xcounter
#

Який західний танк краще для ЗСУ: Abrams чи Leopard 2 і на що треба звернути особливу увагу

Abrams та Leopard 2 (колаж Defense Express на основі фото DoD US), всі інші фото DoD US
Abrams та Leopard 2 (колаж Defense Express на основі фото DoD US), всі інші фото DoD US
27912

Питання що краще для Збройних Сил України - Abrams чи Leopard 2 більш ніж просто дискусійне і потребує враховувати далеко не тільки їх абстрактні характеристики, але й версії цих машин, а також питання логістики та ремонту

Міноборони України, з огляду на все, прямо натякнуло на те, що постачання західних танків до ЗСУ "на столі" у найбільш практичному сенсі. Бо трактувати офіційний твіт, який вже підняв цілу хвилю дискусій, інакше - доволі складно.

Тим більше, що фактично це лише дві моделі західних танків, які дійсно можуть постачатись у значній кількості. А головне - без значної загрози для обороноздатності союзників. Зокрема лише складські запаси Abrams у США, у всіх версіях, орієнтовно складають, відповідно до Military Balance, понад 3,4 тисячі. А Leopard 2, через те, що це пан'європейський танк, цілком можуть передаватись "у складчину".

Читайте також: Польща та Чехія мають "зайві" комплекси "Куб", які можна використати як пускові під Sea Sparrow для ЗСУ

Хоча розпоряджатися чужим майном завжди вкрай легко, але те, що вже оголошено постачання БМП, таких, як німецькі Marder та американський Bradley, а також французьких бойових машин AMX-10RC, дає впевненість, що західні танки у ЗСУ цілком можливо вважати "найближчою перспективою". І постає питання, який з них кращий для України: Abrams чи Leopard 2.

Abrams та Leopard 2
Abrams та Leopard 2 у одному строю

Але спершу треба врахувати про які саме версії цих машин буде йти мова, бо за десятиріччя свого існування Abrams та Leopard 2 пройшли численні модернізації. І було б доволі наївно розглядати те, що до ЗСУ можуть бути поставлені останні версії - M1A2 SEP v3 та Leopard 2A7+. Тим паче, що приклад з БМП Bradley, яка буде постачатись не у сучасній версії М2А3, прямо про це говорить.

M1A1 Abrams

Якщо слідувати цієї логіки, то відносно Abrams, скоріш за все, найбільш вірогідною версією буде M1A1 Abrams. Але також треба врахувати, що ця версія має цілих сім основних варіантів (ніхто не казав, що буде просто). З них основних "підверсій" можливо виділити три:

M1A1 Abrams
M1A1 Abrams
  • M1A1HA та M1A1HC - які отримали нові комплекти броні зі збідненого урану та згодом оновлювались до наступних версій
  • M1A1 AIM v.1 та v.2 - версія, яка полягала у повному відновленні машини до стану "нульової години" (навіть муха не сідала), оновлення засобів спостереження, зв'язку та тепловізійний приціл для кулемета, який відіграє роль командирської панорами. У версії v.2 оновлено бронювання та встановлена тактична інформаційна система FBCB2, її також постачали до морської піхоти США у підверсії FEP.
  • M1A1 AIDATS - версія для морської піхоти США на основі AIM v.2, яку вже зняли з озброєння, в якій встановлений модернізований тепловізійний приціл та денна кольорова камера, а також покращено бронювання.

Наразі ці версії постачались на експорт в Австралію та Польщу, Марокко отримало версію зі спрощеним бронюванням без збідненого урану, а Ірак - взагалі свій окремий варіант M1A1M, деталі якого досі офіційно втаємничені, але скоріш за все стосувались спрощення систем.

M1A1M
M1A1M для Ірака

Апроксимовано можливо навести наступні стислі характеристики M1A1: 120-мм гладкоствольна гармата M256 з довжиною ствола у 44 калібри від Rheinmetall головним боєприпасом якої є підкаліберний бронебійний оперений снаряд APFSDS-T M829 у різних версіях. Перша M829A1 прошивала радянські танки ще під час операції "Буря у пустелі" завдяки пенетратору зі збідненого урану та початковій швидкості 1,57 км/с.

Abrams

Сучасна версія M829A3 була створена для гарантованої протидії "Контакт-5" російських машин і скоріш за все, з урахуваннями максимально можливих, а не реальних характеристик цього нового захисту - 800 мм пробиття та двосекційнйй пенетратор збільшеного діаметра на 3-мм, до 25-мм, який гарантує пробиття 800 мм. Перша секція з вольфраму бере на себе нівелювання динамічного захисту, друга - зі збідненого урану прошиває основну броню.

За точність ведення вогню відповідає сучасна система управління, з більш ніж якісними тепловізійними приладами, зокрема навіть на старих машинах вже встановлений тепловізійний приціл високої чутливості з 3-х кратним та 10-х збільшенням між якими можливо перемикатися. Про цифровий балістичний обчислювач, лазерний далекомір та інші стандартні для західної техніки речі можливо навіть не згадувати.

M1A1
M1A1 старих версій в середині

Мобільність Abrams забезпечується газотурбінним Honeywell AGT 1500 з автоматичною коробкою передач Allison X-1100-3B на чотири передніх та дві задніх передачі. Що дає питому потужність на рівні 24,4 к.с./т, для порівняння у Т-72Б3 - 18,3 к.с./т.

M1A1 AIDATS
M1A1 у сучасній версії AIDATS в середині

Leopard 2A4

Попри наявність значно новіших версій Leopard 2, як це не було дивно, але найбільш вірогідним варіантом для України залишається Leopard 2A4. Ця версія танка, яка відповідає рівню середини 80-х початку 90-х років для західних машин. Зазначимо, що частково до нього у РФ наблизились лише у середині 2010-х років і лише за деякими окремими елементами.

Leopard 2A4
Leopard 2A4

Причиною, чому саме версія Leopard 2A4 - банальна. Лише ця версія танка знаходиться у достатній кількості у строю та на складах можливих донорів. Зокрема Фінляндія має на складі 100 танків у цій версії, Іспанія - 108 Leopard 2A4 у строю (а також певна кількість на складі), Польща - 126, Німеччина мінімум 55 Leopard 2A4 на складі та понад 16 в аналогічному статусі у Норвегії та 36 у строю. Також треба додати 42 Leopard 2A4 з Канади, які взагалі використовуються у якості мішеней. А ось 183 грецьких Leopard 2A4, як й 56 австрійських, 48 угорських, 316 турецьких можливо не враховувати через різні й індивідуальні причини для кожної країни окремо.

Альтернативою є звісна передача "збірної солянки" з версій A4, A5 та A6. Але це вбачається дещо менш вірогідним, а дискусія, що краще може бути доволі запеклою. Бо у версії A5, якщо брати основні моменти, додався додатковий захист та командирська панорама. А в A6 до того ж замінена гармата на можливо зараз найкращу у світі RH 120 L/55, яка довша за стандартну і має більшу вогневу потужність.

Leopard 2A6
Leopard 2A6

Повертаючись до версії Leopard 2A4 з гарматою Rh-120 L/44 то можливо просто відмітити, що саме її під назвою M256 встановлюють на всі версії Abrams. Тобто вогневі потужності Leopard 2A4 та M1A1 Abrams можливо вважати однаковими. Щодо системи управління вогнем, то навіть у версії A4 мова йде про тепловізійні прилади від Zeiss та повністю цифрову систему, яка дозволяє вести точний вогонь з ходу по бездоріжжю на дальності до 5 км.

Рівень бронювання у Leopard 2A4, попри те, що у цій версії захист башти забезпечений новими елементами з вольфраму та титану можливо вважати меншим за M1A1 Abrams. Але й він забезпечує захист від підкаліберних боєприпасів радянського зразка на дальності 1,5 км.

Leopard 2A4
Leopard 2A4, немає додаткового захисту та панорами

Щодо ходових характеристик то 55-тонна машина має 1500-сильний 12-циліндровий турбований дизель, та що дає питому потужність на рівні 27.3 к.с./т. Трансмісія Renk HSWL 354 також автоматична та має також чотири передачі переднього та дві заднього ходу. До речі, увімкнути реверс можливо ще до повної зупинки танка, на швидкості до 8 км/год, а швидкість обертання машини на місці складає лише 10 секунд.

Але, якщо підняти мову про необхідність оснащення Leopard 2A4 комплектом броні від Leopard 2A5, то це підніме вагу машини до, приблизно, 62,5 тонни, що, у будь-якому випадку позначиться на її ходових характеристиках і питома потужність знизить до 24 к.с./т.

M1A1 Abrams vs Leopard 2A4

Таким чином порівняння M1A1 Abrams vs Leopard 2A4 наочно показує те, що мова йде про практично однакові машини. І це не дивно, бо обидві є різними гілками одного проекту MBT-70, коли США та Німеччина спробували створити єдиний танк.

M1A1 Abrams
M1A1 Abrams

Вогнева потужність машин ідентична, система управління вогнем, за рахунок новіших пакетів оновлення Abrams може вважатися кращою, але не факт, що ЗСУ отримають останні версії M1A1. Рівень бронювання американської машини цілком можливо вважати кращим за Leopard 2A4. В теорії це можливо нівелювати шляхом встановлення елементів захисту від Leopard 2A5.

Leopard 2A4 Leopard 2A5
Порівняння Leopard 2A4 та Leopard 2A5 (інфографіка International Institute for Strategic Studies)

Рухомість забезпечується однаковими за потужностями двигунами, але газотурбінний двигун Abrams має більшу витрату палива та складніший в обслуговуванні та ремонті. При цьому витрата палива не катастрофічно більша, якщо брати умовні паперові показники Leopard 2 споживає по дорогах 3,4 літра на кілометр та 5,3 літра по бездоріжжю. Abrams 4,3 літра на км по дорозі та 8 літрів на кілометр по бездоріжжю.

Але попри всі характеристики та навіть наявність машин для передачі, головним фактором відносно вибору танка для ЗСУ може бути питання обслуговування. У Європі лише один оператор Abrams, якщо не брати саму армію США - Польща, яка лише нещодавно отримала перші машини на навчання та законтрактувала 116 одиниць M1A1 Abrams FEP та 250 M1A2 SEP v3 та 250 M1A2 SEP v3 із загальним цінником у приголомшливі 8,5 млрд доларів.

Тому треба враховувати, що заводський ремонт Abrams за логістикою буде покладений лише на можливості Європейського командування сил США у Європі. Водночас ремонт Leopard 2 цілком може бути розгорнутий у тій самій Польщі, яка не тільки доволі давно експлуатує Leopard 2A4 та Leopard 2A5, а також проводить самостійну модернізацію машин до версії Leopard 2PL.

Читайте також: Греція запропонувала гарний варіант, як замість радянських БМП-1 ЗСУ можуть отримати німецькі Marder