xcounter
#

За прикладом турецької Atmaca: "Нептун" може бути адаптований для знищення наземних цілей

5648
Комплекс "Нептун" на репетиції Параду на честь 30-річчя Незалежності України
Комплекс "Нептун" на репетиції Параду на честь 30-річчя Незалежності України

Комплекс РК-360МЦ "Нептун" може бути доопрацьований для знищення наземних цілей

Нещодавно Defense Express у своїй публікації про наземну версію турецької крилатої ракети Atmaca висловив думку про те, що Україна могла б використати цей досвід для удосконалення ракетного комплексу "Нептун", який в теорії також може бути доопрацьований для знищення не тільки надводних, але й наземних цілей.

Комплекс
Ракетний комплекс "Нептун" на експозиції озброєння ВМС України в Одесі. Фото: Володимир Заблоцький

І ось днями ця ідея отримала своє підтвердження. Так, в інтерв’ю виданню "Тексти" Генеральний конструктор – Генеральний директор ДержККБ "Луч" Олег Коростельов зазначив, що береговий ракетний комплекс "Нептун" за потреби дійсно може бути доопрацьований для знищення наземних цілей.

Читайте також: "Нептун" не лишиться без "очей": нові українські загоризонтні РЛС "Мінерал-У" для ЗСУ майже готові (відео)

"Нептун" може бути доопрацьований і для використання як крилата ракета низького польоту по наземних цілях. Для цього у неї є всі конструктивні необхідні опції", – зазначає очільник ДержККБ "Луч".

Водночас для реалізації цієї ідеї передусім необхідне бажання військових отримати таку версію комплексу, стверджує Коростельов: "Ми діємо строго за правилами, які встановлені законом. Законом встановлено, що Генштаб видає оперативно-технічні вимоги, потім вони перетворюються в тактико-технічне завдання, і потім ми вже робимо".

Самохідна пускова установка УСПУ-360 на базі Tatra

РК-360МЦ "Нептун" було прийнято на озброєння у 2020-му році, а під час Параду на честь 30-річчя Незалежності України українці могли наживо побачити оновлений комплекс.

Читайте також: ​Стала відома вартість розробки РК-360МЦ "Нептун": цифра, яка приголомшить