xcounter
#

Польща та Чехія мають "зайві" комплекси "Куб", які можна використати як пускові під Sea Sparrow для ЗСУ

5368
2К12 "Куб", ілюстративне фото з відкритих джерел
2К12 "Куб", ілюстративне фото з відкритих джерел

Але для реалізації такого варіанту потрібні не тільки технологічні рішення, але й політична воля наших союзників також

Портал The Drive в одній із своїх публікацій поділився припущенням, як саме могла відбутись адаптація наших ЗРК "Бук" для застосування "нештатних" зенітних ракет Sea Sparrow. Журналісти американського видання припустили, що в цій історії могли бути використані напрацювання компаній з Польщі та Чехії по адаптації морального застарілого комплексу "Куб" під запуск ракет Sea Sparrow, RIM-162 ESSM або ж AIM-7E.

На такому тлі цілком може виникнути думка, що краще одразу використати готові технологічні рішення, і як пускові під Sea Sparrow використати саме "зайві" ЗРК "Куб", які напевно є у країнах НАТО, колишніх учасниках "Варшавського договору". Замість витрачати зусилля на адаптацію під цю зенітну ракету наших комплексів "Бук".

Читайте також: Де можна знайти додаткові "шахідобойки" для ЗСУ, про які говорить Німеччина

Справді, у відкритих джерелах були вказівки, що Чехія досі має на озброєнні чотири батареї комплексів "Куб", для заміни яких придбала ізраїльські ЗРК Spyder LR. Поставка першої з чотирьох батарей Spyder LR для чехів мала відбутись наприкінці 2022 року. А The Military Balance 2022 взагалі стверджує, що збройні сили Чехії уже відмовились від своїх "Кубів". Так уже маємо деяку кількість "зайвих" ЗРК цього типу, які можна було б після модернізації використати для посилення ЗСУ.

Адаптація ЗРК 2К12 "Куб" під зенітні ракети RIM-162 ESSM, розробник - польська WZU, архівне зображення з відкритих джерел

Той же The Military Balance 2022 вказує, що сухопутні війська Польщі мають в своєму розпорядженні 20 комплексів 2К12 "Куб" для забезпечення армійської ППО. Очевидно, що такі ЗРК будуть списуватись по мірі надходження нових систем Poprad та Pilica+. І в цьому також може бути свій потенціал для посилення протиповітряної оборони України.

Також деяку кількість комплексів "Куб" має Болгарія, Угорщина має 16 таких ЗРК. Але зважаючи на зовнішньополітичну позицію цих двох країн, не варто будувати завищені очікування щодо передачі нам засобів ППО. Румунія має аж 32 комплекси "Куб" для забезпечення армійської ППО. Але навряд чи Бухарест має для них системи на заміну, тому й тут не варто будувати завищені очікування.

Адаптація комплексу 2К12 "Куб" під AIM-7E із пусковими комплексу Aspide, розробник - чеська Retia, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Справді, можна відшукати необхідну кількість пускових установок до "Кубів". Визначити найкращий формат їх адаптації під Sea Sparrow або ж під її варіації, знайти підрядника та домовитись про оптимальні умови оплати робіт. Але для запуску цих всіх процесів у життя потрібно не тільки готові технологічні рішення, але й політична воля наших союзників. Які зокрема й дають нам ці самі Sea Sparrow.

Якщо ж політична воля таки буде, то комплекси "Куб" з адаптацією під Sea Sparrow можуть стати одним із пролонгованих інструментів кількісного посилення нашої ППО. Розраховуючи звісно в першу чергу на поставки саме сучасних ЗРК, яким належить роль "першої скрипки" в "оркестрі" збиття рашистських ракет – Iris-T SLM, NASAMS або ж палко очікуваний Patriot.

Чеські ЗРК 2К12 "Куб" на марші, фото - Armáda České republiky, 2018 рік
Читайте також: Пакет допомоги від США на майже 2 млрд доларів: ЗРК Patriot і не тільки - кількість та скільки часу необхідно навчатись