xcounter
#

Між передачею ЗРК та оголошенням можуть пройти місяці, і це показує приклад з Osa-P для ЗСУ

11553
Польський комплекс Osa-AKM-P, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польський комплекс Osa-AKM-P, ілюстративне фото з відкритих джерел

Передача засобів ППО тримається в таємниці, бо країни НАТО мають свої причини боятись "ракетного арсеналу" Кремля

Напередодні Нового 2023 року у відкритому доступі з’явилось відео, яке вказує - ЗСУ отримали як допомогу від Польщі зенітно-ракетні комплекси малої дальності "Оса", або ж Osa-P. На це вказує характерний камуфляж на машині, який використовується в польському війську.

На перший погляд, це - перша у відкритих джерелах вказівка, що Україна отримала польські Osa-P. Але ні - як розповідав Defense Express, ще на початку жовтня 2022 року польський портал Defence24 припустив, що наша країна уже на той момент могла отримати від Варшави ці ЗРК малої дальності, які допомогли зокрема відбити масовану атаку "літаючих мопедів" 11 жовтня цього року.

Читайте також: Німеччина хоче захистити базу ремонту техніки для ЗСУ від ракет чи "мопедів" рашистів

У своїх припущеннях автори Defence24 виходили з таких мотивів. На той момент ЗСУ вже напрацювали ефективну методику, як знищувати "Шахеди" рашистів зокрема за допомогою комплексу "Оса". На модернізованих Osa-P все рівно використовуються зенітні ракети радянського виробництва, а це означає, що наше військо проблем з боєкомплектом мати не буде. Врешті, на кінець 2021 року збройні сили Польщі мали в своєму розпорядженні 64 комплекси Osa-P, і цього цілком достатньо, щоб передати Україні хоча б один дивізіон таких ЗРК. Тим більш, що поляки свої системи "Оса" замінюють на вітчизняні Poprad.

Польські модернізовані Osa-P відрізняються від базової версії наявністю оптико-електронних станцій для "ведення" цілей, покращеними РЛС та засобами зв’язку.

Особливості модернізованих польських ЗРК Osa-P, ілюстративна інфографіка з відкритих джерел

В нашому суспільстві іноді може бути ілюзія, що країни НАТО та держави-учасники НАТО начебто відчувають себе в повній безпеці, раз війна проти РФ не відбувається на їх території. Але це не так, і це показати навіть на прикладі тієї ж Польщі.

Наприклад, Defense Express розповідав, що поляки були вимушені використати свої Osa-P та Poprad для прикриття кордону з Україною після "ракетного інциденту" у Пшеводуві 15 листопада 2022 року. І також - на тлі повідомлень, що наша ППО збила ракету Х-55 з імітатором ядерного боєзаряду лише за 80 км від кордону з Польщею.

Польські військові готуються до стрільб із С-200В", ілюстративне фото з відкритих джерел

Також в своєму оборонному плануванні поляки вимушені виходити з того, що Балтійський флот РФ має в своєму строю 3 ракетні корвети проекту 22800 "Каракурт" та 3 ракетні корвети проекту 21631 "Буян-М" із сумарним потенційним залпом до 48 ракет "Калібр". І це при тому, що балтійське узбережжя Польщі прикрите лише однією батареєю на шість пускових комплексу С-200.

Відповідно, Варшава мала прямий інтерес, аби про передачу її систем ППО Україні стало відомо якомога пізніше, із лагом у декілька місяців. Відповідно, цілком можливо, що інші країни НАТО також витримують подібний таймінг між фактичною передачею засобів протиповітряної оборони та формальним оголошенням про це.

Польський комплекс Osa-AKM-P, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Італія готова дати Україні системи ППО, але умова нам навряд чи сподобається