xcounter
#

ЗМІ із США "підказало", як наші ЗРК "Бук" могли адаптувати під ракети Sea Sparrow

29672
ЗРК "Бук" Повітряних Сил ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів
ЗРК "Бук" Повітряних Сил ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів

Ймовірно, у хід пішли технологічні рішення, напрацьовані компаніями із Східної Європи ще на рубежі 2010-х років

Журналісти порталу The Drive пишуть, що їм вдалось із власних джерел підтвердити інформацію видання Politico про те, що передані Україні зенітні ракети Sea Sparrow будуть адаптовані для запуску із зенітно-ракетних комплексів "Бук" радянського виробництва.

Дізнатись інші деталі, зокрема як же відбудеться адаптація Sea Sparrow під "Бук", їм не вдалось. Тому далі автори The Drive вирішили проаналізувати доступні з відкритих джерел дані.

Читайте також: Між передачею ЗРК та оголошенням можуть пройти місяці, і це показує приклад з Osa-P для ЗСУ

На рубежі 2010-х років як мінімум дві компанії зі Східної Європи показали свої розробки по адаптації під Sea Sparrow (або ж її варіацій) комплексів 2К12 "Куб", "попередника" ЗРК.

Перша – від польської Wojskowe Zakłady Uzbrojenia (WZU), презентація відбулась в 2008 році, пускові направляючі не зазнали суттєвої переробки. Як розвиток теми польська WZU також показала варіант адаптації "Куба" під зенітні ракети RIM-162 ESSM. У цьому випадку на стандартні пускові направляючі комплексу "Куб" були вмонтовані оригінальні контейнери для запуску RIM-162 ESSM.

На обидва такі засоби ППО покупців не знайшлось, тому всі ці розробки так і залишились на стадії дослідних екземплярів.

Адаптація ЗРК 2К12 "Куб" під зенітні ракети RIM-162 ESSM від польської WZU, архівне зображення з відкритих джерел

Схожу долю спіткав проект чеської Retia, презентований в 2011 році. В цій історії чеські інженери вмонтували на "Куб" пускові контейнери від ЗРК Aspide, призначені для запуску зенітних ракет AIM-7E, на основі яких й була розроблена Sea Sparrow.

Така розробка також не знайшла свого покупця. Але цілком можливо, як припускають журналісти The Drive, описані вище напрацювання якраз і лягли в основу рішень, що допомогли адаптувати "Бук" під Sea Sparrow для ЗСУ.

Адаптація комплексу 2К12 "Куб" під AIM-7E із пусковими комплексу Aspide від чеської Retia, зображення з відкритих джерел

Хоча звісно, тут не варто випускати із уваги такі масогабаритні відмінності, які вносять свої нюанси в технологічний процес. Sea Sparrow має довжину корпусу 3,7 метрів, діаметр фюзеляжу та розмах крил – 20 см та 1,2 метри відповідно, маса спорядженої ракети – 230 кг.

Натомість 9М38 до комплексу "Бук" має довжину корпусу 5,5 метрів, діаметр фюзеляжу та розмах крил – 40 см та 80 см відповідно, маса спорядженої ракети – 690 кг.

Спорядження комплексу "Бук" Повітряних Сил ЗСУ ракетою 9М38, ілюстративне фото довоєнних часів

Автори порталу також поділились своїми міркуваннями, чому було обрано саме такий тандем – "ракета Sea Sparrow + комплекс "Бук".

Навіть у морському варіанті Sea Sparrow демонструє адаптивність під різні варіанти пускових установок – балочні, коробчаті горизонтальні або ж вертикальні універсальні ПУ. Більш того – Тайвань (Республіка Китай), Єгипет та Греція використовують Sea Sparrow для відстрілу із сухопутного ЗРК Aspide, і тут проблем із сумісністю не виникає.

Зенітно-ракетний комплекс Aspide збройних сил Тайваню (Республіка Китай), споряджений ракетою Sea Sparrow, ілюстративне фото з відкритих джерел

Комплекс "Бук" штатно оснащений ракетами сімейства 9М38 з напівактивним радіолокаційним наведенням, аналогічно до Sea Sparrow, що також має спростити інтеграцію цієї зенітної ракети до ЗРК. І заодно – посилити можливості "Бука" в боротьбі з крилатими ракетами та низьколетючими дронами рашистів.

Читайте також: Ізраїль продає ЗРК Spyder для заміни комплекса "Куб", але покупцем буде не Україна