xcounter
#

Болючий пил параду: як зламався "Оплот" та що не так з "Бастіоном" (відео)

Зламаний танк "Оплот" створений для показів та виставок
Зламаний танк "Оплот" створений для показів та виставок
7907

Те, що "Оплот" зламався під час репетиції параду - прикра, але цілком логічна "несподіванка" підходу "Укроборонпрому" до бронетанкової галузі України

Танк "Оплот" зламався під час руху на другу репетицію параду до 30-ої річниці Незалежності України. З точки зору того, що це був один випадок, а у параді брало участь майже чотири сотні одиниць техніки - це просто статистика.

Але якщо не враховувати те, що мова йде не просто про "Оплот" - найсучасніший український танк, а саме про спеціально створену "Укроборонпромом" машину для виставок та парадів, який "пожежними темпами" збирали на "Заводі ім. Малишева".

Читайте також: "Антонов" вимагає від Юрія Гусєва оплатити "контрабандний" рейс Ан-74Т: польоти були систематичними (документи)

Ця машина не має жодного відношення до Збройних Сил України та не є бойовим танком. Цей "Оплот" лише результат "ефективного управління" та відверто "показушного" підходу в "Укроборонпромі". Який ледь не обернувся ганьбою державного рівня - треба лише уявити ситуацію, якщо б цей "Оплот" зламався 24 серпня на Хрещатику. Тому Defense Express присвятив цій темі відеосюжет, який вийшов вже після свята.

Взагалі вся історія з участю одразу трьох "Оплотів" під час цьогорічного параду - це більше про зраду, ніж перемогу. Річ у тому, що з цих трьох машин лише одна має відношення до Збройних Сил України. Але і вона була передана війську у 2009 році та здебільшого стоїть у Харкові, як навчальний зразок.

Танк
"Оплот" Збройних Сил України, переданий у 2009 році

Інший "Оплот" взагалі не має відношення до України. Його з 2018 року збирають на замовлення США, скоріш за все, для Абердинського танкового полігону.

Танк
"Американський" "Оплот"

А третій - "герой" нашого сюжету. Його на початку року замовив "Укрспецекспорт", головний експортер продукції "Укроборонпрому", офіційно, для виставок та демонстрацій потенційним замовникам.

Оплот зламався
"Виставковий "Оплот"

Цю машину зібрали лише за 7 місяців - попри те, що технологічний цикл виготовлення одного "Оплоту" - вдвічі більший. Це пояснили тим, що частина комплектуючих вже була на складі. Враховуючи те, що програма імпортозаміщення, аби позбутися деталей вироблених в Росії, лише триває, то "переможними" ці "стаханівські" темпи назвати доволі важко.

Більше здивувала реакція посадовців "Укроборонпрому" на інцидент. Defense Express по гарячих слідах зламаного "виставкового "Оплоту" поспілкувався з заступником гендиректора концерну з виробництва Ігорем Фоменко, який на той час вже знав про стан машини. Далі - пряма мова.

Ігор Фоменка
Ігор Фоменко спочатку заперечував те, що "Оплот" зламався

"Оплот" не зламався, не потік, це була профілактична дія. Він не зламався. Це неможливо, в нас - найкращі у світі танки", - на камеру говорив заступник гендиректора "Укробронпрому". Лише після декількох спроб пояснити, що Defense Express був на місці подій та бачив все на власні очі, Ігор Фоменко зізнався.

"Ну, ця ж машина демонстраційно-виставкова. Вона навіть військову прийомку не проходила. Але машина пройшла всі заводські контролі якості та взяла участь у першій репетиції параду", - визнав посадовець "Укроборонпрому".

Танк Оплот зламався
"Виставковий "Оплот" відтягли, Хрещатиком у парадному строю він такі і не пройшов

Ігор Фоменко також запевнив, що цей "Оплот" буде брати участь у фінальній репетиції 22 серпня та піде у строю Хрещатиком на День Незалежності. Згодом факт поломки в "Укроборонпромі" підтвердили більш публічно.

Те, що саме цей "Оплот" зламався - неприємна, але цілком логічна "несподіванка". Офіційно причини так і не повідомили, але з власних джерел Defense Express дізнався, що під час руху зруйнувалась турбіна двигуна. А від пожежі танк врятувала автоматична протипожежна система. В результаті на танку замінили двигун.

Оплот зламався
Двигун "виставкового" танка "Оплот"

Але ані 22, ані 24 серпня "виставковий "Оплот" по Хрещатику не пройшов, за рішенням керівництва Збройних Сил України його відправили у резерв. А його місце зайняв модернізований Т-64БМ2, який був створений у співпраці Міноборони та "Харківського бронетанкового заводу".

Парад Оплот
На параді було тільки два "Оплоти". Номери машин змінили і "американський" отримав "513" номер

На цьому ж поки можливо було б поставити крапку, якби не те, що саме від "Укроборонпрому" залежить майбутнє танку "Оплот" в українському війську.

Зараз "Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова" виконує дослідно-конструкторську роботу під шифром "Бастіон", мета якої - імпортозаміщення танку "Оплот", який має позбавитись російських комплектуючих.

"Оплот" має позбутися російських деталей

Наприкінці 2020 року вже екс-заступник міністра оборони України Олександр Миронюк впевнено називав строки появи першого дослідного зразка "Бастіону" на рівні 2023 року. Тепер в українському війську вже обережніші з прогнозуванням.

Про "Оплот" та "Бастіон" з 11:00

"Чим швидше цю машину ми отримаємо - тим буде краще для Збройних Сил України. Прогнози давати не будемо. Все залежить виключно від комунікації ЗСУ, "Укроборонпрому" та керівників державних оборонних підприємств", - напередодні параду розповів Defense Express начальник Центрального бронетанкового управління Збройних Сил України генерал-майор Юрій Мельник.

Проте проблема також полягає у тому, що імпортозаміщення - це повторення танку, який розроблявся у 2000-х роках, відповідно до того технологічного рівня і уявлення бойових дій того часу, але без російських деталей.

Т-64БМ2 та
Т-64БМ2 та "Оплот"

Тобто, мова не йде про глибоку модернізацію танка "Оплот" та фундаментальне підвищення його ефективності з огляду на нові загрози поля бою, які демонструють останні конфлікти.

Ще одна проблема: потенційний виконавець замовлення на серійне виготовлення "Оплотів"-"Бастіонів" ще одне підприємство "Укроборонпрому" - "Завод ім. Малишева", який офіційно є банкрутом та винен державі близько 1,8 млрд грн. Відповідно до законодавства завод у такому фінансовому стані не має права виконувати роботи за Державним оборонним замовленням взагалі.

Оплот
Після виконання тайського контракту клієнтів на "Оплоти" ще не знайшли

І хоча в "Укроборонпромі" і говорять, що всі проблеми заводу та "Оплоту" від того, що його не замовляють Збройні Сили України. Проте не згадують, що у 2010 році Міноборони України заплатило 50% аванс у розмірі 14 млн доларів за виготовлення 10 танків "Оплот". З цього часу Збройні Сили України не побачили ані грошей, ані "Оплотів".

В цій ситуації залишається лише сподіватися, що питанням порятунку танкобудування в Україні почнуть опікуватись на рівні держави, а не "ефективних менеджерів". Бо треба пам’ятати, що танки створюється не для парадів.

Завод ім. Малишева
Цех "Заводу ім. Малишева" під час виконання контракту з Тайландом
Читайте також: Заради піару перед Путіним: катастрофа російського Ил-112В, як показник рівня російського ОПК