xcounter
#

Туреччина поновила пошуки двигуна для танку Altay. Україна буде у грі?

ОБТ Altay
ОБТ Altay
3435

Турецькі компанії та військові чиновники почали переговори щодо відновлення виробництва головного бойового танка нового покоління​ під назвою Altay. Ця програма зіткнулася з серйозними затримками через обмещений доступ до таких важливих компонентів, як двигун, трансмісія та броня.

Туреччина з самого початку сподівалася забезпечити Altay німецьким двигуном MTU та трансмісією RENK. Проте переговори з німецькими виробниками, що велись впродовж декількох років, зазнали краху через федеральне ембарго на постачання зброї та компонентів військового призначення до Туреччини. Німеччина - одна з низки європейських держав, уряд яких обмежив експорт до Туреччини через її участь у громадянській війні в Сирії.

Подібна проблема стосується і закупівлі броні для танків. Туреччина сподівалася, що французьке рішення системи динамічного захисту для Altay буде закуплено у кількості для 40 танків. Але нещодавня політична напруженість між двома країнами щодо розвідки вуглеводнів біля Кіпру поставила це під загрозу.

Читайте також: Танк БМ "Оплот": чому він був крутим. І яким буде?
ОБТ Altay
Дві версії танків Altay - праворуч для бойових дій у городі - на виставці у Туреччині

Тепер, як повідомило американське видання Defense News, турецька компанія BMC, відповідальна за виготовлення танку Altay, веде переговори з південнокорейською Hyundai Rotem. "Ми сподіваємось, що наші переговори врешті-решт вирішать проблеми, пов'язані з моторно-трасмісійним відділенням, яке ми будемо використовувати приі серійному виробництві танку Altay ", - заявило джерело Defense News.

BMC через Hyundai Rotem веде переговори з двома південнокорейськими концернами оборонної техніки: виробником двигунів Doosan та S&T Dynamics, що виробляє автоматичні коробки передач. Турецька сторона сподівається, що у разі досягнення згоди та вирішення питання ліцензій, МТВ для танка Altay буде саме на основі сімбіозу Doosan-S&T.

Але іронія долі полягає в тому, що свого часу подібна проблема була і у програмі масового виробництва нового південнокорейського танку K2 Black Panther. Розгортання серійного виробництва стримувалось через проблеми, пов'язані якраз з двигуном та трансмісією.

Південнокорейський танк K2 Black Panther

Перші 100 одиниць K2 Black Panthe були оснащені 1500-сильним двигуном Doosan та автоматичною коробкою передач S&T Dynamics. Але у процесі експлуатації трансмісія S&T Dynamics часто виходила з ладу. Тож Адміністрація Південної Кореї з питань оборонних програм оголосила, що друга партія K2 Black Panthe буде мати "гібридний" силовий агрегат, що складатиметься з двигуна місцевого виробництва та трансмісії від німецької компнаії RENK.

Дуже дивно, що Туречинна з танком Altay ладна наступити на ті ж граблі, що і Південна Корея з її K2 Black Panther.

6ТД-3
Демонстрація двигуна 6ТД-3 на виставці IDEX 2013

Разом з тим, по данним Defense Express відомо, що Туреччна неодноразово висувала пропозиції до України представити рішення щодо можливості використання на танку Altay моторно-трасмісійного відділення з застосуванням дизеля потужністю у 1500 к.с.

Як відомо, українська сторона декілька разів демонструвала на міжнародних виставках озброєнь (у Нижньому Тагілі у 2011 році, на IDEX 2013 у ОАЕ, а також на SOFEX 2016 у Йорданії) танковий багатопаливний двигун 6ТД-3, потужність якого становить 1500 к.с.

Здається, саме час для ХКБМ та ХКБД перейти від слів до діла і зайнятися конкретним міжнародним проєктом.

Довідково

9 листопада 2018 року між директоратом оборонної промисловості Туреччини SSB і турецькою автомобілебудівною компанією BMC був підписаний контракт на реалізацію другого етапу проєкту серійного виробництва нових танків Altay.

Контракт з BMC передбачає виробництво першої партії у кількості 251 одиниці. Сюди увійдуть машини трьох різних модифікацій: Т1 (40 одиниць), Т2 (210 одиниць, покращена версія Altay) і Т3 (один зразок, це має бути безпілотна версія Altay).

Всього в рамках проекту було заплановано побудувати від 500 до 1000 танків цього типу. Перші танки модифікації Т1 мали надійти на озброєння турецьких сухопутних сил через 18 місяців після підписання контракту у листопаді 2018 року. Але ці терміни вже суттєво порушені.

Читайте також: Система ATLAS​: американці придумали, як Abrams​ знищить "Армату"