xcounter
#

Заради піару перед Путіним: катастрофа російського Ил-112В, як показник рівня російського ОПК

Ил-112В
Ил-112В
9096

Російські профільні ЗМІ почали нищівно критикувати власний ОПК після катастрофи Ил-112В

Після катастрофи російського дослідного військово-транспортного літака Ил-112В, яка трапилась 17 серпня цього року під час польоту поблизу аеродрому "Кубинка", російські профільні видання розпочали шквальну критику власного оборонно-промислового комплексу та його керівництва.

Основною причиною катастрофи відверто "сирого" літака, на борту якої перебувало три льотчика-випробувача, називають рішення посадовців, які хотіли влаштувати "показуху" перед Путіним. Саме таке твердження опублікував російський "Военно-промышленный курьер".

Читайте також: Авіація на параді до Дня Незалежності: F-16, Ан-225 "Мрія" та "салют" МіГ-29 над Києвом (фото)
Ил-112В

В першу чергу, зазначається, що катастрофа сталась не після зльоту літака з аеродрому, а під час репетиції показового проходу літака над смугою, який мав відбутися під час відкриття форуму "Армия-2021" за участю Путіна. Спеціально для цього на дослідний літак навіть нанесли розпізнавальні знаки "ВКС" РФ.

"Тобто пристрасть до показухи змусила внести в польотне завдання умови, які ну ніяк не відповідають нормальним вимогам випробувань. За різними даними, це був 16-й або 17-й політ Ил-112В. Тобто самий початок випробувань, коли льотчик вивчає основні параметри нової машини, а в польотних завданнях ставиться купа обмежень - по висоті, по швидкості, по крену", - пише видання.

В результаті: двигун літака загорівся під час польоту на малій висоті та швидкості - без жодного шансу на порятунок. Що більше, проблема була не тільки в тому, що системи пожежогасіння не виконали свою задачу, Не спрацювала система флюгування гвинта, коли лопаті повертаються для мінімізації повітряному спротиву.

Ил-112В

А двигуни ТВ7-117, які встановлюються на Ил-112В - багатолопатеві й при відмові флюгування створюють величезний гальмівний момент - до 70% робочої тяги, який екіпаж не може компенсувати педалями та штурвалом, підкреслює видання.

Тим паче, що відпрацювання всіх подібних нештатних ситуацій обов’язкового входить у цикли випробування літака, але вони не були опрацьовані з огляду на малу кількість польотів Ил-112В взагалі. Більше того, сам літак, який має "дитячі хвороби", ще й "народжувався у муках".

Ил-112В

"Тобто машину вирішили показати всупереч здоровому глузду, інженерної логіки та правилам випробувальних польотів", - підкреслено у публікації.

Водночас, за твердженням російського видання, катастрофа дослідного Ил-112В є результатом системних фундаментальних помилок у самому російському ОПК.

Ил-112В

"Ситуація в російському авіапромі дійсно тупикова - не сталося правильної зміни конструкторських поколінь, втрачаються школи, вмирають прославлені КБ. Але не це турбує керівників галузі - для них важливіша оптимізація фінансових потоків, вдосконалення адміністративних функцій та вибивання нових коштів. А створення нових літаків - перешкода діяльності успішних менеджерів.

Ил-112В

Скільки ще некрологів має з'явитися, щоб прийшло усвідомлення: авіацію повинні створювати професіонали, конструктори та інженери? А управлінці - всіляко їм у цьому допомагати й не претендувати на більше.

Але хіба від кого від них почуєш: "Я не можу керувати справою, в якій нічого не тямлю"? Ні, вони готові керувати всім і всіма, і вони відмінно знають, як красиво подати мізерні результати своєї діяльності, вони королі піару. Однак країні потрібні літаки, а не тріскотня некомпетентних керівників. Але хтось же їх призначає, хтось же підтримує на плаву всупереч усім невдачам і катастрофам", - пише російське профільне видання.

Читайте також: "Укроборонпром" не виконав обіцянку з виробництва UH-1 Iroquois до Дня Незалежності України