовану на розвиток збройних сил з опорою на національні ресурси. У галузі військово-морських озброєнь, відповідно до задач проєкту, в Туреччині послідовно просувається розробка дозвукової крилатої ПКР Atmaca від турецьких компаній Roketsan і Aselsan.

ракета Atmaca
Пуск ракети Atmaca з наземної ПУ

Протикорабельна ракета Atmaca розробляється як засіб ураження морських надводних та наземних цілей та може перебувати на озброєнні надводних кораблів та берегових комплексів. За низкою експертних оцінок, згідно з тактико-технічними характеристиками та аналізом поведінки боєприпасу під час випробувальних пусків, турецька розробка може розглядатися як гібрид французької ПКР ММ40 Exocet та американської крилатої ракети AGM-84 Harpoon.

Читайте також: За прикладом турецької Atmaca: "Нептун" може бути адаптований для знищення наземних цілей
Atmaca пуск ракети з корабля
Пуск ракети Atmaca з корабля

ПКР Atmaca має діаметр 350 мм та розмах крил 1,3 м. Відомо, що довжина ракети коливається в діапазоні від 4,8 м (цю інформацію подає сайт компанії Roketsan) до 6 м (таку цифру подають деякі інші джерела). Загальна вага виробу – 800 кг, маса фугасної бойової частини – до 250 кг. Під час проведених випробувань прототип ракети досяг максимальної дальності польоту у 220 км.

Перші модифікації ПКР оснащувалися двигуном Microturbo. Наразі на ракету встановлюється турбореактивний двигун TR40 від французької компанії Safran. Очікується, що він буде забезпечувати крейсерську швидкість ракети у 0,85-0,95 Маха.

Ракета Atmaca
Вузли ракети Atmaca

Крім того, якщо двигун Teledyne CAEJ402-CA-400 Turbojet, що використовується у КР Harpoon, забезпечує тягу у 2,92 кН та має тривалість роботи у 15 хвилин, то турбореактивний двигун TR40, встановлений на ПКР Atmaca, розвиває тягу у 2,5-3,4 кН та знаходиться в активному стані протягом 25 хвилин.

Також відомо про організацію серійного виробництва аналогічних двигунів турецької розробки під позначенням KALE-3500. Ймовірно, що інтеграція силових блоків KALE-3500 у виріб очікується на етапі, який передуватиме серійному виробництву ракети.

Система наведення ракети Atmaca має інерціальний модуль, що діє на середній ділянці траєкторії, і блок системи глобального позиціювання GPS, який вмикається тоді, коли ракета наближається до району об’єкта ураження.

На кінцевій ділянці траєкторії пошук цілі здійснюється за допомогою активної радіолокаційної головки самонаведення (АРГСН) від компанії Aselsan. Для використання у прототипах ракет Aselsan поставила більш як 20 АРГСН Ku-діапазона (що використовуються для вогневих випробувань по цілі) з механічним скануванням антени на карданному підвісі. Під час їх виготовлення використовується твердотільна технологія замість трубок біжної хвилі (Traveling Wave Tubes, TWT), які встановлюються у ракетах Harpoon.

Оператор бойового поста корабельного ракетного комплексу отримує інформацію від ПКР Atmaca по цифровому каналу зв’язку. Для підвищення його захищеності планується встановити блок двостороннього шифрованого зв’язку, розробка якого здійснюється у рамках проєкту KEMENT. У перспективі модуль ADT доповнить радіоелектронне начиння ракети.

ракета Atmaca
Український "Нептун" може запозичити деякі рішення, втілені в ракеті Atmaca

Як стверджує виробник, ПКР Atmaca може застосовуватися за будь-яких погодних умов, має низьку ефективну поверхню розсіювання та функцію планування польоту в трьох площинах у рамках польотного завдання. Безпосередня атака цілі виконується в одному з трьох режимів: горизонтальний політ (пряма атака), пікірування (атака зверху), а також передбачена можливість повторної атаки.

Морський старт Atmaca

Протягом 2019 року національні турецькі медіа активно висвітлювали випробувальні пуски ракети з наземної пускової установки, а також перший морський старт ПКР Atmaca. Наземні тестові пуски відбулися у травні та вересні 2019 року – ракети стартували у напрямку Чорного моря. Управління оборонної промисловості Туреччини (SSB) 25 вересня 2019 року опублікувало повідомлення про вересневі випробування на своїй сторінці у Twitter.

Корвет Ada
Ракетний корвет типу Ada проєкту MILGEM

Презентація морського старту ПКР Atmaca відбулася у жовтні 2019 року, коли на 9-му семінарі з військово-морських систем начальник тилового забезпечення ВМС Туреччини контрадмірал Раміс Акін оголосив про запланований на початок листопада пуск керованої ракети Atmaca з борта корвета TCG Kınalıada, F 514, тип Ada. Тоді ж було уточнено, що пускова установка з призначеними для випробування ПКР Atmaca була встановлена на лівому, а пускова з КР Harpoon – на правому борті корвета.

Перший морський старт Atmaca, що відбувся 3 листопада 2019 року з надводної платформи, командування ВМС Туреччини визнало вдалим. Тоді ж зарубіжні військові фахівці звернули увагу на низку особливостей проведених випробувань та льотних характеристик ПКР Atmaca.

Було відмічено, що поки що для випробувань використовуються прототипи ракет без реальних бойових частин (виготовлено ймовірно близько 20 одиниць). Як надводна ціль у морі використовується тривимірна нерухома плавуча сітчаста мішень з кутовим радіолокаційним відбивачем. Цікаво, що у випробуваннях 25 вересня 2019 року стартовий двигун ракети, запущений у напрямку Чорного моря з наземної пускової установки, відокремився від корпусу ПКР Atmaca приблизно через 6 секунд. Під час стрільби з борта корвета Kınalıada 3 жовтня 2019 року, після виходу ракети з одного з чотирьох ТПК, відокремлення стартового двигуна відбулося вже на 5-й секунді.

Іншим цікавим моментом стало те, що на початковому етапі траєкторії ПКР Atmaca має профіль польоту більш характерний для ракети Exocet, а не Harpoon. Як відомо, після старту КР Harpoon спочатку підіймається на висоту 600 м, з якої потім спускається до своєї цілі.

Існує думка, що схожа концепція є дуже ризикованою, оскільки профіль польоту боєприпасу по висхідній лінії дозволяє виявити місцерозташування пускової платформи. Водночас ракета Exocet після старту прямує до цілі на нижчій висоті (100 м та нижче). Згідно зі знімком випробувального пуску від 18 вересня 2019 року, ПКР Atmaca майже торкнулася водної поверхні: виконуючи політ на гранично малій висоті (режим Super Sea-Skimming), ракета опустилася до 0,93 м над рівнем моря.

Ще один цікавий момент з першого морського старту: на ділянці підльоту до цілі ПКР Atmaca на висоті 5-10 м над поверхнею води спочатку йде вліво, а потім знову повертає вправо і повертається до свого початкового курсу. Стверджується, що цей маневр виконується для того, щоб подолати загрозу корабельних зенітно-артилерійських засобів ППО ближньої дії. Крім того, протикорабельна ракета під час ураження мішені пройшла трохи вище радіолокаційного відбивача. Вважається, що це доводить пряме влучення ПКР Atmaca у ціль «з ідеальною точністю» (5 м і нижче).

Розвиток проєкту

Відомо, що в останньому кварталі 2018 року між Управлінням оборонної промисловості Туреччини та компанією Roketsan була підписана угода на серійне виробництво КР класу "поверхня-поверхня" (Atmaca). Офіційне оголошення про цей контракт з’явилося 2 листопада 2018 року.

Повна версія статті
доступна передплатникам

Щоб отримати доступ, необхідно зареєструватись на сайті та обрати варіант передплати.

РЕЄСТРАЦІЯ
Я вже зареєстрований передплатник. Увійти