xcounter
#

"Укроборонпром" не виконав обіцянку з виробництва UH-1 Iroquois до Дня Незалежності України

 UH-1 Iroquois від "Укроборонпрому" виявились "цивільними" SW204, та й ті - "не долетіли"
UH-1 Iroquois від "Укроборонпрому" виявились "цивільними" SW204, та й ті - "не долетіли"
6767

Гендиректор концерну Юрій Гусєв обіцяв зібрати перший Iroquois на "Одеському авіаційному заводі" до 30-річчя Незалежності України

Обіцяні "Укроборонпромом" вертольоти UH-1 Iroquois, великовузлове збирання яких мали до 30-ої річниці Незалежності України розпочати на "Одеському авіаційному заводі" так і не піднялись у небо. "Машкомплекти" чи хоча б готові машини навіть не завезли в Україну.

У самому державному концерні причину невиконання обіцянки пояснили просто "розвівши руками".

Читайте також: Bayraktar TB2 Збройних Сил України відзняв унікальні кадри: показуємо парад з іншого ракурсу

"Щоб доправити вертольоти в Україну, потрібно пройти ряд дозвільних процедур, які займають дуже тривалий час", - сповістили в "Укроборонпромі" цитуючи Григорія Шимшир’яна, помічника депутата ВРУ та віцепрезидента Aviastar Invest Corp, яка бере участь у цьому проекті.

Водночас в "Укроборонпромі" так і не пояснили, чому про існування цих процедур, судячи з усього, стало відомо тільки за декілька днів до "дедлайну", який оголосив сам Юрій Гусєв.

Юрій Гусєв
Юрій Гусєв під на "Одеському авіаційному заводі"

Бо за його обіцянками, які він дав на "Одеському авіаційному заводі" 26 лютого: "перший борт має бути зібраний до 30-річчя Незалежності України". А вже до кінця 2021 року мали запустити "ліцензійну збірку американських вертольотів". А тепер у концерні назвали нові строки.

"У найближчі два місяці ми плануємо поставити все необхідне на Одеський авіаційний завод, отримати дозволи та технічні завдання від можливих споживачів, щоб продемонструвати готові вертольоти до кінця поточного року", - йдеться у повідомленні "Укроборонпрому". А щодо збирання, то тепер ці строки зовсім розмиті.

SW-205 - ліцензійний Bell 205 від Southwest Florida Aviation International
Це не Bell 205, а SW-205. Чому саме - читайте далі

"Надалі можливе крупновузлове складання гелікоптерів на Одеському авіаційному заводі", яке "планується у майбутньому локалізувати, тобто використовувати комплектувальні матеріали українського виробництва", - оголосили в концерні.

Загалом, як і прогнозував Defense Express ситуація щодо збирання вертольотів у Одесі, обернулась провалом. З огляду на все, інакше бути і не могло, бо спочатку була заява про виробництво вертольотів Bell UH-1 Iroquois.

Bell UH-1 Iroquois
Bell UH-1 Iroquois - "легенда" війни у В'єтнамі

Потім виявилось, що американська компанія Bell Textron не видавала ДК "Укроборонпром" дозволу на виробництво цих вертольотів. А коли виникли цілком логічні запитання, то в "Укроборонпромі" вирішили всі деталі домовленостей штучно втаємничити з посиланням на "угоду про нерозголошення".

Скандал, який вже мав ознаки міжнародного, спричинив навіть засідання комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради, на якому і відкрилась "скринька Пандори".

Виявилось, що мова йде не про співпрацю з Bell Textron, а проект з маловідомою Southwest Florida Aviation з Флориди, яка займається ремонтом вертольотів Bell. Співпрацювати з нею намагається не сам "Укроборонпром", а ще одна, відповідно до заяв концерну, американська компанія Aviastar Invest Corp, в якої навіть немає сайту.

Інтереси Aviastar Invest Corp на засіданні комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки представляв її віцепрезидент, Григорій Шимшир’ян. Який, скоріш за все виключно за збігом обставин, є помічником народного депутата України Федіра Веніславського (партія "Слуга Народу"), який є членом цього ж комітету.

Федір Веніславський Григорій Шимшир’ян
Депутат Федір Веніславський та його помічник Григорій Шимшир’ян, фото останнього - публічні з соцмереж

А взагалі вся роль "Укроборонпрому" у виробництві вертольотів на "Одеському авіаційному заводі", судячи з усього, зводиться до надання цехів у оренду приватній компанії, яка буде здійснювати великовузлове збирання вертольотів "під маркою" SW (Southwest Florida): SW204, SW205, SW212.

Бо насправді ці вертольоти не зроблені з "нуля", а є відновленими машинами, частина з яких випуску 60-х років минулого сторіччя. Загалом за весь час свого існування Southwest Florida виготовила 19 одиниць літальних апаратів різних типів.

SW205, серійний номер 66-16782, рік виробництва "базової машини" - 1966

Ілюстративна й історія з катастрофою у 1997 році вертольота SW204 з номером N482SA, який був зроблений з UH-1B (серійний номер 63-8534, рік передачі армії США - 1964). Під час відновлення на нього були встановлені лопаті з залишковим ресурсом у 663,6 та 252,2 години. Під час польоту одна з них відірвалась - пілот загинув.

Звісно, що ця катастрофа не може бути свідченням якості вертольотів Southwest Florida, проте цілком показує, які запчастини використовуються при їх відновленні.

Bell UH-1 Iroquois
Придбати вживаний UH-1 у США - не велика проблема

Тобто, ніякої мови про "нові машини" мова не йде, бо за ними цілком можуть "ховатися" 60-річні вертольоти, які відремонтували 30-річними комплектуючими.

У будь-якому випадку, поки в "Укроборонпромі" вже традиційно знайшли "стрілочника" - з очільником "Одеського авіаційного завода" Віталія Юхачова, якій пропрацював 32 роки, не продовжили контракт.

Читайте також: "Антонов" вимагає від Юрія Гусєва оплатити "контрабандний" рейс Ан-74Т: польоти були систематичними (документи)