xcounter
#

Нові ракети отримає ЗРК "Бук", і це гарний приклад, як вирішити проблему дефіциту і збити побільше "Калібрів" і Х-101

41862
Український ЗРК "Бук", фото ілюстративне
Український ЗРК "Бук", фото ілюстративне

США та Україна продовжують успішну практику адаптації ракет та систем до радянської зброї

Збройні Сили України у новому пакеті оборонної допомоги від США, крім довгоочікуваних БМП M2 Bradley, отримають ще й нові ракети, які допоможуть бити рашистів у повітрі, зокрема й захиститися від крилатих ракет окупантів – таку інформацію повідомляє видання Politico.

Йдеться про протиповітряні ракети RIM-7 Sea Sparrow з радіолокаційним наведенням – водночас скільки саме таких ракет та в якій версії буде поставлено поки що не повідомляється.

Читайте також: Як літаки ЗСУ адаптували під JDAM, і як такими бомбами битимуть по рашистам

Щодо цих ракет передусім варто сказати таке – ця керована ракета передусім призначена для встановлення на кораблі, а до сьогодні єдиною країною, яка має цю ракету для запуску з наземних установок є Тайвань, який використовує ці ракети як частину системи Skyguard – п’ятсот таких ракет країна отримала на озброєння ще у 1991 році.

Втім, як кажуть у Politico з посиланням на власні джерела, "українським військовим вдалося налагодити наявні пускові установки "Бук" радянської епохи, щоб стріляти з Sea Sparrow", а це означає, що незалежно від версії ракети, питання запуску цих ракет з радянських систем вже вирішено.

І це насправді дуже позитивна новина, бо таких ракет на складах є чимало і це передусім дозволить вирішите одне з болючих питань щодо дефіциту ракет до радянських систем, тим паче, що ці ракети можуть збивати як літаки, так і крилаті ракети, що особливо актуально в контексті російських ударів по Україні.

Щодо RIM-7 Sea Sparrow, то ця система виробництва Raytheon і General Dynamic була розроблена ще на початку 1960-х років на основі ракети класу "повітря-повітря" AIM-7 Sparrow, і після низки модернізацій є важливою частиною ешелонованої системи протиповітряної оборони американських бойових кораблів.

Тактико-технічні характеристики цієї ракети наступні: маса у близько 230 кг, з якої 40,5 кг осколково-фугасної бойової частини. Ракета довжиною у 3,64 м та діаметром 0,203 м може знищувати цілі на дальності від 1,5 до 20-30 км на висоті від 6 м до 15240 м зі швидкістю понад 3,5 М.

ракета ESSM
Ракета ESSM, фото Raytheon

Разом з тим, варто також зауважити, що також існує ракета RIM-162 ESSM, яка є розвитком RIM-7 Sea Sparrow і дозволяє знищувати цілі на відстані аж до 50 км.

Читайте також: Як Повітряні Сили адаптували МіГ-29 для запуску AGM-88 HARM, і хто їм у цьому допомагав