xcounter
#

"Нептун" не лишиться без "очей": нові українські загоризонтні РЛС "Мінерал-У" для ЗСУ майже готові (відео)

6473
Нова РЛС "Мінерал-У" під час перевірки систем на СКТБ Корпорація "УкрІннМаш"
Нова РЛС "Мінерал-У" під час перевірки систем на СКТБ Корпорація "УкрІннМаш"

Наразі "УкрІннМаш" завершує перевірочні та налагоджувальні роботи перед передачею двох перших зразків замовнику в рамках ДОЗ

Приватна компанія СКТБ Корпорація "УкрІннМаш" спільно з ДП "Науково-дослідний інститут радіолокаційних систем "Квант-Радіолокація" успішно завершили інтеграцію двох новітніх мобільних багатофункціональних радіолокаційних комплексів "Мінерал-У".

Наразі РЛС, змонтовані на новому для військових шасі Tatra T 815 8х8 проходять останню перевірку перед їх передачею Збройним силам України в рамках виконання державного оборонного замовлення.

Читайте також: "УкрІннМаш" демонструє БМП "Кевлар-Е" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

Відомо, що "Мінерал-У" є найбільш технологічним зразком у лінійці РЛС та комплексів висвітлення надводної обстановки та цілевказівки у портфелі "Квант-Радіолокація".

Дві РЛС Мінерал-У ЗСУ
Дві РЛС "Мінерал-У" практично готові до передачі ЗСУ

"Мінерал-У" розміщується на автомобільній платформі, вирізняється надійністю, а також, завдяки прийнятим технічним рішенням, має кращі тактико-технічні параметри, а саме: точність визначення несучої частоти; підвищену чутливість приймального тракту, і, як наслідок, більш високу дальність виявлення цілей; підвищену вірогідність класифікації цілей.

Така РЛС здатна не тільки виявляти ворожі об’єкти різного типу, а й здатна забезпечувати цілевказування ударній зброї (наприклад, протикорабельним ракетам), яка працює по надводних цілях. Тобто зможе працювати разом з ракетним комплексом РК-360МЦ "Нептун" від ДККБ "Луч".

Як Defense Express повідомляв раніше, дослідно-конструкторська робота на ці вироби була замовлена ще у 2018 році, а наприкінці 2019 було укладено контракт на виготовлення двох дослідних зразків.

РЛС Мінерал-У шассі Tatra 8х8 СКТБ Корпорація УкрІннМаш
Усі роботи з інтегарції модулю РЛС "Мінерал-У" на шассі Tatra 8х8, розробку додаткового устаткування на кшталт аутригерів були виконані на харківському підприємстві "СКТБ Корпорація "УкрІннМаш"

Нагадаємо, ДП НДІ РС "Квант-Радіолокація" розробляє та виготовляє так звані "загоризонтні" радари ("Мінерал", "Мельхіор", "Моноліт" тощо), які можуть бути як встановлені на кораблі, так і виконані у сухопутному варіанті. Подібні РЛС зазвичай здатні відстежувати до 200 цілей одночасно у радіусі до 450 км (за деякими даними найбільш сучасні варіанти значно перевищують ці показники) й можуть як власне виявляти цілі, так і використатися для наведення на них.

Мінерал-У у робочому положенні
РЛС "Мінерал-У" у робочому положенні
Читайте також: Директор "Квант-Радіолокація" : ВМСУ зацікавлені у 3-х пасивних станціях радіотехнічної розвідки "Мельхіор" у береговому виконанні