xcounter
#

Leopard 2 для України лише у "складчину": від яких країн чотирьох країн фактично залежить рішення

Leopard 2A6 Бундесвера
Leopard 2A6 Бундесвера
7437

Передача Leopard 2 все ж таки стає заручником колективного рішення

У Польщі не відкинули постачання танків Leopard 2, але наголосили, що це може бути результатом лише спільного кроку передачі цих машин європейськими союзниками України. Зокрема прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький [Mateusz Morawiecki] прямо заявив, що Варшава веде переговори, щоб створити ширшу коаліцію країн, які могли б надати сучасну важку техніку.

"Ми самі не маємо наміру здавати свої танки без ширшої коаліції", - заявив очільник польського уряду. До його слів можливо додати висловлювання голови Бюро міжнародної політики Польщі Якуба Кумоха [Jakub Kumoch], який повідомив, що з боку Польщі мова може йти про кілька десятків танків, але не сотень.

Читайте також: З’явилося фото доволі рідкісної знищеної зброї, ЗСУ могли "дістати" її з HIMARS
Leopard 2A4 польща
Leopard 2A4 Війська Польського

І цей сценарій перекликається з позицією, яку у політичних колах вже оголосили у Фінляндії, аналогічне рішення прослідковується у Данії та навіть у Німеччини повторюють, що Leopard 2 "на столі", але потребує міжнародної координації. Але, якщо бути відвертим, у цьому стані питання може знаходитись доволі невизначений час.

Також зазначимо, що потенційні донори Leopard 2, тобто країни, які вже активно передають Україні озброєння, не повністю тотожні із загальним переліком країн, які надають найбільшу допомогу. Зокрема з цього переліку можливо виключити Велику Британію, Францію, а також додати Італію. Всі ці країни мають на озброєнні національні танки - Challenger 2, AMX-56 Leclerc та C1 Ariete. Також з переліку можливих донорів можливо виключити й деяких операторів Leopard 2: Австрію, Грецію, Туреччину, Угорщину, кожна з яких має свої особливі причини не передавати Україні важку техніку.

Leopard 2A4 австрія
Австрійський Leopard 2A4

Також треба враховувати те, що реальний вклад залежить від країн, які мають значні запаси Leopard 2, умовно - понад 100 одиниць. І тоді залишається Фінляндія, Німеччина, Швеція, Іспанія та Польща. Водночас треба одразу згадати, що Іспанія вже хотіла передати Leopard 2 із запасів, але виявилось, що їх стан незадовільний. Але головне у цьому випадку сама готовність країни постачати танки.

Таким чином колективне рішення цілком може залежати лише від чотирьох країн і результату переговорів Берліну, Стокгольму, Осло і Варшави, за умови, що Мадрид не змінив свою позицію. Звісно доволі легко розпоряджатися чужим майном, але можливо нагадати наступні запаси Leopard 2 у цих країнах:

  • Фінляндія: 100 Leopard 2A6, 100 Leopard 2A4 на зберіганні
  • Німеччина: 225 Leopard 2A5/A6, 59 Leopard 2A7/2A7V, 55 Leopard 2A4 на складі
  • Швеція: 120 Leopard 2A5
  • Іспанія: 108 Leopard 2A4 (з них або та частина на складі), 219 Leopard 2E
  • Польща: 126 Leopard 2A4 (проходять модернізацію до 2PL), 105 Leopard 2A5, 16 Leopard 2PL
Leopard 2A5 Швеція
Leopard 2A5 збройних сил Швеції

Загалом 389 танків Leopard 2A4, з яких мінімум понад 150 на складі, а також 844 у новіших версіях. Таким чином, сказати, що у випадку позитивного колективного рішення, ці країни мають відповідний ресурс для передачі машин цілком можливо. При цьому мова не йде про значне ослаблення кожної країни донора.

А вже до цього рішення цілком можуть приєднатися й інші країни, в яких Leopard 2 менше сотні, зокрема та сама Данія (18 Leopard 2A5 проходять модернізацію до A7V та 26 Leopard 2A7V) чи Норвегія (36 Leopard 2A4, 16+ на складі), вклад яких у "загальний котел" також збільшить кількість машин. Але у будь-якому випадку, навряд мова буде йти про "сотні" танків, але про "десятки" - скоріш за все.

Також зазначимо, що дані відносно кількості танків у строю та на складі взяті з Military Balance за 2021 рік. І реальна кількість машин у строю та на зберіганні може відрізнятись.

Читайте також: Який західний танк краще для ЗСУ: Abrams чи Leopard 2 і на що треба звернути особливу увагу