xcounter
#

Система ATLAS​: американці придумали, як Abrams​ знищить "Армату"

Система ATLAS​: американці придумали, як Abrams​ знищить "Армату"
2686

Система ATLAS​ призначена для автоматизації пошуку цілей на полі бою і їх знищення.​ Вона заснована на сучасних сенсорах і алгоритмах машинного навчання. За словами розробників, американські "Абрамси" з комплексом ATLAS зможуть протистояти російським танкам, включно з Т-14 "Армата". Бо хто першим побачив - той першим вистрелив і влучив, а отже - і переміг...

Спростити роботу екіпажу і максимально скоротити час від моменту виявлення цілі до її знищення. У цьому ключова ідея перспективної системи ATLAS, що має наділити бронетехніку електронними мізками.

Важка бронетехніка сильно змінилася у порівнянні з часами Другої світової. Танки мають зміцнілу броню, отримали потужні двигуни, далекобійні гармати, тепловізійні приціли, супутникову навігацію і просунуті засоби зв'язку.

Читайте також: ​Цифрова революція для ЗСУ: на що здатний Hermes-C2 від українських розробників

Але, як і у середині минулого століття, цілі на полі бою вишукує командир. Він каже навіднику-оператору, куди стріляти, той повертає башту, визначає дистанцію, вводить всі необхідні поправки і відкриває вогонь.

Аби покласти край цьому застарілому алгоритму дій, американці і створили "Просунуту систему прицілювання і підвищення летальност/Advanced Targeting and Lethality Aided System". Скорочено - ATLAS.

ATLAS втричі скоротить час з моменту виявлення ворога до його знищення

Розробка ATLAS створена і тестується у Центрі інтеграції систем командування, управління, зв'язку, комп'ютерних мереж і розвідки (C5ISR), що знаходиться у складі Командування розробок бойових можливостей Сухопутних військ США.

Нещодавно ATLAS продемонстрували у дії на Абердинському випробувальному полігоні у штаті Меріленд. Комплекс було встановлено на експериментальний легкий танк Griffin I, оснащений 50 мм автоматичною гарматою.

ATLAS
Випробування системи ATLAS на експериментальному легкому танку Griffin I.

Принцип дії такий: після включення системи ATLAS розташовані на башні танка оптико-електронний і інфрачервоні сенсори починають сканувати місцевість. Всі отримані дані надходять у центральний процесор. Електронний "мозок", використовуючи алгоритми штучного інтелекту, автоматично виявляє цілі, самостійно визначає їх тип, швидкість, віддалення.

Візуальна інформація у режимі реального часу передається на сенсорний дисплей командира танка. У лівій частині екрана у стовпчик розміщуються зображення виявлених цілей, а в центр виводиться картинка з приціла гармати.

ATLAS
Випробування системи ATLAS американськими військовими - у середині машини

Командиру достатньо вказати дотиком пальця на сенсорному екрані на першочергову для знищення ціль - наприклад, ворожий танк, і решту автоматика під командою штучного інтелекту все зробить сама. Поверне башту, наведе гармату, визначить дистанцію та випередження, прорахує балістику, запропонує найбільш підходящий тип боєприпасу і режим ведення вогню. Навіднику або командиру залишиться лише натиснути на кнопку дозволу на постріл.

Після враження визначеного об'єкту командир чи навідник вибирає на сенсорному екрані наступну ціль - і процедура повторюється.

Насьогодні цю новинку протестували близько 40 американських екіпажів. Вони обкатують варіант для машин з гарматами середнього калібру (ATLAS-MC). Також на підході версія і для основних бойових танків з 120 мм гарматами.

"ATLAS дозволить нашим танкістам атакувати одразу кілька цілей за той же час, який сьогодні потрібний для знищення лише однієї. Автоматика якщо і не повністю замінить людину, то серйозно її розвантажить. Проте рішення стріляти чи ні, як і раніше, прийматиме командир танка", - кажуть розробники нової системи.

За оцінками американських військових, ATLAS втричі скоротить час з моменту виявлення ворога до його знищення

Фахівці C5ISR підкреслюють: головна родзинка їхнього дітища - просунутий штучний інтелект. Саме мізки ATLAS дозволяють точно визначити характер загрози і автоматично визначити спосіб її нейтралізації. Штучний інтелект, як запевняють, відрізнить БТР від БМП, і піхотинця з ПТКР - від снайпера.

За оцінками американських військових, ATLAS втричі скоротить час з моменту виявлення ворога до його знищення. Правда, також визнають і поточну реальність: поки що комплекс досить сирий і його ще треба довести до розуму. Так, штучний інтелект - то круто. Але й він, як виявляється, теж потребує тривалого навчання. Ну, власне, як і справжні танкісти...

Читайте також: 130 мм смерті: Rheinmetall показала вбивцю російської "Армати" (відео)