xcounter
#

Нова мобільна РЛС "Мінерал-У" стає на шасі Tatra: перші фото

Нова мобільна РЛС "Мінерал-У" на  шасі Tatra
Нова мобільна РЛС "Мінерал-У" на шасі Tatra
13454

ДП Науково-дослідний інститут радіолокаційних систем "Квант-Радіолокація" спільно з харківським підприємством "СКТБ Корпорація "УкрІннМаш" завершують роботи над першими зразками нової мобільної РЛС "Мінерал-У" на платформі Tatra 8х8.

Мобільний багатофункціональний радіолокаційний комплекс "Мінерал-У" виготовляється для ЗС України в рамках державного оборонного замовлення. Він призначений для виявлення, класифікації надводних цілей на значній відстані – до 500-600 км – та видачі цілевказування засобам враження. У складі комплексу є активний і пасивний канали.

Нова система розміщується на автомобільній платформі, вирізняється надійністю, а також завдяки прийнятим технічним рішенням має тактико-технічні параметри, що цілком задовольняють замовника - ЗС України. Йдеться про точність визначення несучої частоти; підвищену чутливість приймального тракту, як наслідок, більш високу дальність виявлення цілей; підвищену вірогідність класифікації цілей противника тощо.

Читайте також: Ударна "заобрійна" сила ВМС: що стоїть за новими морськими пріоритетами Міністра оборони

Розробник - ДП Науково-дослідний інститут радіолокаційних систем "Квант-Радіолокація" - вже завершив роботу над ключовими складовими нової мобільної РЛС "Мінерал-У". Підйомна система з модулем з РЛС "Мінерал-У" має розміщуватись у кунзі, який, у свою чергу, встановлюється на автомобільне шассі підвищеної прохідності 8х8.

З самого початку у технічному завданні передбачалося розміщення РЛС "Мінерал-У" на шассі від вітчизянного виробника. Ставка була зроблена на нове повнопривідне шасі КрАЗ-7634НЕ колісної формули 8х8 вантажопідйомністю до 27 т. з двигуном 460 к.с. і автоматичною коробкою передач.

Мінерал-У
Попередні плани: "Мінерал-У" на базі КрАЗ, у положенні по-похідному

Проте ПрАТ "АвтоКрАЗ" майже на рік затримало поставку своїх машин під "Мінерал", що спричинило порушення графіку поставки нової розробки до ЗСУ. А з початку 2001 року Кременчуцький автомобільний завод (ПрАТ "АвтоКрАЗ") почав процедуру банкрутства, а його майно наразі виставлено на продаж.

Tatra T 815-7T3R41 8х8 1R презентували як варіант для забезпечення ЗСУ ще на "Зброя та Безпека-2016"

З огляду на скрутне становище вітчизняного виробника та ненадійність сусідів, яки є членами ОДКБ (тобто військовими союзниками нашого ворога - РФ) українські військові вимушені були знайти іншого партнера, який би відповідав сучасним вимогам й одночасно не знаходився у зоні "ризику".

"Враховуючи те, що попри велику кількість замовлень для українського війська "Кременчуцький автомобільний завод" зараз знаходиться у процедурі банкрутства, ми маємо знайти альтернативу. Буде розглянуто питання переходу ЗСУ на нові колісні платформи, які відповідають всім вимогам країн-членів НАТО, з подальшою локалізацією їх виробництва в Україні", - на початку року повідомив Defense Express заступник міністра оборони України Олександр Миронюк.

Ставка була зроблена на продукцію чеської компанії Tatra Trucks. Саме на ньому розміщено тепер кунг та підйомний пристрій для РЛС. Усі роботи з інтегарції модулю РЛС "Мінерал-У" на шассі Tatra 8х8, розробку додаткового устаткування на кшталт аутригерів були виконані на харківському підприємстві "СКТБ Корпорація "УкрІннМаш".

Відтепер є сподівання, що вже найближчим часом після монтажу самої РЛС на інших пристроїв декількіа "Мінерал-У" будуть передані військовим для прийомки та випробувань.

Усі роботи з інтегарції модулю РЛС "Мінерал-У" на шассі Tatra 8х8, розробку додаткового устаткування на кшталт аутригерів були виконані на харківському підприємстві "СКТБ Корпорація "УкрІннМаш".

Новий "Мінерал-У" - найбільш технологічний зразок у лінійці РЛС-систем та комплексів висвітлення надводної обстановки та цілевказування від ДП Науково-дослідний інститут радіолокаційних систем "Квант-Радіолокація".

За часів СРСР і до початку військового протистояння з Російською Федерацією багатофункціональні РЛС висвітлення надводної обстановки та цілевказування для засобів враження "Мінерал", "Моноліт" та "Мінерал-МЕ", які були розроблені ДП НДІ РС "Квант-Радіолокація", встановлювались на значній кількості різних бойових кораблів, а також на окремих типах цілевказування берегових комплексів, які зараз є у арсеналі тієї ж Російської Федерації.

Новий "Мінерал-У" може забезпечувати цілевказування ударній зброї, яка працює по надводних цілях. Ця станція, звісно, також може бути використана у тандемі з береговим протикорабельним комплексов "Нептун", що розроблений ДержККБ "Луч".

Мінерал-У
"Мінерал-У" у робочому положенні

Ця станція, звісно, також може бути використана у тандемі з береговим протикорабельним комплексом "Нептун", що розроблений ДержККБ "Луч".

Макет берегового протикорабельного комплексу "Нептун" (внизу) від ДержККБ "Луч" на шасі від компанії Tatra на виставковому стенді IDEX-2021.

До речі, всі машини комплексу "Нептун" також переводять на шассі Tatra. Оновлений "Нептун" буде продемонстровано на військовому параді на День Незалежності України.

Читайте також: ЗСУ невдовзі можуть перейти на чеські шасі Tatra