xcounter
#

Пороблено: чому США ніяк не отримають з України новий танк "Оплот"

Або про зв'язок між атомними човнами для Австралії та українським танком
БМ "Оплот" - "американський" танк у форматі оренди на парад
БМ "Оплот" - "американський" танк у форматі оренди на парад
7140

Франція відкликає своїх послів у Сполучених Штатах та Австралії після того, як Канберра скасувала контракт з Парижем десь на 40 млрд доларів на покупку французьких звичайних підводних човнів на користь нових атомних субмарин зі США. Ця історія ще матиме багато дивних і неочікуваних наслідків, у тому числі - і для України. Тож для початкового прикладу про те, як новий танк "Оплот", що виготовлений в Україні на замовлення Сполучених Штатів, може стати першою жертвою "збройової війни" між США та Францією.

США не вперше купують в України зразки нової чи модернізованої зброї, що виготовлена на підприємствах вітчизняного ОПК. Зазвичай покупцями виступають різні компанії, хоча у переважній більшості - це закупки для урядових структур США. Таку практику у Америці застосовують і до інших країн, де з'являється щось варте уваги і що можна придбати напряму без особливих складнощів. Грошей на це США ніколи не шкодували і не шкодують.

БМ Оплот
Унікальне фото - усі три БМ "Оплот" у одній шерензі: армійський, від "Укспекспорту показовий" та "американський"

Причини для таких закупок можуть бути різними. Від реального використання окремих зразків до власної перевірки бойових можливостей тієї чи іншої розробки, а також оцінки наслідків експорту такої зброї до третіх країн.

Читайте також: Танк БМ "Оплот": чому він був крутим. І яким буде?

Безпосередньо в України США нещодавно купували нові зразки радіолокаційних станцій бойового та чергового режиму від підприємства "Іскра", придбали станцію радіотехнічної розвідки та цілевказування типа "Мельхіор", що може працювати у парі з "Нептуном", а попередні версії у морському варіанті встановлені на російських та китайських кораблях з ракетним озброєнням. Купували американці в України і танки.

Одне з найбільш яскравих фарбувань танку
Одне з найбільш яскравих фарбувань танку "Оплот"

Так, у 2003 році США придбали чотири нові танки под маркою Т-80УД. Де-факто це були глибокомодернізовані танки з першої серії Т-84 у десять машин. Вони були у 2001 році виготовлені для Збройних Сил, а потім повернуті на Завод ім.Малишева, бо у війська не було грошей, щоб за них розрахуватись. Це були, власне, перші 478ДУ9 - близькі родичі сучасного танку "Оплот". Ці танки були продані з комплексом активного захисту "Дрозд" радянської розробки, який цікавив американців як потенційно перспективний напрямок захисту бронетехніки.

БМ
Вид на башню "Оплота" згори

А потім США вирішили мати у своєму дослідному арсеналі і версію "Оплоту" у найсучаснішому виконанні. Тож у 2018 році між американською стороною та держкомпанією-посередником "Укрспецекспорт" було укладено контракт на закупівлю одного танку "Оплот", скажімо так, у версії "хай-тек". На цей час оновлений "Оплот" вже був прийнятий на озброєння ЗС України і експортувався до Таїланду у дещо іншій версії "Т".

БМ Оплот
БМ "Оплот-Т" у Таїланді

Від попередників "оплотовської лінійки" він вирізнявся низкою ключових нововведень - від двигуна до нової системи динамічного захисту корпуса і башти, і головне - новою системою управління вогнем (з можливістю використання українського керованого озброєння) і застосуванням нового комплексу для командира ПНК-6 з панорамним телескопічним прицілом. Власне, ознакою якого є оте зелене "відро" на башні, як часом можна почути в оцінках, як вирізнити сучасний "Оплот" від інших версій.

Вхідне вікно прицільного комплексу ПНК-6 у похідному положенні закриваеться кришкою. У такому варіанті це і спровокувало оту назву - "відро".

Ціна одного "Оплоту" для американців за контрактом 2018 року була визначена десь у $7 млн. Це, до речі, поки топова продажна вартість для цього танку. Танк був зроблений - звісно, з затримками, але таки зроблений. Його можна було побачити на виставці "Зброя та безпека", а потім - навіть на параді на День 30-ї річниці Незалежності України.

оплот
"Оплот" на параді на День 30-ї річниці Незалежності України.

Журналісти Defense Express намагалися з'ясувати - чому танк "Оплот", що зроблений для американців, попри начебто повную готовність, замовнику не відвантажується з просрочкою терміну вже майже понад рік?

БМ Оплот
Танк - це майже літак. Робоче місце командира

Одна з посадових осіб, залучених до виробничого процесу, відповіла так: "Окремі постачальники комплектуючих не дають згоди на те, щоб їхні вироби у складі танку "Оплот" надійшли до Сполучених Штатів. Тому не дають згоди на їхню продаж Україні при умові реекспорту".

Оплот
Місце командира танку "Оплот" з комплексом ПНК-6

Цей ребус розгадується просто. Йдеться про позицію французської системи експортного контролю у контексті до продукції компанії Талес, що постачається в Україну. У складі панорамного прицільного комплексу командира ПНК-6, що розроблений НВК "Фотоприлад", є імпортна тепловізійна камера.

Можливості ТПВ-камери 2-го покоління Catherine-FC

У рамках робіт по проєкту "Оплот" у ПНК-6 встановлюються ТПВ-камери 2-го покоління Catherine-FC виробництва французької компанії Thales. До речі, Thales поставляла ці матриці і до Білорусії, а до введення у 2014 р. санкцій проти РФ - і до Росії. Пам'ятаємо російські танки з новими прицілами з матрицями від Thales, які воювали на Донбасі.

Thales
Російські танки з прицілами з матрицями від Thales

Проте впродовж декількох місяців українська сторона не могла отримати від Thales матриці для повної доукомплектовки танку "Оплот" для американців. Як, до речі, і під той танк "Оплот", який "Укрспецкспорт" за $3 млн виготовив для параду та експортних показів.

БМ Оплот
У бойовому режимі головка прицілу ТПК-6 має специальний "двірник" для очистки. Захисне скло – броньоване.
Тепер - після того, як США та Франція несподівано зайшли у клінч через постачання підводних човнів до Австралії, жодних сподівань, що ситуація для Києва з отриманням французських матриць під американський "Оплот" швидко розв'яжеться. Вона швидко і категорично погіршилась до опції "неможливо".

Раніше НВК "Фотоприлад" при розробці ПНК-6 враховувались можливості заміни ТПВ-камери 2-го покоління Catherine-FC на тепловізійні камери 3-го покоління імпортного виробництва: Matis (фірма Sagem, Франція), Tilde B (фірма тоді ще Selex-ES, Великобританія / Італія), Peri Eye (фірма Aselsan, Туреччина). Вартість таких камер на той час у середньому становила десь $100-120 тис.

"Жоден з цих постачальників теж не хоче, аби їхня матриця у складі "Оплоту" поїхала до США", - розставила крапки над "І" та ж обізнана з американським контрактом особа на питання про заміну камери Catherine-FC.

"Американський" основний бойовий танк БМ "Оплот" на виставці "Зброя та Безпека-2021"

І трохи злої післямови

... На тлі складнощів з отриманням французьских тепловізорів ХКБМ ім. Морозова ще до "збройової війни" між США та Францією почало педалювати тему про зміну термінів робіт за проєктом "Бастіон/ імпортозаміщений "Оплот". Трохи деталей про ці терміни було у нашому відомому сюжеті .

Тепер гра така - обігових коштів на закупівлю закордонних тепловізійних камер у ХКБМ немає, тож хай Міноборони само добуває ці камери і дає нам як давальницьку сировину. А ми тоді все зробимо як треба. Зрозуміло, що у статтях Міноборони ці витрати не прописані і не зрозуміло, коли будуть - ну, може у бюжет 2022 року запишуть. Зараз якраз час його формування.

БМ
Термінова заміна номера на одному з парадних "Оплотів". З матрицями так не виходить

Зато у ХКБМ знову з'являється безризикова можливість вивести на нове коло цю "козу" у вигляді імпортозаміщеного "Оплоту/Бастіону". З розмитими термінами та невизначеним результатом для української армії. Хто тепер буде крайніми? Звісно, французи та американці...

Читайте також: Болючий пил параду: як зламався "Оплот" та що не так з "Бастіоном" (відео)